用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對培僑小一面試程序及公佈結果日期的疑惑 ...
go

對培僑小一面試程序及公佈結果日期的疑惑 [複製鏈接]

在十月底面試時,培僑只表示結果會在十一月中公佈,但並沒有確定日子 ...到十一月六日早上, 突然接到培僑的電話,要第二天早上進行 2nd interview (so suddenly!! and urgent??), 並表示是父母和小孩一起 interview , 可是到 interview , 他們只需小孩一個進入校長室傾談約十分鐘 .... 到底為甚麼interview多一次呢 ? 到現時也是一個迷(雖然在網上有家長報料,但也只是推測) .... 面試後,他們仍說結果會於十一月中在網上公佈 (為甚麼當時仍未决定那一天有結果?) .... 到上週未,又表示要到今週才有結果 .... 到底為甚麼培僑不可以像其他學校一樣,一早便把程序及公佈日期清楚地告訴各家長?
   0    0    0    0

My kid and I had the 2nd interview on Nov 11.  Actually the interview was mostly with the parents that the vice principal and us shared a lot about the teaching approach of the school.  At the end the vice principal said that the result would be published within 2 weeks (not an exact day).  I found it was quite clear...

其實早2年我都有一直留意該校的情況及收生,記得上年好似係有有一個日子準時公佈的,今年唔知係咪多左介乎佢地要求邊緣的小朋友才會這樣拖延呢?? (我估既姐,請大家不要介意!!!)

我連2nd in都無份,相信巳經兇多吉小 :(  

原帖由 AliJasEd 於 08-11-18 09:31 發表
My kid and I had the 2nd interview on Nov 11.  Actually the interview was mostly with the parents that the vice principal and us shared a lot about the teaching approach of the school.  At the end the ...

What I wonder is why the school request the 2nd interview so suddenly (just on the next day of her phone call), that may difficult for someone to apply leave .... And, what is the purpose for the prinicipal just to 'short talk' with my daughter again but not with the parents (Understand that some of them are interview with your kid together)? Does my daughter under waitlist ... or being selected by the school but the principal wants to make sure they are having the right choice? Be honest, I have no idea about it ....
It they said that the result will be release in two weeks time ... why can't they give us an exact date, so that it is not necessary for us to keep check the website in "Two Weeks Time".

回覆 # 的文章

Agreed with lok666.  We keep on waiting the result but it was not yet posted.  We have the 2nd interview with my daughter and parent together on 8 November and only a 15 mininutes talk.  They should have to give an exact date for the posting.

相信原因耐人尋味, 可能是:
1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局. (講笑而已)

2., 是否因為他們有些面試評分遺失了, 要重新評估?(假設而已)

3., 接受第二次面試的, 是否屬於細仔細女? 因與大仔大女比較容易被忽略, 依照學校細心的作風, 是否多給細仔細女一次表現自己的機會, 同時給自己發掘一些隱性優才的機會.

4., 會否因第二次面試學生的幼稚園或家長背景, 好大機會有其他學校同時取錄, 學校唔多肯定你們會入讀的誠意, 所以安排一次{杯酒釋兵權}, 如果你無誠意, 或嫌麻煩而唔去, 他們又可剔除了那些非忠誠於她們的考生了...

原帖由 lok666 於 08-11-18 01:17 發表
對培僑小一面試程序及公佈結果日期的疑惑

在十月底面試時,培僑只表示結果會在十一月中公佈,但並沒有確定日子 ...到十一月六日早上, 突然接到培僑的電話,要第二天早上進行 2nd interview (so suddenly!! and urgent??), 並表示是父母和小孩一起 interview , 可是到 interview , 他們只需小孩一個進入校長室傾談約十分鐘 .... 到底為甚麼interview多一次呢 ? 到現時也是一個迷(雖然在網上有家長報料,但也只是推測) .... 面試後,他們仍說結果會於十一月中在網上公佈 (為甚麼當時仍未决定那一天有結果?) .... 到上週未,又表示要到今週才有結果 .... 到底為甚麼培僑不可以像其他學校一樣,一早便把程序及公佈日期清楚地告訴各家長?

俊賢的解釋實在太棒了, 我在公司也忍不住太聲笑出來......

我日日隔一陣又上去website睇下... 好似對jackpot咁..
希望快啲有消息...

