用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血vs St Paul church
樓主: didima
go

寶血vs St Paul church [複製鏈接]

原帖由 tammytam124 於 08-11-20 20:13 發表

我只是上網搵資料, 見寶血網可以做得咁詳細, 因只是幼稚園嘛, 再見佢地視學報告及小朋友d開心相, 寶血係用心教學.  

SPC 就因為佢有名氣及囝囝讀好似唔錯

其實重報咗般含道禮賢會幼稚園都收咗AM班, 但放棄了

...

tammy,
what is your choice finally?
有無機会做同學呀
didima

原帖由 jjtseung 於 08-11-19 14:38 發表

8掛問句... 細仔點解唔讀返LLT?

我因為寶血收佐女女AM, 所以另外3間可以skip唔報, 頭尾total報6間!

我地係咪會做同學仔?
didima

原帖由 didima 於 08-11-21 13:47 發表

tammy,
what is your choice finally?
有無機会做同學呀
didima

didima,

未決定到:(

Tammy

原帖由 tammytam124 於 08-11-21 16:22 發表

didima,

未決定到:(

Tammy

咁你留左St Paul Church先,再考慮清楚,
我就揀左寶血

didima

原帖由 didima 於 08-11-21 13:52 發表
我地係咪會做同學仔?
didima

向現實低頭 ... 我仲搏緊SKH, SPK, SPN... 仲掙扎緊比女女做大B定細B? (女女12月尾出世) 不過今年幾次的interview佢都表現so far so good, 我就心郁郁想挑戰下難度lor!
不過, 如果女女讀寶血, 我都會好happy架! 講學校/老師/教學方法/宗教氣氛/品德培養, 寶血都係我杯茶, 係升小成績遜色過其他名校少少o者!

我係全職媽媽, 所以無論讀邊間, 都會希望有機會為學校作多些服務!

原帖由 didima 於 08-11-21 19:51 發表

咁你留左St Paul Church先,再考慮清楚,
我就揀左寶血

didima

didima

我會留咗位再考慮清楚

寶血 : 見小朋友好留心, 開心及主動回答老師問題, 好自律, 好細心, 如花花校車, 地墊, 厠所, 戶外遊樂場等.. 空氣好, 環境靜.. 是個理想學習地方

聖保羅堂 : 見教材做得出色, 分析詳盡, 玩具益智, 上小一優勝

2間都是好學校

妳就好, 咁快決定到..  

我今日有想過"擇"銀仔決定

.

原帖由 jjtseung 於 08-11-21 20:14 發表

向現實低頭 ... 我仲搏緊SKH, SPK, SPN... 仲掙扎緊比女女做大B定細B? (女女12月尾出世) 不過今年幾次的interview佢都表現so far so good, 我就心郁郁想挑戰下難度lor!
不過, 如果女女讀寶血,  ...

jjtsrung,
oh,原來仲等緊其他,明白你心情,大囝嗰時我都報左11間,11間都收,交左5000幾蚊留位費,細囝知道方向點,所以報2間算數.
考小一係好靠父母,special係媽咪點approach.
我都係全職mum呀

原帖由 tammytam124 於 08-11-21 22:23 發表

didima

我會留咗位再考慮清楚

寶血 : 見小朋友好留心, 開心及主動回答老師問題, 好自律, 好細心, 如花花校車, 地墊, 厠所, 戶外遊樂場等.. 空氣好, 環境靜.. 是個理想學習地方

聖保羅堂 : 見教材做得出色, 分析 ...

tammy,
我無見倒d教材呀,
慢慢想清楚啦,仲有大把時間
又要出卷比個大囝,好攰

didima

原帖由 didima 於 08-11-21 22:46 發表
jjtsrung,
oh,原來仲等緊其他,明白你心情,大囝嗰時我都報左11間,11間都收,交左5000幾蚊留位費,細囝知道方向點,所以報2間算數.
考小一係好靠父母,special係媽咪點approach.
我都係全職mum呀 ...

didima
唉... d interview吊住吊住咁... SPK就唔抱希望啦, SPN就要做大女, 出年5月先知result! 好彩寶血出result早, 另外3間我都可以skip! 我估, 我最多比3間留位費! 不過, 女女報N1就"篩"佐2間留位費, 到第三間先係我想要的!
遲d要向你請教考小一的經驗!

tammytam124
邊間方便d呢? 揀方便&近d的都好啊!

so, if Think & SPC, which one should go for? Anyone can give advise,pls.

