用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你地認為會唔會太遲
go

[聽/語障] 你地認為會唔會太遲 [複製鏈接]

我個囡2歲8個月, 都唔係好識講野, 兩歲個時去健康院的姑娘都話佢講野比人慢, 跟住再約見健康院的醫生, 由健康院轉介去兒童智能測驗中心見姑娘再等5個月約見兒科醫生, 上個月先見左醫生, 醫生話阿囡與年齡慢9個月, 依家又再等5個月再見言語治療師, 到時約得黎阿囡都3歲幾, 如真有問題再等training, 最少等1年, 到時會唔會太遲
   0    0    0    0

如果可以afford得起, 不如自己搵言語治療師啦. 你等政府的service 真係有排等呀.

原帖由 seeci 於 08-11-20 18:49 發表
我個囡2歲8個月, 都唔係好識講野, 兩歲個時去健康院的姑娘都話佢講野比人慢, 跟住再約見健康院的醫生, 由健康院轉介去兒童智能測驗中心見姑娘再等5個月約見兒科醫生, 上個月先見左醫生, 醫生話阿囡與年齡慢9個月, 依 ...

Totally agree!

原帖由 cecilau 於 08-11-21 10:27 發表
如果可以afford得起, 不如自己搵言語治療師啦. 你等政府的service 真係有排等呀.
:-)

我個囡2歲8個月, 都唔係好識講野, 兩歲個時去健康院的姑娘都話佢講野比人慢, 跟住再約見健康院的醫生, 由健康院轉介去兒童智能測驗中心見姑娘再等5個月約見兒科醫生, 上個月先見左醫生, 醫生話阿囡與年齡慢9個月, 依 ...

我好想知你女女個情況係點,點慢法?

我女女剛兩歲大,我都係上個月去兒童智能測驗中心見姑娘,但未知幾時會見醫生/言語theraphist,好似都話要等半年到,亦無人話過我知女女慢幾多,但佢無乜太空話同講任何都係來來去去得幾個音,好多音都發唔到。

原帖由 foggyao 於 08-11-22 01:28 發表

我好想知你女女個情況係點,點慢法?

我女女剛兩歲大,我都係上個月去兒童智能測驗中心見姑娘,但未知幾時會見醫生/言語theraphist,好似都話要等半年到,亦無人話過我知女女慢幾多,但佢無乜太空話同講任何都係來來去去得 ...

我個囡講野都好差, 發音都唔準, 成句就唔得, 識講媽咪, 阿爸, 姐姐, 哥哥, 妹妹, 婆婆, 依依, 謝謝, 用英文1-10, 小心呀, 有時跟住唱歌, 慢慢走, 一步一步, 慢慢走, 要, 唔要, 好, 唔好, 飽飽, 去街街, 叻叻, good, 佢多數叠字, 單字, 我見有的細過佢好多講野已經好叻, 我都好擔心阿囡講野太慢, 有時會覺得自己唔識教, 好冇用

如果可以看私家speech啦

小朋友在這階段是黃金時間去學習啦

邊做training邊排啦

我都覺得唔可以等啦,好似我都做住私家言語治療先,排到的時候BB已經學多好多野..不過排到政府又唔捨得轉,因為BB好喜歡個ST啦

我個女2歲1個月,識講的音仲少,得...爸爸,媽媽,鴨鴨,婆婆,結他,有時會講..."比"。同埋一d我聽唔明的音。
2歲去健康院醫生指她智能冇問題,因為test的全部都做到,只係唔肯講。
而家我個月剛開始返學,醫生話通常會返學之後就識講,若3歲時都冇進步,又時常比老師投訴,就主動找健康院做評估。我聽到後就放心d,不過我都會留意囡囡情況,若真有問題,我唔會3歲先去check。

私家speech...請問邊間有呀, 何否提供 ? 想做評估 thanks

原帖由 dacco 於 08-12-8 11:10 發表
私家speech...請問邊間有呀, 何否提供 ? 想做評估 thanks

我呀仔終於排到政府, 但真係好唔掂, 得半個鐘, 又同佢玩埋d 唔合乎佢年紀既野, 問佢手錶用仲乜, 電話聽筒該邊面向邊面.... 好浪費我時間, 同之前係私人做真係無得比,

真係想唔覆診, 但又好似好可惜!!

