用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣提升中文語文能力? Urgent help !
go

怎樣提升中文語文能力? Urgent help ! [複製鏈接]

女兒剛小一,一向本人都覺得她表達和理解能力欠佳,但幼稚園老師則認為冇問題,而且女兒是以優異生畢業。

升上小一,女兒由學校安排見'言語治療師',治療師說女兒對句子理解及次序前後不是太好,要多練習。最初不以為意,怎知第一次中文測驗把我推進谷底。女兒只有56分。我好嬲,我放了一個星期假幫她温習,怎知.....

全份卷,女兒重組句子和造句幾乎0分,但課文內容就ok。 當時我不知怎辦,只懂駡她,話她的句子全無組織,上文不接下理。

今日再見治療師,她一語道破,她說女兒對詞語不明白,對句子不理解,又怎能造句,叫我要給她時間。的確平時女兒默書,能keep 住90多 及100分,但測驗 / 要她運用就......

我的心很傍偟,不知怎辦? Anyone can help ?
   1    0    0    0

中國語文

升上小一,好像去了另外一個世界, 我女兒的中國語文和你的也差不多, 不過我唔會太介意治療師說什麼.

小小年紀已面對打杖一般的環境, 學校是我們為她們選擇的, 唔可以怪佢地 pick up 唔倒, 其實六歲人仔比我地 '質' 去做閱讀理解, 我們也實在很 '變態'.

昨天看見 '馬時亨' 的一篇文章, 說自己中三之前什麼科都 '滿江紅' , 中四突然思路通曬! 之後學業事業衝天飛, 他最感激的是他媽媽, 從來沒放棄他, 壓迫他, 或和別的孩子比較, 所以我也想開了, 要效法他媽媽, 就算將來她成就一般, 我確信和她可以建立親密的關係, 這是最重要的.

另外, 我也不會疏懶, 我一有時間便和她看故事書 (我相信沒有小孩不愛聽故事), 看得多了, 爛船也有三根釘, 我有頗大信心她兩三年後一定追得上.

放心啦! 我們的孩子是 '正常', 只是人家的 '超班', 先尋回自己的信心, 路還有很長呢! 不要那麼快定斷! 加油!

聽完你講, 真是人間溫暖
但講就客易, 做就難.....
我女都係小一, 英文成績都唔好, 佢好怕英文
總會覺得亞女成績是自己責任, 是自己唔識教
自己都好大壓力
還想4周找補習
現在我會再唸唸, 係咪真的要補習
thx

原帖由 anixon 於 08-11-20 14:56 發表
升上小一,好像去了另外一個世界, 我女兒的中國語文和你的也差不多, 不過我唔會太介意治療師說什麼.

小小年紀已面對打杖一般的環境, 學校是我們為她們選擇的, 唔可以怪佢地 pick up 唔倒, 其實六歲人仔比我地 '質' 去 ...

Anixon,

Thanks a lot for your reply.

其實我絕對同意你的想法,但實在知易行難。 當時一見份卷,我好嬲,嬲自己邊方面未為她預備好,連中文都fail。真係好大壓力,好怕她再fail要留班。

今日同老師通電話,老師給的意見都是和她多看書,試叫她聯想多一點。老師有提及可能小朋友未掌握答題的技考。

大家一起努力吧!

如其他媽媽有此經驗,請賜教。 Thanks !

原帖由 anixon 於 08-11-20 14:56 發表

小小年紀已面對打杖一般的環境, 學校是我們為她們選擇的, 唔可以怪佢地 pick up 唔倒, 其實六歲人仔比我地 '質' 去 ...

原帖由 Erco 於 08-11-20 17:05 發表
Anixon,

Thanks a lot for your reply.

其實我絕對同意你的想法,但實在知易行難。 當時一見份卷,我好嬲,嬲自己邊方面未為她預備好,連中文都fail。真係好大壓力,好怕她再fail要留班。

今日同老師通電話,老師給的意見都 ...

試試在朗讀課文時,將新學的詞語改用其他的詞語代替,同時又將新學的詞語做句。

回覆 # 的文章

我們的孩子是 '正常', 只是人家的 '超班', 先尋回自己的信心, 路還有很長呢! 不要那麼快定斷! 加油!