[quote]原帖由 俊賢 於 08-11-20 02:19 發表
1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局.

你既推測都好合理, 因我就係屬於第4類, 自己投降, 學校唔洗煩!  究竟2nd interview係問咩呢?問小朋友多or大人呢? 定係好似dxs咁用1min去介紹你個小朋友呢

原帖由 俊賢 於 08-11-20 02:19 發表
1., 他們要把名單呈交中共中央政治部作政治審查, 由於翻看錄影帶需時, 要確保小朋友沒有參加六四薪火相傳燭光晚會, 所以要拖延至最後限期, 即自行收生放榜前, 要把收生名單呈上教育局. ( ...

原帖由 August07 於 08-11-20 11:50 發表
你既推測都好合理, 因我就係屬於第4類, 自己投降, 學校唔洗煩!  究竟2nd interview係問咩呢?問小朋友多or大人呢? 定係好似dxs咁用1min去介紹你個小朋友呢

...

我個女都有去Second Interview、整個Interview都係副校長同我個女傾計,完全無問過家長任何野! 我個女係細女,我古学校係想(目弟)真d個Applicant。唯有耐心地等La!

我都有去2nd in,我個係大女,校長有同我傾計,亦有同個女傾計,都係問點解選佢學校同小朋友係點樣的性格之類,仲講點解要2nd in,係不嬲都會首先選左50-60位入選的,之後再選一批分數接近的小朋友來再見面,盡量想做到公平一點...

咁急通知,極有可能係職員漏打電話都唔定呢?! 你在電話中有無問點解咁急?

我有問係米個個都要甘樣,職員話係校長決定邊D要2nd in
原帖由 NewSnoopy 於 08-11-20 12:13 發表
咁急通知,極有可能係職員漏打電話都唔定呢?! 你在電話中有無問點解咁急?

我地都係見副校長, 都剩係同我個女傾計,完全無問過家長任何野. 又有同佢係電腦睇短片. 又有考英文, 表達能力, 普通話等.. 但最後佢比左個評語我個女..:"你媽咪應該教你點樣考試...."   我諗都凶多吉少...

原帖由 BMW 於 08-11-20 11:59 發表

我個女都有去Second Interview、整個Interview都係副校長同我個女傾計,完全無問過家長任何野! 我個女係細女,我古学校係想(目弟)真d個Applicant。唯有耐心地等La! ...

你個小朋友無答佢定係點???
甘你點答返校長呀???
原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 12:31 發表
我地都係見副校長, 都剩係同我個女傾計,完全無問過家長任何野. 又有同佢係電腦睇短片. 又有考英文, 表達能力, 普通話等.. 但最後佢比左個評語我個女..:"你媽咪應該教你點樣考試...."   我諗都凶多吉少...

...

嘜有o甘既comments 咩?

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 12:31 發表

...

點解有D人係家長同小朋友一起2nd interview, 有D就單獨呢? 有無人知道其中嘅分別?

My daughter got 2nd interview too and the parents were supposed to be in with her.  It took about 30 mins....

我個女有答, 不過唔係答好多野, 副校長問佢窗出面有乜, 我個傻妹話咪樹囉,屋囉.. 副校長話"你見唔見到有件紅色衫掛住係對面樓某層"..我呀女話.."嘩! 係喎, 不過我睇唔到, 因為我矮過你".. ...... 跟手副校長就咁講..我當時 "o" 咀.. 完全唔識反應.. 都可能係我唔唔啱... .. 總之... 無喇無喇... 嗚嗚

原帖由 kuromi321 於 08-11-20 13:12 發表
你個小朋友無答佢定係點???
甘你點答返校長呀???

咪講左你聽囉..:;pppp: 無聽書..

[quote]原帖由 Cathleen 於 08-11-20 13:15 發表
嘜有o甘既comments 咩?

醒目開學勳章

唔係呀, 我覺得答得幾好呀, 好有logic呀!!

原帖由 CarrieBB 於 08-11-20 14:20 發表
我個女有答, 不過唔係答好多野, 副校長問佢窗出面有乜, 我個傻妹話咪樹囉,屋囉.. 副校長話"你見唔見到有件紅色衫掛住係對面樓某層"..我呀女話.."嘩! 係喎, 不過我睇唔到, 因為我矮過你".. ...... 跟手副校長 ...
‹ 上一主題|下一主題