Daisy媽咪 ,

你排咗幾耐? 排邊區? 仔仔而家幾大? 未做私人training 前delay幾多?

原帖由 Daisy媽咪 於 08-12-8 22:53 發表

我呀仔終於排到政府, 但真係好唔掂, 得半個鐘, 又同佢玩埋d 唔合乎佢年紀既野, 問佢手錶用仲乜, 電話聽筒該邊面向邊面.... 好浪費我時間, 同之前係私人做真係無得比,

真係想唔覆診, 但又好似好可惜!! ...

我排聯合醫院! 本來要到四月, 但早左有位, total 大約等左10個月度! 未做training 前delay 一年有多!

原帖由 bobolam 於 08-12-9 11:13 發表
Daisy媽咪 ,

你排咗幾耐? 排邊區? 仔仔而家幾大? 未做私人training 前delay幾多?

10個月算快.  我仔仔現在還未見政府言語治療師.
我仔仔都係delay 一年多.
你仔仔而家幾大? 去私家做咗幾耐?現在進度如何?

原帖由 Daisy媽咪 於 08-12-9 15:21 發表
我排聯合醫院! 本來要到四月, 但早左有位, total 大約等左10個月度! 未做training 前delay 一年有多!

是否治療師在了解小孩的理解力?
我囡囡在油麻地診所做治療,最初都是覺得比私家的差些,而且次次不同治療師,後來跟到一個都幾好,雖然耐性都是沒有私家的好,但囡囡學到嘢,我又學到,所以就繼續,費用比私家平好多,繼續覆診先,否則政府服務就"斷"左啦!

原帖由 Daisy媽咪 於 08-12-8 22:53 發表

真係想唔覆診, 但又好似好可惜!! ...

我個仔都係2歲8個月, 返了幼兒學校都係沒有顯著改善,學校老師都覺得佢比同齡小朋友慢, 所以開始擔心, 31/12/08見完兒童智能測驗中心都要等半年先有得做全面評估,我好擔心,同佢排協康做評估先 (22/1/09做),之後先再打算

我妹妹個仔2歲8個月大,阿B未返N1時乜都唔識講, 而家返咗4個幾月先識講少少,但又講唔正, 更講唔到短句子, 12月尾時我妹帶咗佢去健康院. 姑娘話佢有進步咪得囉... 我妺又話佢知人哋講乜但只係唔肯講,冇事喎.... 但我見人哋d 小朋友真係好似冇咁遲講野架呢... 所以我想問吓各位媽咪, 以你哋既經驗, 我姨甥係咪真係慢咗d 呀?? (因為我未生bb, 我講我妹都吾信)

http://www.web2go.net/showroom/model/T0113/templateCustomWebPage.do?customWebPageId=1165190622716&webId=1165175137408&editCurrentLanguage=1165175137424

see this chart!

原帖由 manlee28 於 09-2-11 11:39 發表
我妹妹個仔2歲8個月大,阿B未返N1時乜都唔識講, 而家返咗4個幾月先識講少少,但又講唔正, 更講唔到短句子, 12月尾時我妹帶咗佢去健康院. 姑娘話佢有進步咪得囉... 我妺又話佢知人哋講乜但只係唔肯講,冇事喎.... 但我見 ...

Dear Gardenwoods,

謝謝你的資料~ 我真係相信阿b都算語障,還有發音障阻.. 但可能唔算嚴重掛, 例如:佢會將婆婆變"波波", 哥哥變"多多",爸爸變"爬爬"等... 到o依家都未識講主動講o野.... 但為人父母可能唔接受自已嗰仔有問題掛...

‹ 上一主題|下一主題