用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新加坡升學
go

新加坡升學

我仔仔今年16歲, 在新加坡讀書巳經7年了
陪了他2年後我回了港, 離開前找了一家私人辦的宿舍照顧他直至現在, 由於覺得宿舍真的辦得很好, 監護人很盡責, 有愛心, 而且會講廣東話 ^^  她們不單照顧了小朋友的起居學業, 更加注重德行..  我仔仔由於有輕微ADD, 在學校總是有點大大小小的麻煩, 可是她們都不怕煩的不斷去跟學校溝通幫助我仔仔.. 今年他中學畢業了, 雖然O-LEVEL成績未出, 但校內mock exam成績比之前跳升了二十名...
能夠順利完成中學真的很感謝她們.
由於今年他們學生增多了搬了去一個更大的地方, 有需要招生, 所以, 我就自告奮勇希望能出一分力....

有興趣送小朋友去新加坡留學的父母, 可以pm給我把資料給你們看..
有問題我會盡力答... 哈哈...其實我所知不太詳細, 因為她們都替我搞掂.. 不用我費心

2009/2/17 updated : 因為pm有點怪怪的, 如pm了收不到回應, 可email 給我 : [email protected]

新加坡讀書

I am very interested. Pls kindly PM me or send e-mail to me: [email protected]

原帖由 coni 於 08-11-20 01:12 發表
陪了他2年後我回了港, 離開前找了一家私人辦的宿舍照顧他直至現在, 由於覺得宿舍真的辦得很好, 監護人很盡責, 有愛心, 而且會講廣東話 ^^  她們不單照顧了小朋友的起居學業,  ...

陪了他2年後我回了港, 離開前找了一家私人辦的宿舍照顧他直至現在, 由於覺得宿舍真的辦得很好, 監護人很盡責, 有愛心, 而且會講廣東話 ^^  她們不單照顧了小朋友的起居學業,  ...

我都想要更多資料, 煩請e-mail to us. thanks!
[email protected]

Pls check your PM, tks.

原帖由 JK2000 於 08-11-20 11:56 發表
I am very interested. Pls kindly PM me or send e-mail to me: [email protected]

hello JK2000, 我巳經email左俾你啦 ^^

原帖由 Junecoffee 於 08-11-20 12:37 發表

我都想要更多資料, 煩請e-mail to us. thanks!
[email protected]

hello Junecoffee, 我巳經email左俾你啦 ^^

原帖由 E.Y. 於 08-11-20 12:45 發表
Pls check your PM, tks.

Hi EY, already PM to you, pls check ^^

Hi coni

pls e-mail me the detail, thanks a lot

my e-mail :

原帖由 芝士cake 於 08-11-20 14:22 發表
Hi coni

pls e-mail me the detail, thanks a lot

hello 芝士cake, 巳經email左啦 ^^

簽名被屏蔽

原帖由 reneeleung 於 08-11-20 23:53 發表
Hi,其實我都有諗過送小朋友去新加玻,但想問下好多人話新加玻D英文好重馬來西亞accent,是否真的?

老實說, 每個地方都有自己的accent, 我以前個boss夠重蘇格蘭口音啦, 聽到我死... :p
以前我請過nus大學女生同一個馬來退休女教師來替我仔補習英文, 我係旁邊聽又完全冇野喎... 所以呢, 口音一定會有少少, 但唔需要太擔心喎
而新加坡的singlish, 我發覺是本身英文水準較低的才會滿口singlish, 又或者佢地同人吹水時先會用, 一同外國人講野又會唔見哂d singlish架..

原帖由 coni 於 08-11-20 14:26 發表

hello 芝士cake, 巳經email左啦 ^^

Hi Coni

已收到,但我想問學費連食宿每年要幾$ ? thanks

原帖由 芝士cake 於 08-11-21 12:52 發表

Hi Coni

已收到,但我想問學費連食宿每年要幾$ ? thanks

學費+生活費大約如下:
Year 2009 (International student)
primary S$135
secondary S$195
Junior College / Centralised Institute S$330

然後住宿費(包meals/洗熨) s$1150 (3-4人房)
我自己會每個月給s$200零用錢小朋友
這是我仔仔的每月固定花費, 外加有時需要理髮看醫生之類
如小朋友課業上需要特別加強補習,監護人會跟你商量處理

Please send the details to me. Thanks

原帖由 pak_sang 於 08-11-22 07:37 發表
Please send the details to me. Thanks

hello pak_sang, 巳經pm左你啦, 有問題可以再問我架^^

please pm me details! thanks!

原帖由 kammyman 於 08-11-25 20:24 發表
please pm me details! thanks!

hello kammy, already pm you, pls check ^^

原帖由 coni 於 08-11-25 22:38 發表

hello kammy, already pm you, pls check ^^

多謝你pm我的資料.
另外請問你是找香港哪間agency幫忙揾學校的?
哪間agency好又信得過?
Thanks!

kammy, 如果你是想找政府小學或中學的, 基本上不用先找學校, 因為由2009年起新加坡統一海外生考試和派位, 考試期在每年的九月底(pri)和十月初(sec), 萬一小朋友在統一試中考不好, 派不到位置, 才要自己去找學校再考..
所以不用特別經香港agency, 因為hk agent 也是跟個別language center聯系, 一定要先入讀語言中心再替你報考政府學校, 即是說, 如果你小朋友本身成績很好, 不打算要入讀語言中心來準備考試的話, 那他們就沒那個服務了, 而實際上你在網上報考就可以了.. 先用旅遊身份考, 考到再申請student pass

如果要入讀考試準備班的話, 我給你的資料裏也有.. 宿舍會替你安排報考和申請student pass, 一切不用煩

我仔仔當年是考新加坡獎學金去留學的,所以也是教育部派的學校, 而現在住的宿舍是我陪了仔仔2年後打算回香港時在新加坡找到的, 相比起其他宿舍這裏更有家的味道....
那時我在不同時間上去宿舍參觀查詢, 看到小朋友看起來很正經, 主要都是泰國和印尼學生, 有次我看到監護人在office教訓一名中學生... 那時我覺得這裏不錯,會關心才會對學生緊張, 最重要是她會講廣東話, 不用擔心溝通不良
如果你需要宿舍/入學程序更詳細資料, 我可以問她們拿再email給你.

Please PM the information to me.  Thanks.