用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 由將軍澳搭校車返學校要幾耐?
go

由將軍澳搭校車返學校要幾耐? [複製鏈接]

有無媽咪知道由將軍澳搭校車返學校要幾耐? 同埋校車費幾多?
   0    0    0    0

mmpong,

My daughter get on the school bus around 8:20-8:25am in TKO, the bus fee is around $9xx per month.

thanks piggypoq!!!  8:20-8:25am is not as early as i thought, that's good!!!  wow $9xx, sometimes really think is it worthwhile to send him to study such far away......but i've heard many ppl said this school is very good

do u know when'll they arrive in school then?   just wonder how long is the 車程....

原帖由 piggypoq 於 08-11-27 17:21 發表
mmpong,

My daughter get on the school bus around 8:20-8:25am in TKO, the bus fee is around $9xx per month.

hihi, 你好. 我今天直接打電話去學校問了, 職員很友善地回答了我. 我告訴她住在哪一屋苑, 她便告訴我今年大約是8:25上車, 9點就能回到學校. 上完我住的那個屋苑後, 差不多就直接回學校, 不用再兜了. 車費為$900.

不過, 她強調行車路線年年不一樣.

你可以打去問問看. :)

thanks Tree630, i just called the school, she said from TKO to school will take not more than 45 mins, class will start on 9:00am, the cost for this yr is $940 for 雙程, $600 for 單程, but she also said the route will be changed every year~

原帖由 Tree630 於 08-11-28 15:32 發表
hihi, 你好. 我今天直接打電話去學校問了, 職員很友善地回答了我. 我告訴她住在哪一屋苑, 她便告訴我今年大約是8:25上車, 9點就能回到學校. 上完我住的那個屋苑後, 差不多就直接回學校, 不用再兜了. 車費為$900.

...

hi mmpong, 你好~ 我仔仔被取錄明年的k1 am班, 你呢? just to say HI~

原帖由 mmpong 於 08-11-28 17:17 發表
thanks Tree630, i just called the school, she said from TKO to school will take not more than 45 mins, class will start on 9:00am, the cost for this yr is $940 for 雙程, $600 for 單程, but she also sa ...

hihi Tree630, 我個仔都係被取錄明年的K1 am class, don't know whether they'll be in the same class.  By the way, have u final confirmed for studying in creative?

原帖由 Tree630 於 08-11-29 19:34 發表
hi mmpong, 你好~ 我仔仔被取錄明年的k1 am班, 你呢? just to say HI~

我另外還報了浸幼和創價, 這個星期六應該有結果. 之前浸幼是我的首選, 因為真的很喜歡它的教學理念和各種細節安排, 口碑和視學都很好, 小學升讀tko的真道和播道的機會也不錯. 之後去創價面試, 對創價的感覺也很好, 感覺老師和園長都是很真心對孩子的人, 很nice, 最不商業化. 所以對這2間亦很有好感.

不過思前想後, 覺得升讀小學也很重要. 因為啟思可以免面試, 直升小學(雖然職員沒有說"直升", 但是感覺是這種意思), 而浸幼升王錦輝還要面試, 創價有聯繫的小學又不在我們這區. 所以想來想去, 還是下定決心讀啟思了.

你呢?

我住西貢, 可能要早半個鐘上車囉?!

我自己本人就好buy啟思小學, 所以先揀附屬幼稚園, 我只考了這一間kindergarten, 其他都無考!
最多報了多一間esf kindergarten, 不過esf只係大抽獎, 唔水interview, 我估我都係無份了~

不過就算esf收左, 我都唔知點揀好?! 因為esf始終中文方面好弱, 我唔想亞仔中文差

我自己的考慮是: 小學每天至少6小時, 還得讀6年. 幼稚園是每天3小時, 讀3年. 當然是小學的影響力比較大.

我和我老公都喜歡啟思小學, 如果讀它的附屬幼稚園, 能夠直升(應該可以吧), 那我們為了小學, 就選定它吧, 更何況幼稚園沒有什麼不好的口碑, 有的家長還說孩子讀得很開心呢.

我同老公又係好buy li 間學校嘅教學理念, 唔想阿仔剩係識得讀死書, 咁細個返學已經要面對咁多壓力&競爭, 我地想佢返學返得開開心心, 唔好怕咗讀書.  我地interview 時, 個老師好有心機同用唔同方法咁啟發阿仔自己講出答案, 俾我地個感覺好好, 阿仔亦係in 咁多間之中, in 得最好同肯答哂所有問題嘅一間.  而且我問過一個讀Creative Primary & Secondary School 嘅家長, 佢對li 間學校都係有讃無彈.  不過我覺得小學D學費就真係貴咗D, 而加讀住幼稚園先, 到時真係搵唔到心水好學校, 起碼都有Creative 小學可以繼續讀......如果唔係小學學費貴, 就直頭一路直升唔使煩tim.  仲有值得一讃就係佢個學舍好新, 課室好光猛, 俾人好舒服嘅感覺!

我阿仔比較活潑好動(不是"壞"那種, 只是比較坐唔定), 唔知d老師有冇耐性教佢呢? 依家讀緊呢間, 佢個班主任比較cool, 阿仔唔係好鍾意佢, 成日話唔番學, 我都好頭痛.

真係好希望會在啟思遇到一個好有愛心的老師. 希望個個老師都好似你遇到果個咁樣喇.

你阿仔幾月gar? 我呢個3月gar.

原帖由 mmpong 於 08-12-4 15:15 發表
我同老公又係好buy li 間學校嘅教學理念, 唔想阿仔剩係識得讀死書, 咁細個返學已經要面對咁多壓力&競爭, 我地想佢返學返得開開心心, 唔好怕咗讀書.  我地interview 時, 個老師好有心機同用唔同方法咁啟發阿仔自己講 ...

haha 我個仔又係坐唔定,而加返緊playgroup, 人地個個圍圈坐定定,佢就扒係到,連老師都話佢look like a worm........., 如果讀傳統學校我估實俾老師罰死。。。。我個仔係11月BB,會係嚟緊2月先返N1,報左翠欣小宇宙,你個仔而加返緊邊間?

原帖由 Tree630 於 08-12-4 19:23 發表
我阿仔比較活潑好動(不是"壞"那種, 只是比較坐唔定), 唔知d老師有冇耐性教佢呢? 依家讀緊呢間, 佢個班主任比較cool, 阿仔唔係好鍾意佢, 成日話唔番學, 我都好頭痛.

真係好希望會在啟思遇到一個好有愛心的老師. 希 ...

富康德寶啊~ 佢番緊喇~ 你係咪要一早報定啊? 因為我打去問, 想話下學期插班, 佢地都話冇位喇.

原帖由 mmpong 於 08-12-5 00:35 發表
haha 我個仔又係坐唔定,而加返緊playgroup, 人地個個圍圈坐定定,佢就扒係到,連老師都話佢look like a worm........., 如果讀傳統學校我估實俾老師罰死。。。。我個仔係11月BB,會係嚟緊2月先返N1,報左翠欣小宇宙,你個仔而加返緊邊 ...

我大約係今年3,4月去報名的.

原帖由 Tree630 於 08-12-5 10:04 發表
富康德寶啊~ 佢番緊喇~ 你係咪要一早報定啊? 因為我打去問, 想話下學期插班, 佢地都話冇位喇.
‹ 上一主題|下一主題