說得好極了,

加油!小朋友在這刻最需要我們的鼓勵和支持

可試吓同佢一齊讀些較淺的故事書增加她的自己自信心,我知<青田教育中心>出的全語文故事可以加強兒童語文能力,是一些好好的故事書,有不同系列,由淺至深,可以到圖書館借,希望可以幫到你

原帖由 Erco 於 08-11-20 14:07 發表
女兒剛小一,一向本人都覺得她表達和理解能力欠佳,但幼稚園老師則認為冇問題,而且女兒是以優異生畢業。

升上小一,女兒由學校安排見'言語治療師',治療師說女兒對句子理解及次序前後不是太好,要多練習。最初不以為意,怎知第一 ...

重組句子,最重要係先搵到個主語。

您可以製作一堆字咭,同小朋友玩配對或作句遊戲,先係最基本既結構,即主語(名詞)+動詞+賓語(名詞)。如:

我們+探望+外祖母。

他+看+花。

我+做+練習。

搞清此概念後,可適當地加形容詞,副詞和時間片語,如(可增添字咭,亦可利用最簡單的字咭,請小朋友自行補充形容詞,副詞,地點和時間片語):

我們+每星期+都+探望+年邁的+外祖母。

他+在窗旁+看+窗外+滿園的+鮮花。

我+在房間內+很努力地+做+練習。

由最簡單的開始。可參考以下算式:

名詞+動詞+名詞
 X  =   Y,
假設動詞是=(等號),然後砌兩旁的句子
(跟英文一樣,除非是並置動詞,否則一句中,通常只有一個動詞,而動詞較易辨認,因此作=。且動詞較易辨認)。

請小朋友認清某些詞的特徵,如"AA的",為形容詞,形容詞一定是在名詞之前,即通常有下列兩種情況:

"AA的"+主語X(名詞)= "Y
或者 X="AA的" + Y (如賓語是名詞的話)

如"BB地",為副詞,副詞一定在動詞之前,即通常會在:
X(主語)+"BB地"=(動詞) Y (賓語)

玩字咭時,當小朋友正確砌了正確的句式,不妨請他們多提另一個類似句式,以加深印象。家長最好也參與此等造句遊戲,作另外的句子時,不妨愈搞笑愈好。

原帖由 君媽 於 08-11-20 18:04 發表

試試在朗讀課文時,將新學的詞語改用其他的詞語代替,同時又將新學的詞語做句。

請小朋友朗讀,是個好方法。朗讀時,如遇難字,家長未必需要即時告訴其讀音和解釋,可先圈起來,讓其讀完全篇,再問他猜不猜到難字的字義,跟他一起猜猜看,再揭曉答案。

原帖由 AMY 於 08-11-20 16:04 發表
聽完你講, 真是人間溫暖
但講就客易, 做就難.....
我女都係小一, 英文成績都唔好, 佢好怕英文
總會覺得亞女成績是自己責任, 是自己唔識教
自己都好大壓力
還想4周找補習
現在我會再唸唸, 係咪真的要補習
thx
...

學英文,最緊要令小朋友唔好驚,讓其看英文VCD係較有趣既方法。看一圖一句既圖書也不錯。

香港版既Oxford Reading Tree,連CD一套六本(彩色故事書)連六本練習(雙色),都係約$200,可陪讀。

多閱讀或看英文VCD,好過多做練習,較根本咁解決問題(我囡今年小三,同您地相反,佢默書成績稍遜{因為其他人太厲害,佢9字頭,都分分鐘係級100名過外},反而係考閱讀理解同作文既英卷二較好,就係因為自K2/3起,鍾意睇Tweenties)

如有空,請參考吓我以前既分享:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1238032&extra=page%3D2

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1383733&extra=page%3D2

很讚同anixon的講話.
其實升小一是一個大轉變, 大人同小朋友都需要適應,
過一段時間就會適應下來;
時間長短因人而異, 家長可以從旁觀察,並加以協助.

