用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 請教St Nic 畢業生家長
樓主: rebcheng
go

請教St Nic 畢業生家長 [複製鏈接]

原帖由 babykiss 於 08-12-11 09:41 發表

又有嘢想問啦....
請問書同 cd 是否學校教科書包埋, 定係自己於街外買 ?
唔好意思..... ops:" />

買書時包埋呀? 定係另外出街買?
sorry, 我都唔記得左~~~~

原帖由 Barbielee 於 08-12-11 03:08 發表

我都幾LIKE陳守仁小學, BUT 好多人話佢轉左直資學校無咁好(紀律方面), 其實我唔係好明點解D學校轉左直資之後更話唔係咁好架喎, 真係唔明?!

我都唔明~~

於 sn  join 課外活動後,有冇校車接送呢?

原帖由 kakajune 於 08-12-11 18:45 發表

唔駛 sorry, 其實你已解答了我很多問題.
thx !

原帖由 BNTYA01 於 08-12-12 05:03 發表
於 sn  join 課外活動後,有冇校車接送呢?

我之前問過, L2 先開始會有課外活動, 如返 am class 課外活動將是 pm 舉行, if 返 pm class 的, 課外活動便安排於 am, 換句話說即係如 join 課外活動, 小朋友便等於返全日.

如 join 課外活動而又是搭校車的話, 便會安排跟正常 class 的小朋友一齊搭校車.

希望你明白我講乜啦 ~    (我是於早前填 form 交表前, 打電話向學校查詢的, 希望冇會錯學校意啦. )

Then how about the lunch? Does SN provide lunch?

原帖由 babykiss 於 08-12-12 09:39 發表

我之前問過, L2 先開始會有課外活動, 如返 am class 課外活動將是 pm 舉行, if 返 pm class 的, 課外活動便安排於 am, 換句話說即係如 join 課外活動, 小朋友便等於返全日.

如 join 課外活動而又是搭校車的話, 便 ...

原帖由 Kangaroo 於 08-12-12 22:48 發表
Then how about the lunch? Does SN provide lunch?

至於 lunch 如無會錯意應該係家長自備, 學校代為保溫. 或 到時送飯亦可. (如有錯, 煩請知情者代為更正 ! thx !!)

請問SN 是否只會TAKE CARE有家底住九龍塘小朋友? 會否是一間好勢利幼稚園??

原帖由 Makmavis 於 08-12-15 12:58 發表
請問SN 是否只會TAKE CARE有家底住九龍塘小朋友? 會否是一間好勢利幼稚園??
+

以我所知我個女無同學仔住九龍塘...

原帖由 Makmavis 於 08-12-15 12:58 發表

唔勢利架, 由上至下, 由大到細, 個個都好好架, 無分比此.
好多小朋友畢業後, 都成日返去探老師同嬸嬸架,
就算家長們都好nice, 都唔會互相比較, 真係好似
一個大家庭咁.

Thanks a lot for your comment, now i don't worry too much about that and finally give up TAUSF and decide to let my son to studying in SN.  Hope will be fine.  My P1 target school is also taken TSL and Maryknoll Father's at NET 40, please keep me post if your duagther can get into this school successfully.  

One more question, do yo think SN is a very happy free school due to no more HOMEWORK then KV?

Best Regards,

原帖由 kakajune 於 08-12-15 14:45 發表

唔勢利架, 由上至下, 由大到細, 個個都好好架, 無分比此.
好多小朋友畢業後, 都成日返去探老師同嬸嬸架,
就算家長們都好nice, 都唔會互相比較, 真係好似
一個大家庭咁. ...

原帖由 Makmavis 於 08-12-16 11:13 發表
Thanks a lot for your comment, now i don't worry too much about that and finally give up TAUSF and decide to let my son to studying in SN.  Hope will be fine.  My P1 target school is also ta ...

唔好意思, 我都唔知kv 有幾多樣功課, 我都比較唔到:
sn 嘅k1 有一樣功課, k2 有二樣功課, k3 有三樣功課,
放假時唔會特別多, 除非, 你join 埋學校買假期作業,
(三本 大概 ~$90 ) 我就無買啦, 因為, 放假時我比較喜歡去郊外玩, 揾啲少見嘅朋友玩吓, 或者去多啲圖書館咁:loveliness:

原帖由 kakajune 於 08-12-11 18:45 發表

cd是另外自己買,每隻arround $100
‹ 上一主題|下一主題