用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血vs St Paul church
樓主: didima
go

寶血vs St Paul church [複製鏈接]

原帖由 didima 於 08-11-19 22:39 發表

真光,有小學back up

想問點解真光咁早收你,唔係12月6號先面試咩?

哦,睇真啲原來你嗰間係堅道,SORRY!

堅道真光,不好嗎?
請問你又會怎選擇?

原帖由 superp7 於 08-11-20 10:31 發表
哦,睇真啲原來你嗰間係堅道,SORRY!
妳健康快樂,所以我們都快樂!

想問下依加先至報名寶血遲唔遲呀?

原帖由 tammytam124 於 08-11-19 22:58 發表
didima,

開初點解妳會擇哪2間

tammy

揀寶血係有朋友在裹面讀,視學,口(脾)好,環境好,似靈糧堂
St Paul Church,只係上網睇,其實St Paul Church我資料唔多
didima

原帖由 小凱澄 於 08-11-19 22:01 發表
"聖保羅堂幼稚園"  收到 pm
"香港真光幼稚園(堅道)" 收了 am
點挑選?

真光! (難入過SPC) &真小真中都唔錯!

原帖由 Yonniewong 於 08-11-19 23:27 發表
CCKG - 只有K2 & K3
樂基- 有報, 12月先IN.

其實大部份九龍塘學校都無學卷. 學費要成3千幾, 我覺得唔係好抵.
我揀St Paul Church, 因為學校較為著重品德培養, 我覺得這樣重要過一齊.  我唔係話九龍塘學校無培養品德, 佢地較為著眼於課程, 品德培養係次要.

你的睇法同我差不多, 相對來講, 港島區的kinder無咁商業化, 品德教育做的好, &傳統名小學, 中學都好多, 競爭亦無九龍塘的咁大!

我都係極重視小朋友的品德教育!

原帖由 Vinchoy 於 08-11-20 10:48 發表

我估到出年5月繳學費&買校服的時候先知最後真係有幾多人讀!
12月真光, 1月SH, 3月SPK, 5月SPN放榜, 好多人可能會走去第二間讀!

不如, 你打電話去學校問啦! 照往年記錄, PM班唔算full, AM都應該無晒位啦!

原帖由 didima 於 08-11-20 11:12 發表
St Paul Church,只係上網睇,其實St Paul Church我資料唔多
didima

&寶血的老師, 校長真的超好, 學校的宗教氣氛濃, 品德培養好好!

請問寶血近唔近地鐵站?

原帖由 Yonniewong 於 08-11-20 13:32 發表
請問寶血近唔近地鐵站?

唔近! 如果跑馬地電車站果度行, 要行2個幾字!
but, 佢地的花花校車的服務就超好啦!

唔該晒!
原帖由 jjtseung 於 08-11-20 13:40 發表

唔近! 如果跑馬地電車站果度行, 要行2個幾字!mouth:" />

又係我呀! 請問校車寶血校車怎樣好呢??

原帖由 jjtseung 於 08-11-20 13:40 發表

唔近! 如果跑馬地電車站果度行, 要行2個幾字!mouth:" />

原帖由 七點半 於 08-11-20 14:51 發表
又係我呀! 請問校車寶血校車怎樣好呢??

hi...
首先, 靓lor! 我同女女見到都開心, 咁隊佢上車都順攤d, 我個女, 你話靓/佢又覺得靓, 就好易搞掂, 例如:戴口罩, 訓睡袋!
其次, 我去裝過佢地放學, 好有秩序, 安全!
再者, 周圍8到, d家長都話好lor!

原帖由 jjtseung 於 08-11-20 13:14 發表

&寶血的老師, 校長真的超好, 學校的宗教氣氛濃, 品德培養好好!

yes, agree, 校長真係超好,so after discuss with my husband, we decided 去寶血

didima

原帖由 didima 於 08-11-20 11:12 發表

didima

我只是上網搵資料, 見寶血網可以做得咁詳細, 因只是幼稚園嘛, 再見佢地視學報告及小朋友d開心相, 寶血係用心教學.  

SPC 就因為佢有名氣及囝囝讀好似唔錯

其實重報咗般含道禮賢會幼稚園都收咗AM班, 但放棄了

到現在我是比較喜歡寶血多D

TAMMY

原帖由 tammytam124 於 08-11-20 20:13 發表

我只是上網搵資料, 見寶血網可以做得咁詳細, 因只是幼稚園嘛, 再見佢地視學報告及小朋友d開心相, 寶血係用心教學.  

SPC 就因為佢有名氣及囝囝讀好似唔錯

其實重報咗般含道禮賢會幼稚園都收咗AM班, 但放棄了

...

囝囝讀上午好d,佢會午睡,瞓醒去下興趣班仲得,
另外寶血有睇過,StPaul Church就只有短短的面試時間,我比較注重品德同活動空間

didima

原帖由 小凱澄 於 08-11-20 10:34 發表
堅道真光,不好嗎?
請問你又會怎選擇?

我比較孰識同留意大坑嗰間咋, 因為我住東區同埋有親戚喺佢中學畢業, 堅道就有冇咩留意。
阿女已考到寶血,諗住考埋真光(大坑)同聖心, 但首選係聖心,次選係寶血, 真光小學要比$,我讀唔起呀!不過我親戚極力推薦,咪當考聖心前的預習
最衰寶中唔掂,咪我實揀寶幼首選

原帖由 Vinchoy 於 08-11-20 10:48 發表

Not sure about this year as more applicants.
But it was OK for last year for late application.  However, you will not be able to join am class.  Only pm class available.

原帖由 superp7 於 08-11-21 11:09 發表

我比較孰識同留意大坑嗰間咋, 因為我住東區同埋有親戚喺佢中學畢業, 堅道就有冇咩留意。
阿女已考到寶血,諗住考埋真光(大坑)同聖心, 但首選係聖心,次選係寶血, 真光小學要比$,我讀唔起呀!不過我親戚極力推薦,咪當考 ...

superp7,
我就係啉寶小掂,有back up,打算在寶幼做多d服務,只少可順利渡過9年,大囝考小學時太刺激了,當細囝讀中學,大囝應讀大學,如細囝派得唔好,就一齊去外國讀啦
如一個好彩小學入埋DBSPD,就讀到中學畢業至走
didima

‹ 上一主題|下一主題