各位媽媽:

Thanks a lot for sharing. I will try my best to help my daughter to walk through this period.

I am totally agree that the relationship between my daughter and I is the most important.

原帖由 Erco 於 08-11-20 14:07 發表

升上小一,女兒由學校安排見'言語治療師',治療師說女兒對句子理解及次序前後不是太好,要多練習。最初不以為意,怎知第一 ...

睇完你既發表, 簡直身同感受..........

我大仔亦係讀P1, 同樣閱讀理解, 重組句子及表達能力好差, 我亦唔知點幫佢, 當第一次收到作文評估時, 只係47分, 果一該我非常嬲, 覺得呢D只不過好簡單, 點解佢會唔識, 我重心諗有無咁白痴吖! 當然我無用呢D說話去鬧佢, 因為只會打擊佢, 我只係叫佢下次要努力D!

我囝囝都是P.1, 要小朋友的中文或英文閱讀理解及作文好, 一定要多看書!  
試試每天和小朋友一起飯後閱讀故事書30分鐘, 但一定要有恆心, 遲些便會看到成效了!
大家一同努力吧!

loklok0104,

大家都係"媽媽",心情確是一樣,但我就冇你咁好EQ,我當時越睇份卷越'慶',真是忍不住講了一大堆傷害她的說話。事後,我和囡囡道歉,但我知鬧了就是鬧了,說話無法收返。

老公同我講不要太緊張,6歲人仔,比啲時間佢。經過今次測驗,已知女兒問題,已不是打打駡駡的時侯,扶助她才是最重要。不要和人家比較,一次測驗失敗,並不等於以後失敗。

So, 我現在放鬆了點,雖然還有英文卷未派,今次就算成績怎樣,我也不會像上次那樣駡她。

原帖由 loklok0104 於 08-11-21 12:15 發表

睇完你既發表, 簡直身同感受..........

我大仔亦係讀P1, 同樣閱讀理解, 重組句子及表達能力好差, 我亦唔知點幫佢, 當第一次收到作文評估時, 只係47分, 果一該我非常嬲, 覺得呢D只不過好簡單, 點解佢會唔識, 我重 ...

csyma,

睇完你的分亨,獲益良多。我會努力,儘量每天抽時間和她看書。 Thanks !

原帖由 csy_ma 於 08-11-20 19:55 發表

學英文,最緊要令小朋友唔好驚,讓其看英文VCD係較有趣既方法。看一圖一句既圖書也不錯。

香港版既Oxford Reading Tree,連CD一套六本(彩色故事書)連六本練習(雙色),都係約$200,可陪讀。

多閱讀或看英文VCD,好過多做練習, ...

I agree that regular reading can improve language.  Apart from that, I request my son to write diary everyday (since K3).

I asked him to write in Chinese (cos his Chinese is poor), but he refused.  Eventually we agreed that one day Chinese and one day English.  I don't expect a long diary, one sentence is enough (at K3), and at least 2 sentences now.  His Chinese language improved a lot after that.   

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-21 12:51 發表
我囝囝都是P.1, 要小朋友的中文或英文閱讀理解及作文好, 一定要多看書!  
試試每天和小朋友一起飯後閱讀故事書30分鐘, 但一定要有恆心, 遲些便會看到成效了!
大家一同努力吧! ...

原帖由 cherubic 於 08-11-21 13:42 發表
I agree that regular reading can improve language.  Apart from that, I request my son to write diary everyday (since K3).

I asked him to write in Chinese (cos his Chinese is poor), but he refused.  E ...

寫日記仲可以令小朋友練習怎樣選取一個題材,剪裁生活感受

以下連結,有我囡(小三)如何寫文的分享,亦有已升至中一的家長,分享其囡如何藉由閱讀打好基礎,得上同區Band 1中學的經驗,還有高小家長分享輔導閱讀的技巧。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1679389&extra=&page=3

我囡升小一時, 中文亦掌握唔到, 如重組句子, 詞語. 故當時勁買補充比佢做. 但只做練習係唔夠, 後來經朋友介紹上中文堂, 故成績亦有進步.  
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=1
‹ 上一主題|下一主題