用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 請教St Nic 畢業生家長
go

請教St Nic 畢業生家長 [複製鏈接]

想請教St Nic 畢業生家長, 你們認為 St. Nic 畢業的小朋友學術程度比起其他九龍塘幼稚園(kv, St. Cat)是否差不多 ? 現在升上小學, pick-up 小學緊湊的生活, 應付自如嗎 ?
   0    0    0    0

I wish to know too. Can any parents enlighten us please?
我係爸爸! 大家請多多指教

原帖由 rebcheng 於 08-11-19 13:22 發表
想請教St Nic 畢業生家長, 你們認為 St. Nic 畢業的小朋友學術程度比起其他九龍塘幼稚園(kv, St. Cat)是否差不多 ? 現在升上小學, pick-up 小學緊湊的生活, 應付自如嗎 ? ...

sn嘅課程對上小學係絶對無問題.
你放心一定唔會比其他幼稚園差.
so far 我個囡嘅幼稚園同學個個都讀得好好, 小一就更加駕輕就熟

kakajune,

多謝你的意見, 希望我個囡好似你個囡囡這麼聰明 ! TKS!

原帖由 rebcheng 於 08-11-19 17:52 發表
kakajune,

多謝你的意見, 希望我個囡好似你個囡囡這麼聰明 ! TKS!

多謝你~~
一齊努力

請問extra-curricular activities会在星期幾上?有咩活動? 活動後有冇school bus?

Thanks Kakajune for the info.

Honestly, still awaiting for KV and SC's result, but other than these 2, i think SN will be my choice.
我係爸爸! 大家請多多指教

原帖由 kakajune 於 08-11-19 14:45 發表

sn嘅課程對上小學係絶對無問題.
你放心一定唔會比其他幼稚園差.
so far 我個囡嘅幼稚園同學個個都讀得好好, 小一就更加駕輕就熟

想請問你個小朋友現讀小學幾年班呀 ?
於 sn 時有沒有 join 課外活動呢 ?
thx ~ !

原帖由 babykiss 於 08-12-9 15:12 發表

想請問你個小朋友現讀小學幾年班呀 ?
於 sn 時有沒有 join 課外活動呢 ?
thx ~ !ops:" />

我個囡讀小二.
於 sn k2 時join 過 drama 一年, 係咁多.都幾好玩嘅.
k1 和 k3 都無參加校內課外活動, 而其他同學就有參加畫班,
普通話班......等等.
我個仔讀k3, 依家逢二, 四上興趣班, 好似係叫做小一預備加
英語班, 係咁上下~~ 比佢玩吓又好, 學多啲野又好, 都算唔錯,  價錢都合理.
希望幫到你

原帖由 kakajune 於 08-12-9 18:49 發表
我個囡讀小二.
於 sn k2 時join 過 drama 一年, 係咁多.都幾好玩嘅.
k1 和 k3 都無參加校內課外活動, 而其他同學就有參加畫班,
普通話班......等等.
我個仔讀k3, 依家逢二, 四上興趣班, 好似係叫做小一預備加
英 ...

唔好意思, 好多嘢問添 ......
仲想知你有無比你個小朋友於街外學其他嘢呀 ?
因為我 friend 話我知, 佢姑奶個囡囡又係畢業於此, 但於 k2 及 k3 時卻於街外學 phonics ... etc...
所以我個 friend 叫我考慮清楚, 比佢嚇窒咗我添 ~    
因為呢間學費對於我嚟講唔算平, 如可以的話我唔打算再加額外的開支....

其實唔出去學都夠用, 佢地嘅課程, 叫做樣樣都有, phonics, 普通話. 英語方面, 除了有外籍人士, 又有show and tell , 有好多機會比小朋友講英文, 至於聽方面, 日常生活喺學校啲英文, 都無問題, 數學用英文教的, 中文都ok, 最梗要一星期中英文默書, 抄手冊, 我見
有好多人, 喺幼稚園無做嘅, 升左上小一後, 個小朋友好難適應. 做家長嘅就要辛苦啲囉.

我啲仔女都有係出面學, 英語遊戲班, 鋼琴, 畫班, 只屬短時間, 個女小二就只有鋼琴同游泳會, 一星期游三, 四日.
個仔依家就只有喺學校玩埋興趣班, 出面無學其他野. 其實我只想佢地喺小學前玩多啲.

你可放心, 你唔係出面學額外嘅野, 你個小朋友都能足夠應付, 小一嘅課程同生活.

