用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血vs St Paul church
樓主: didima
go

寶血vs St Paul church [複製鏈接]

原帖由 Yonniewong 於 08-11-19 14:41 發表
交表個日, 我同老師傾佐都好耐, 我感覺好舒服同埋會好放心放小朋友係度讀書, 佢地好有愛心同有經驗. 你地有無呢種感覺....

呢種安全感, 係寶血都一樣找得到!

我都係最重視software, but hardware as well, 因為小朋友讀3年, 空氣質素/學校環境/氣氛/光線... 可以好些當然希望好些啦!

原帖由 didima 於 08-11-19 14:48 發表
St paul boys 係自己考定派位?

St. Paul's Co-ed & St. Paul boys ~~~ 都係直資, 要自己考

原帖由 jjtseung 於 08-11-19 14:45 發表

SKH考直資仲好過SPC wor!

我都覺師資差不多! 寶血係出名老師有愛心, 校長服務學校30+年! 呢層係interview裡面就睇得出! 朋友帶仔仔in SPC, 頭尾淨係問佐3條問題, 5分鐘走人, 最後收佐PM班! 兩間的校舍真係差好遠! ...

SKH...大囝同學讀SKH的,他們喜愛考St Paul Co-ed同DBSPD,SKH以前是ST Paul Co-ed幼稚園,now is not,SPC好似無関係的

didima

原帖由 jjtseung 於 08-11-19 14:53 發表

St. Paul's Co-ed & St. Paul boys ~~~ 都係直資, 要自己考

oic
咁Paul co-ed好近我,我住附近,but SPC不是直屬
大囝不用煩,一條龍

原帖由 didima 於 08-11-19 14:54 發表
SKH...大囝同學讀SKH的,他們喜愛考St Paul Co-ed同DBSPD,SKH以前是ST Paul Co-ed幼稚園,now is not,SPC好似無関係的

didima

係呀! SKH雖改名, 不過同St. Paul Co-ed的關係都係藕斷絲連!

按比例, SKH學生考到直資/私小的多些!

原帖由 jjtseung 於 08-11-19 14:53 發表

But 宜家St Paul Co-ed好似收寶山d小朋友多d

原帖由 didima 於 08-11-19 15:06 發表
But 宜家St Paul Co-ed好似收寶山d小朋友多d

That's why 我話係藕斷絲連... 而唔係直屬!

所以只能同其他kinder按比例相比!

我想問咁寶血同聖心又邊間好啲,我諗住同佢報聖心, 但又聽你地講寶血又好好 ,我都勁鐘意寶血,但諗住聖心間中學好過寶血,所以諗住首選係聖心(如考到的話),請問大家有咩comment?

自己考. 不過我估會些少聯繫, 因為St. Paul Boys個校長有去過講talk.
如果我有錯, 請更正我.
原帖由 didima 於 08-11-19 14:48 發表

St paul boys 係自己考定派位?

係呀! 咁我走寶添!  
原帖由 jjtseung 於 08-11-19 14:51 發表

呢種安全感, 係寶血都一樣找得到!

我都係最重視software, but hardware as well, 因為小朋友讀3年, 空氣質素/學校環境/氣氛/光線... 可以好些當然希望好些啦! ...

[quote]原帖由 Yonniewong 於 08-11-19 16:50 發表
自己考. 不過我估會些少聯繫, 因為St. Paul Boys個校長有去過講talk.
如果我有錯, 請更正我.
[/quote
Thx

原帖由 superp7 於 08-11-19 16:02 發表
我想問咁寶血同聖心又邊間好啲,我諗住同佢報聖心, 但又聽你地講寶血又好好 ,我都勁鐘意寶血,但諗住聖心間中學好過寶血,所以諗住首選係聖心(如考到的話),請問大家有咩comment? ...

計埋中學,應該是聖心好d
didima

原帖由 didima 於 08-11-19 19:15 發表
計埋中學,應該是聖心好d
didima

Agree! 計名氣, 當然係聖心好啦!

不過, 課室細, 人多, 教學方法相對刻板些! K1開始無耐就要做功課, 課程深些, 屬於比較催谷的學校! 所以好睇家長要d咩!
如果target聖小, 聖心就係不二之選!

原帖由 Yonniewong 於 08-11-19 16:53 發表
係呀! 咁我走寶添!  

呢兩間學校都係好學校來架! 是但返邊間都好啦!

我都聽過聖心好好, 但對於我黎講太遠.
我家住九龍, 所以香港區得黎近地鐵站. 所以我考了聖公會同聖保羅堂. 當然會考埋St Paul Kindergarten, 因為我朋友囡囡讀緊, 佢話好開心. 不過上小學就好辛苦,  因為幼稚園課程較淺.  同埋最主要我屋企樓下有校車到.  
我知好難考, 不過不妨一試.
原帖由 jjtseung 於 08-11-19 20:22 發表

呢兩間學校都係好學校來架! 是但返邊間都好啦!

"聖保羅堂幼稚園"  收到 pm
"香港真光幼稚園(堅道)" 收了 am
點挑選?
妳健康快樂,所以我們都快樂!

原帖由 Yonniewong 於 08-11-19 21:38 發表
我都聽過聖心好好, 但對於我黎講太遠.
我家住九龍, 所以香港區得黎近地鐵站. 所以我考了聖公會同聖保羅堂. 當然會考埋St Paul Kindergarten, 因為我朋友囡囡讀緊, 佢話好開心. 不過上小學就好辛苦,  因為幼稚園課程 ...

Kowloon都有好多好呀,St Cath, Creative, CCKg,民生,樂基都good,有無報呀

原帖由 小凱澄 於 08-11-19 22:01 發表
"聖保羅堂幼稚園"  收到 pm
"香港真光幼稚園(堅道)" 收了 am
點挑選?

真光,有小學back up

didima,

開初點解妳會擇哪2間

tammy

我有報, 我報香港區, 因為我可能會搬屋, 就算唔搬, 我都係覺得香港區好o的.
St Catherine - 我有報, 不過面試個日個囡訓著佐. 所以無去到. 同埋聽人講, 呢間收好多人, 如果小朋友係中下游, 就會無咩support.
Creative - 我無報
CCKG - 只有K2 & K3
樂基- 有報, 12月先IN.
其實大部份九龍塘學校都無學卷. 學費要成3千幾, 我覺得唔係好抵.
我揀St Paul Church, 因為學校較為著重品德培養, 我覺得這樣重要過一齊.  我唔係話九龍塘學校無培養品德, 佢地較為著眼於課程, 品德培養係次要.
如果我有錯誤觀念, 請多多指教及包容.
原帖由 didima 於 08-11-19 22:35 發表

Kowloon都有好多好呀,St Cath, Creative, CCKg,民生,樂基都good,有無報呀
‹ 上一主題|下一主題