用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 誠徵經驗分享 - 黃大仙網跨入九龍城網
go

誠徵經驗分享 - 黃大仙網跨入九龍城網 [複製鏈接]

小兒就讀黃大仙區小學屬 band 1 中學生,家在九龍城。欲跨回九龍城區,又恐降 banding。極度惆悵......

各位有沒有經驗可分享一下,又或者可否給我一些 advice。萬二分感激。
   0    0    0    0

原帖由 delimama 於 08-11-23 00:30 發表
小兒就讀黃大仙區小學屬 band 1 中學生,家在九龍城。欲跨回九龍城區,又恐降 banding。極度惆悵......

各位有沒有經驗可分享一下,又或者可否給我一些 advice。萬二分感激。 ...

唔使驚,band 1中冇咁易跌band,除非你間小學差到極. band1尾就難講.

khmama, 多謝你的鼓勵.

雖然小兒的學校在黃大仙區是很好的小學, 但我唔知與九龍城區比, 會否相差很大, 好擔心會降banding. 因他們學校的呈分試好深, 有一科主科成30%人唔合格, 雖然個仔個grade ok, 但mark 就得80! 在校內就咵啦啦, 在校外就叫呀媽, 真係好惆悵...

唔知有冇同路人可以share吓經驗.... thank you thank you

原帖由 delimama 於 08-11-26 10:48 發表

雖然小兒的學校在黃大仙區是很好的小學, 但我唔知與九龍城區比, 會否相差很大, 好擔心會降banding. 因他們學校的呈分試好深, 有一科主科成30%人唔合格, 雖然個仔個grade ok, 但mark 就得80!  ...

hi delimama
其實你可以同學校講話想跟自己住址報統一派位 , 但係就唔知截左止末 。

如果你跟自己住址報中學 , 咁你就可以好大機會入到九龍城中學 (大部分) , 但係如果你係黃大仙區小學去九龍城區中學 , 個 banding 真係會低左 d , 你試諗下 , 九龍城區本身都有好多小學 , 佢地 d 小學程度高出面好多 , 所以其實你係邊區既小學 (除左傳統名校外) 去到九龍城區既中學 , 個 band 都會低左 d 。

快d申請轉回九龍城區網,自己是九龍城不要放過機會,如果成績可以。我認為有機會,不過申請時間到未呢?有無兄弟姊妹給意見?

原帖由 delimama 於 08-11-26 10:48 發表

雖然小兒的學校在黃大仙區是很好的小學, 但我唔知與九龍城區比, 會否相差很大, 好擔心會降banding. 因他們學校的呈分試好深, 有一科主科成30%人唔合格, 雖然個仔個grade ok, 但mark 就得80!  ...

小兒都是九龍城區學校,呈分試都是一樣很深,但學生的成績都很好,首100名次的學生主科都是A grade.這區競爭很大. 如家住九龍城區,當然轉回這區比較好.

delimama,

呈分試出得深, 只會令到個成績表唔夠靚, 冇A俾人睇, 但唔會影響banding, 因為banding係受級名次影響, 只要大家一齊低分咗, 名次冇大分別, 基本上banding唔會唔同. 有時o的卷深都未必唔好, 太淺就會人人都識, 到時唔小心既同學就蝕底.

元朗一月升學講座

元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網址:www.sedhk.org
內容:
講解 小一 / 中一 入學統籌法
各校特色、入學及面試要求
從各校老師的角度看小學升學面試及考試要點及技考
考試技考及學童面對考試及面試的心理狀
名師傳授考試溫習及管教秘技

多謝各位的鼓勵和意見, 我諗我會轉回九龍城網的, 黃大仙區實在冇乜選擇, 打崩頭!

hkmama,
你唔講我真係唔知, 原來排 banding 是用級名次嚟排, 唔係用分嚟排的嗎!?

原帖由 khmama 於 08-11-29 16:45 發表

delimama,

呈分試出得深, 只會令到個成績表唔夠靚, 冇A俾人睇, 但唔會影響banding, 因為banding係受級名次影響, 只要大家一齊低分咗, 名次冇大分別, 基本上banding唔會唔同. 有時o的卷深都未必唔好, 太淺就會人人 ...
‹ 上一主題|下一主題