用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖傑靈 St.Cat 開放日資料
go

聖傑靈 St.Cat 開放日資料 [複製鏈接]

如果你地都想知 St .Cat 既升大學資料 , 可以响 11月20日上午 (四)到校 , 因為果日係 open day , 所以學校有 d 資料派比我地睇 , 我 post 出黎果 d 資料 , 就係我上年去 open day攞既 , 我都係自己去學校架 , 因為我囡囡唔係呢區 , 所以小學無帶佢地去 !

呢個資料係11月20日2007年 St.Cat 開放日得到既 , 參考下啦 !
以下係聖傑靈女子中學既升大學統計表 :
( 2006-2007 年度中七畢業生升學統計表)
總計學生人數 : 90人
中文大學 : 21人
香港大學 : 17人
科技大學 : 6人
浸會大學 : 6人
理工大學 : 14人
城市大學 : 3人
嶺南大學 : 5人
海外升學 : 1人
副學士高級文憑 : 7人
其他 : 10人

呢個資料係11月20日2008年 St.Cat 開放日得到既 , 參考下啦 !
以下係聖傑靈女子中學既升大學統計表 :
( 2007-2008 年度中七畢業生升學統計表)
總計學生人數 : 91人
中文大學 : 19人
香港大學 : 9人
科技大學 : 9人
浸會大學 : 9人
理工大學 : 16人
城市大學 : 3人
嶺南大學 : 6人
教育學院 : 2人
副學士高級文憑 : 9人
其他 : 9人

恭喜曬以上既同學。

0    0    0    0

Hi,

其實聖傑靈會不會辨簡介會呢? 如果有, please post!
我都很留意St. Cat. 而且非常近我家,我想小女試試,但她只考19/122(全級)在黃大仙小學就讀,而且這小學好嚴,在小五的成績表上記了欠交功課一次這句,試問會有邊所學校會考慮呢,這次是欠交中文exercise 改正一題,好失望!而且我小女只是得游水&畫畫。都不知試不試好?

Please give me advice!

HimYinMa

原帖由 HimYinMa 於 08-11-21 16:24 發表
Hi,

其實聖傑靈會不會辨簡介會呢? 如果有, please post!
我都很留意St. Cat. 而且非常近我家,我想小女試試,但她只考19/122(全級)在黃大仙小學就讀,而且這小學好嚴,在小五的成績表上記了欠交功課一次這句,試問會有邊所學 ...

Hi HimYinMa
其實如果你想跨區 , 名次响頭 10名會揾陣 d 。
你囡囡主唔主動架 ?
以我所知 st.cat 係要我地小五全年既成績表同埋小六上學期既成績表 , 同埋要填操行 , 操行 a 就會機會大 d , st.cat 好著重品德 。 响街上面係唔可以食野 , 又唔可以穿運動服番學(出入都唔得) , 如果你著住套運動服踏出門口就會範校規 , 需要記缺點 ; 遲過 8:10am交功課就堂作欠交 , 欠交三次功課都要記缺點 , 都幾嚴架。

原帖由 HimYinMa 於 08-11-21 16:24 發表
Hi,

我都很留意St. Cat. 而且非常近我家,我想小女試試,但她只考19/122(全級)在黃大仙小學就讀,而且這小學好嚴,在小五的成績表上記了欠交功課一次這句,試問會有邊所學 ...

HimYinMa
唔好意思 , 上次答漏左 , 聖傑靈係唔會辨簡介會架 !

若藍,

謝謝妳的資料! 唔緊要啦, 沒有簡介會!  反正都沒有多大的
把握。其實我好想轉網番官塘,可能機會好d,但如果失敗,我又唔知有邊間choose, 唔知梁式之是不是中中呢?
聽聞校風都好好,但成績就不知。

Thank a lot!

HimYinMa

原帖由 HimYinMa 於 08-11-27 12:15 發表
若藍,

謝謝妳的資料! 唔緊要啦, 沒有簡介會!  反正都沒有多大的
把握。其實我好想轉網番官塘,可能機會好d,但如果失敗,我又唔知有邊間choose, 唔知梁式之是不是中中呢?
聽聞校風都好好,但成績就不知。

Thank a lot!

Hi ...

HimYinMa
梁式之係中文中學 , 一間好既中文中學 。

其實除非係直資啦 , 如果唔係全港既中學學既野都係差唔多架啦 , 反而係要分個小朋友既能力 , 佢地係咪真係可以用英文上堂 ? 用英文上堂會唔會有問題架啫。如果無問題咪選英文中學囉 !

[quote]原帖由 尹若藍 於 08-11-28 13:44 發表
Hi, 若藍,
謝謝妳的提議,和小女商量過,她喜歡讀英中多d,我想她的能力也尚可應付,可能我都選番現就讀的直屬中學。

入了St. Cat 個 net, 今年只收57個位,比上年收72個還要少。 實在都要量力而為!

Thanks a lot!
HimYinMa

原帖由 HimYinMa 於 08-12-3 10:50 發表
[quote]原帖由 尹若藍 於 08-11-28 13:44 發表
Hi, 若藍,
謝謝妳的提議,和小女商量過,她喜歡讀英中多d,我想她的能力也尚可應付,可能我都選番現就讀的直屬中學。

...

HimYinMa
st.cat 今年開始收少左人 , 我諗跟住都會係得 57 人。

囡囡間小學有直屬中學 , 點解要跳出去 , 間中學唔好咩?唔會掛 ! 囡囡係咪讀嘉諾x聖x 小學 ?

若藍,

Please check pm. 是否收到呀?

Thanks!
HimYinMa]

原帖由 HimYinMa 於 08-12-4 09:06 發表
若藍,

Please check pm. 是否收到呀?

Thanks!
HimYinMa]

HimYinMa
我睇左喇 ! 仲留低左幾句說話比你 tim , 你又去睇下啦。
‹ 上一主題|下一主題