原帖由 jennki 於 08-11-22 00:19 發表
so, if Think & SPC, which one should go for? Anyone can give advise,pls.

以我幾個朋友係think的經歷, 係playgroup的所見所聞, 個人來講對呢間好有保留, 覺得佢都係間幾商業化的學校! 不過, 都有媽媽話係think的3年好開心! 我的朋友起碼有超過6/7個都讀過佢的playgroup, 無個報think的kinder, 另外有個朋友的小朋友報佐, in的時候比老師踩話唔識講野, 唔係好聽指令, 搞到佢亞媽好down, but最後都收佐PM! 我朋友決定唔會讀!
所以, 比着我, 毫不猶豫地揀SPC!

jjtseung, thanks for your info. How about choosing between SKH, SPC, St.Cat and KV? Any idea?

jennki, 你還未諗點, 會唔會交咗有D你或你小朋友喜歡個一兩問先, SPC今天交留位費何時完呀! 唔係巳過?

原帖由 jennki 於 08-11-22 12:10 發表
jjtseung, thanks for your info. How about choosing between SKH, SPC, St.Cat and KV? Any idea?

原帖由 jennki 於 08-11-22 12:10 發表

St. Cat & KV出佐result了咩?

SKH vs SPC vs SC vs KV都好唔同wor?

倫名氣: KV = SC > SKH > SPC

KV & SC無學劵, SKH&SPC有!

你住係邊? 想小朋友入邊間小學? 希望傳統教學(課程深, 早默書寫字)or活動教學, 2文3語的要求去到邊個程度?

hi, MiniDumbo , I gave up SPC already, so I didn't go today.

hi, jjtseung, I wish my girl to have a good level of both english & chinese language in order to get into good co-ed primary school, as there is a little brother after her. I'm also waiting for SC and KV.

原帖由 jennki 於 08-11-22 13:38 發表
hi, jjtseung, I wish my girl to have a good level of both english & chinese language in order to get into good co-ed primary school, as there is a little brother after her. I'm also waiting for SC and KV.

呢幾間裡面, 2文3語最好應該係SC.

如果St. Paul co-ed --> 咁應該SKH岩些!

KV比較傳統, 功課多, 默書寫字, 做數學... &聽講間學校無mud家校合怍&溝通! 我個人感覺已經唔合時lor, 佢缺少機會比小朋友發揮創意&全面發展! 不過佢的名氣真係會幫到考名校!

You gave up SPC!   They accept your kid in AM or PM. My one is PM!

Hope you have good results from both two school la!

原帖由 jennki 於 08-11-22 13:38 發表
hi, MiniDumbo , I gave up SPC already, so I didn't go today.

hi, jjtseung, I wish my girl to have a good level of both english & chinese language in order to get into good co-ed primary school, as t ...

jjtseung, thanks for your valuable advice.

minidumbo, hi, my girl has been accepted by both SPC and SKH pm class. I'm going to register for the SKH while waiting for KV and SC results.

原帖由 jjtseung 於 08-11-22 13:17 發表

St. Cat & KV出佐result了咩?

SKH vs SPC vs SC vs KV都好唔同wor?

倫名氣: KV = SC > SKH > SPC

KV & SC無學劵, SKH&SPC有!

你住係邊? 想小朋友入邊間小學? 希望傳統教學(課程深, 早默書寫字)or活動教學, 2文3 ...

Excuse me... what is "SC" ?  Is it St. Clares ?
‹ 上一主題|下一主題