用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GRADE A ??
go

GRADE A ?? [複製鏈接]

有小學是>90分=A grade.  
但有d 學校是>85, 甚至>80已經A grade

d中學要求幾科A,  甘咪握殺咗d 比較set得高的學校 學生 的chance?  因為唔達幾個A就 連interview的chance都冇?
   0    0    0    0

這問題不需過份擔憂, 因為很多中學對不同小學的學生程度, 都有一定了解.
例如: A小學的 grade A = >90分, B小學 grade A = >85分
所以選中學時, 最好選些對本身小學有一定了解的中學, 該中學於過去2-3年也曾取錄本身小學的學生較為有利。

Some schools will also ask you the class and grade ranks with total students number e.g. 1 out of 120.

Make sure you give them the grade table in case it is at the back of your report.

原帖由 Martina 於 08-11-19 23:22 發表
有小學是>90分=A grade.  
但有d 學校是>85, 甚至>80已經A grade

d中學要求幾科A,  甘咪握殺咗d 比較set得高的學校 學生 的chance?  因為唔達幾個A就 連interview的chance都冇? ...

選中學時, 中學會向教署攞報考學生既"次第排名"作參考, "次第排名"係全港性, 即係將所有小學跟據學生既呈分成績作排名, 當然其中會調整翻各小學既差異. 所以校內既grade并唔會對自行派位時有太大影響, 反而對叩門時影響會大d, 不過好多中學都對附近小學有認識, 或從已收既學生得知d小學既程度去到邊(所以造成某d中學偏愛某d小學).
(好似係咁)

對叩門時會有影響,因為有中學會要求幾多個 A 而唔會理你係邊間小學。

咪唔公平 ?  連basic 的門欄都入唔到 !!

原帖由 88muimui 於 08-11-20 10:18 發表
對叩門時會有影響,因為有中學會要求幾多個 A 而唔會理你係邊間小學。

係, 傳聞有d一條龍既中小學會set高d卷既難度, 令學生grade低d....
原帖由 Martina 於 08-11-20 11:33 發表
咪唔公平 ?  連basic 的門欄都入唔到 !!

我侄女就試過有一張paper 得B, (其餘A) 1st round入表比間中學被reject 個 application, 因為欠一個A.  叫她不要waste chance, 試第2間.  後來她父母要求學校review最後先入到表.   也順利入讀.

我怕所謂 minimum requirement 都表面不達標, 連interview 的chance 都冇.  我女今年2科全班頭5名,(一向全级20名內)但都係得2B1A主科, 點考好一點的中學?      

原帖由 MountainView 於 08-11-20 10:04 發表
Some schools will also ask you the class and grade ranks with total students number e.g. 1 out of 120.

Make sure you give them the grade table in case it is at the back of your report.

全级20名內都要睇番你全级有多人,邊間小學,band 1 % ,很多因數,每間中學要求都唔同。 可能你心儀中學對你小學比分情況很了解呢!  我認為你最好參考下過往2年你學校派位情況才決定投考那些中學。

原帖由 Martina 於 08-11-20 11:48 發表
我怕所謂 minimum requirement 都表面不達標, 連interview 的chance 都冇.  我女今年2科全班頭5名,(一向全级20名內)但都係得2B1A主科, 點考好一點的中學?...

小女過去是top10%, 應該是band1頭吧 !
band 1中學都要求2A1B, right ?

原帖由 88muimui 於 08-11-20 12:01 發表
全级20名內都要睇番你全级有多人,邊間小學,band 1 % ,很多因數,每間中學要求都唔同。 可能你心儀中學對你小學比分情況很了解呢!  我認為你最好參考下過往2年你學校派位情況才決定投考那些中學。

...

//我女今年2科全班頭5名,(一向全级20名內)但都係得2B1A主科, 點考好一點的中學?//

較好的band 1 英中, 要3科主科全A才有機會.

2B1A主科 -- you meant Chi, Eng and Math? Which 2 are Bs? 88muimui is right "全级20名內都要睇番你全级有多人,邊間小學,band 1 % ,很多因數,每間中學要求都唔同。 可能你心儀中學對你小學比分情況很了解呢!  我認為你最好參考下過往2年你學校派位情況才決定投考那些中學。"

Based on my last year experience, I have to admit that a report with more As is definitely in better chance to get the interview chance. However, I heard some DSS schools gave interview chance to every applicant.

"中學會向教署攞報考學生既"次第排名"作參考" -- but last year, I heard this ranking wasn't available until April. Therefore, most DSS schools should base on the school report information for interview selection.

原帖由 Martina 於 08-11-20 11:48 發表
我侄女就試過有一張paper 得B, (其餘A) 1st round入表比間中學被reject 個 application, 因為欠一個A.  叫她不要waste chance, 試第2間.  後來她父母要求學校review最後先入到表.   也順利入讀.

我怕所謂 minimum r ...

相信今次中文科冇人攞到A,  全级第一名的都是8x分.
我女數學科A.  

如果要全A,    

所以我先話唔公平, 間間學校評A grade分數不同, 我聽過有學校調加每人10分, 或全级改升1個grade.  

原帖由 MountainView 於 08-11-20 13:46 發表
2B1A主科 -- you meant Chi, Eng and Math? Which 2 are Bs? 88muimui is right "全级20名內都要睇番你全级有多人,邊間小學,band 1 % ,很多因數,每間中學要求都唔同。 可能你心儀中學對你小學比分情況很了解呢!  我認為 ...

小學呈分試的卷好似係要上呈的,教署會知學校程度,試卷深淺會影響每間學校呈分的調整,從而影響排位,所以唔使咁擔心,你女2B1A可能比3A果d排得更前呢!

原帖由 Martina 於 08-11-20 14:10 發表
相信今次中文科冇人攞到A,  全级第一名的都是8x分.
我女數學科A.  

如果要全A,    

所以我先話唔公平, 間間學校評A grade分數不同, 我聽過有學校調加每人10分, 或全级改升1個grade.  

...
‹ 上一主題|下一主題