原帖由 kakajune 於 08-12-10 12:24 發表
其實唔出去學都夠用, 佢地嘅課程, 叫做樣樣都有, phonics, 普通話. 英語方面, 除了有外籍人士, 又有show and tell , 有好多機會比小朋友講英文, 至於聽方面, 日常生活喺學校啲英文, 都無問題, 數學用英文教的, 中文 ...

明白晒 ~ !
謝謝你耐心及詳細的解答.
many thx !

唔好意思, 想問下學校課程已有PHONICS, 咁重洗唔洗出去再報英文PHONICS呢?

其實學校都有phonics 學, 又有書, 你亦可以買埋cd, 返屋企一齊聽, 更見成效.  出去學與否, 就睇家長自己喇

好多家長(包括我) 見倒小朋友學得好, 又學得快, 又吸收, 咁又會想比佢學多啲, 都好正常. 就好似我個女k2開始, 我便敎佢背乘數表, 小一時都唔使用, 依家小二先計簡單乘法. 反而, 我覺得喺佢地年幼時, 多啲同佢地閱讀課外書, 等佢地喜歡看書, 明白及知道書本可帶比我地樂趣外,還有, 有用的知識~~

只要小朋友能應付嗰個級別嘅課程, 佢地大都可以愉快上學的.

原帖由 kakajune 於 08-12-10 15:17 發表
其實學校都有phonics 學, 又有書, 你亦可以買埋cd, 返屋企一齊聽, 更見成效.  出去學與否, 就睇家長自己喇

好多家長(包括我) 見倒小朋友學得好, 又學得快, 又吸收, 咁又會想比佢學多啲, 都好正常. 就好似 ...

KAKAJUNE

THX!

其實我而家諗住幫我小朋友搵英文COURSE, 我係怕而家學PHONICS, 9月開學又上PHONICS, 我驚佢覺得悶, 咁如果學校已經有, 我可以同佢報其他英文班(如故事班)~   
我都同意你既講法, 要多培養小朋友閱讀興趣咁樣先能增進課外既知識, 幸好我小朋友都係好鍾意睇書(超專心), 如果唔係淨係訓練佢坐定都有排hee^^

原帖由 Barbielee 於 08-12-10 17:21 發表

KAKAJUNE

THX!

其實我而家諗住幫我小朋友搵英文COURSE, 我係怕而家學PHONICS, 9月開學又上PHONICS, 我驚佢覺得悶, 咁如果學校已經有, 我可以同佢報其他英文班(如故事班)~   
我都同意你既講法, 要多培養小朋友閱 ...

咁就恭喜你啦
小朋友專心嘅話, 真係讀起書嚟都事半功倍同得心應手啊
我個女都係哩類型嘅人, 所以, 我幫佢報讀 gh, 都無幫佢報錯. 佢讀得好好, 又好開心:loveliness:

我個仔就無咁專心, 但英文就聽同講都幾好, 我唸住幫佢報 tsl, 希望啱佢啦

原帖由 kakajune 於 08-12-10 18:07 發表

咁就恭喜你啦
小朋友專心嘅話, 真係讀起書嚟都事半功倍同得心應手啊
我個女都係哩類型嘅人, 所以, 我幫佢報讀 gh, 都無幫佢報錯. 佢讀得好好, 又好開心:loveliness:

我個仔就無咁專心, 但英文就 ...

唔好意思呀gh & tsl係咩course黎架, 係向學校定校外報架???

gh 係 德望學校
tsl 係 保良局陳守仁小學
到你k3 考小學時, 你就會接觸到同知道架啦

原帖由 kakajune 於 08-12-10 23:30 發表
gh 係 德望學校
tsl 係 保良局陳守仁小學
到你k3 考小學時, 你就會接觸到同知道架啦

我都幾LIKE陳守仁小學, BUT 好多人話佢轉左直資學校無咁好(紀律方面), 其實我唔係好明點解D學校轉左直資之後更話唔係咁好架喎, 真係唔明?!

原帖由 kakajune 於 08-12-10 15:17 發表

好多家長(包括我) 見倒小朋友學得好, 又學得快, 又吸收, 咁又會想比佢學多啲, 都好正常. 就好似 ...

又有嘢想問啦....
請問書同 cd 是否學校教科書包埋, 定係自己於街外買 ?
唔好意思.....
‹ 上一主題|下一主題