用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會德田李兆強小學 德田李兆强拔尖,補課
go

德田李兆强拔尖,補課 [複製鏈接]

我小朋友P4, 已經有一些拔尖要放學後上,聼說P5, P6 要一星期放學後補三次課,又要早上7時許上拔尖,你們的小朋友可以應付嗎?  如果學校要你上拔尖唔去,會唔會blacklist?

還有學校的測驗和工作紙是不是深了?  我小朋友p1-p3 可以應付,依家時常話唔明.

請分享.
   1    0    0    0

HappyHappyMa,

請問你如果 拔尖唔去,會唔會blacklist?

因為我住得遠, 無校車送, 好辛苦 !

謝謝回答。

原帖由 HappyHappyMa 於 08-11-18 12:02 發表
我小朋友P4, 已經有一些拔尖要放學後上,聼說P5, P6 要一星期放學後補三次課,又要早上7時許上拔尖,你們的小朋友可以應付嗎?  如果學校要你上拔尖唔去,會唔會blacklist?

還有學校的測驗和工作紙是不是深了?  我小朋友 ...

嘩! 呢條沉咗N年的email, 終於有人應吓我!

會唔會"blacklist"?  應該冇啩!  不過知道有好多要搭校車同學都肯早D自行搭車返去!  好多家長都唔想miss 咗D機會, 小朋友就辛苦D囉!  如果小朋友好抗拒就唔好返, 不過佢地10個有9個都鐘意參加.  

原帖由 beywat496 於 09-6-7 11:38 發表
HappyHappyMa,

請問你如果 拔尖唔去,會唔會blacklist?

因為我住得遠, 無校車送, 好辛苦 !

謝謝回答。

其實係唔係人人有份,定係只choose一些精英出來呢???

有無一些這校附近的補習社呢?請介紹啦?

謝謝...
Macus Ma Ma

Re:funlaw1126

拔尖班梗係得精英先入到
今年改動左
拔尖班全部係下午4:00上
同埋每級每科得一班
即係小朋友要係數/英全級頭十名先有機會入

re:Macusmama
好o既補習我就唔知
因為係我同佢補
但就千萬唔好試學校對面地下個間

hi, lisamama, 多謝你的資料, 那侸拔尖班只是給10個小朋友參加呀~~~太多了呀, 最少都應該20個啦,不過學校好似不會說名次的,所以都好難知道考第幾啦~~~

有時家長日我都會問班主任名次
佢唔會答我實數,只係俾個大概名次我
不過其實最好就係知道同班同學/其他班叻o既同學每次考試測驗成績
因為拔尖班成績唔係睇總名次
而係睇數學一科或英文一科名次
有小朋友英文中等但數學好叻
一樣入到拔尖班
上年拔尖班有兩班
但教d野完全唔一樣
好唔好真係要睇下跟邊個老師

想問問今年既拔尖班有未呀?要小4先有呀????

小3開始有拔尖班
同埋今年拔尖已經開始左喇喎

我係E間的05年畢業生,以前都補過底,拔過尖.住得遠就會辛苦D,如果唔係其實都幾好,可以學好D個課程,同埋有得入拔尖班學生自己都開心D啦!我都有做私人補習,雖然唔係太多經驗,但係有需要歡迎搵我.
原帖由 Macusmama 於 09-9-4 17:18 發表
有無一些這校附近的補習社呢?請介紹啦?

謝謝...
本人為應屆會考生,修讀的科目是生物,物理,經濟和視覺藝術.
現徵求私人補習老師一職,有耐心和小學曾經成績極差,明白學生的心態和由一個差學生變成好學生的方法!!
在此希望可以得到家長的信任,為貴子弟補習.
‹ 上一主題|下一主題