用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Removed
樓主: 凱富路
go

Removed [複製鏈接]

醒目開學勳章

樓主講到自己的工作挑選請人時不會看重他們的學校背景,這點我不願置評,我只知道在我現在工作的機構裡,暗地裡選了名校出身既員工有好多,連我表妹她現在係HxBank做緊secretary都同我講她們銀行裡,bin間學校出來係直接影響她們的升職機會,我諗大家都應該明白事實個社會係要咁,大家咁辛苦去不停為自己的兒女搵間好學校無非係想他們大個條路可以好行的....我再強調:我們不是為了自己面子的......

不錯﹐我沒有讀過傳統選名校﹐但我的工作需要我接觸和挑選不同背景的大學和中學畢業生﹐我們所看重的﹐絕對不是他們的中學甚至小學是否名校。  也許我要拿我們的STATS去看看被選中的是否名中小學的畢業生比較多。

原帖由 凱富路 於 08-11-18 17:05 發表
首先﹐我在這個thread從來沒有批評人家讀和報名校﹐這個thread的標題和第一個MESSAGE也許寫得不討好﹐但我再說﹐我只是出一個引子﹐沒有硬說人家報讀名校就是要面子的意思。
同樣﹐我舉名校同性戀的例子﹐只是想帶出一般學校被標籤 ...

非常同意你講法,現今社會超現實,唔似以前無人會睇你出身都會請你,我淨係知道去見親工都會要填埋中學,大學的名,宜家好難搵到一間"大"機構唔睇出身就請人,細公司都睇啦,何況大機構,我老公請人都請D出身好的人至請,唔係睇唔起出身唔好D人,而係太多比你揀咁點解唔揀最好個D

原帖由 rebecca0113 於 08-11-18 22:05 發表
樓主講到自己的工作挑選請人時不會看重他們的學校背景,這點我不願置評,我只知道在我現在工作的機構裡,暗地裡選了名校出身既員工有好多,連我表妹她現在係HxBank做緊secretary都同我講她們銀行裡,bin間學校出來係直接 ...

至於關於地區龍頭學校VS非傳統名校的直資私小的考慮﹐當然前題是在所比較的學校(i.e.被收了的直資私小VS被派到的龍頭學校)在各方面都相若的話﹐我們會揀選地區學校。  是的﹐ 收我兒子的私校也可以算是“名校”﹐但與本區的龍頭學校實在差不多﹐我們只是想更好的運用我們的金錢。  

sorry,得罪都要講一句,樓主你呢句說話真係等同「鬼唔知呀媽係女人!」,如果瑪利諾/瑪利曼(或者同佢等相同地位既「地區龍頭學校」)「一定」收我地,我還要四圍張羅,擔心好幾個月去考私小同DSS嗎?

p.s.我唔覺得瑪利諾唔收我地就等如前途盡毁,只是如果有得揀,是不是每個人都會揀他們心目中「最好」的?

原帖由 rebecca0113 於 08-11-18 22:05 發表
樓主講到自己的工作挑選請人時不會看重他們的學校背景,這點我不願置評,我只知道在我現在工作的機構裡,暗地裡選了名校出身既員工有好多,連我表妹她現在係HxBank做緊secretary都同我講她們銀行裡,bin間學校出來係直接 ...

這一點,我覺得要看工作性質。我從前請人,也曾想請HKU畢業生(因為校友),相信他們的語文訓練會好些,但後來我「領過野」,以後都只請非名校生。因為這些「名校生」很鍚身,很多事都不願做。

我從前做傳媒,有很多事情要捱更抵夜(我不是做狗仔隊,而是很傳統的書刋印刷)。

個個大學生讀完書個D都係想搵份好工,要捱更抵夜就實唔肯做,邊個唔想朝九晚五,好似如果你請個清潔掃街都唔會請個大學生名校出身,宜家D年青人唔捱得,搵到份舒服人工高就會走

原帖由 mother904 於 08-11-18 22:51 發表

這一點,我覺得要看工作性質。我從前請人,也曾想請HKU畢業生(因為校友),相信他們的語文訓練會好些,但後來我「領過野」,以後都只請非名校生。因為這些「名校生」很鍚身,很多事都不願做。

我從前做傳媒,有很多事情要捱更抵夜( ...

個個大學生讀完書個D都係想搵份好工,要捱更抵夜就實唔肯做,邊個唔想朝九晚五,好似如果你請個清潔掃街都唔會請個大學生名校出身,宜家D年青人唔捱得,搵到份舒服人工高就會走

其實而家仲邊有工係舒服又高paid?醫生都要捱夜啦。政府高官都要做到10:00pm(我個friend)!

我想補充既係,我係十年前已經退休做全職媽媽,十年前既環璄已經係咁,十年後更加係咁。大學已經唔係就業保證,我真係相信學校係求學問同培育個性既地方。

所以我一直都想搵間學術水平唔差,但又會培訓小朋友性格既學校。好可惜呢d學校唔易搵,更加唔係汲汲於派位成績好睇既官津校做得到。

首先,我唔會否認倘若自己的小朋友入了名校讀書,在別人問起時確實有『顏面有光』的感覺,請記住,這是人性!絕大部份人都喜歡別人的讚許或羨慕,這亦是天性。可是,這絕不是人們所講的為面子而替子女考名校那種『短視』理論,最終,做父母的都是望子成龍,送孩子往心中的理想學校,有甚麼不妥?每人中心的尺度都不一樣,某人指的所謂龍頭學校,在其他人心中可能普通不過!總之,我個人認為『樹大有枯枝,族大有乞兒。』每間學校都有最好同最差,只要學校適合自己個小朋友,而自己又負擔得起,那便可以了!

十分同意!
因只有15, 自行階段實冇chance 派到樓主所指的地區龍頭學校, but we don't want to wait for 2nd round lucky draw, 所以才為阿仔報直資/私小, target D 有直屬/一條龍中學  的小學, 費事升中時又煩多一次.  其實這裡大部份家長都係唔想把仔女的前途作賭注姐!
請問樓主喺 自行階段應該唔會為左怕比別人話要面子而放棄你 所指的地區龍頭學校而走去 報一間"飛仔學校"啩?!   

P.S. - 今年岀咗會考狀元嘅鄧顯中學, 老公話喺佢細個時已係新界名校, 如鳳溪般出名.

原帖由 gogotele 於 08-11-18 20:47 發表
Let' have a peaceful discussion.  樓主's view is not important.  

Most of the comments are correct.  We may miss one.  The goverment does not allow us to choose freely.  The put a lot of restriction  ...

你沒有看重名校的因數, 因為你不是名校出身.  我本身只是一般學校畢業, 若有機會擔任招聘工作時, 一定不會看名校出身這因數.  

可是目前社會仍有部分專業或大公司, 把手入門的人, 都是名校生, 他們很自然先睇住自己師弟妹.  

當年我入大學, 入不到我的第一志願.  面試時, 三個教授中的兩位應是名校生, (若我無估錯, 應是DBS) 他們兩位由面試開始已對我很冷漠, 說話語氣其差, (好像覺得我不應該有機會被面試), 當中亦三番四次表達懷疑我的能力, 又要我將我的學校與DBS作比較.  反而另一位鬼佬教授, 對我態度好好, 我感受到佢對我既表現很滿意, 他有問我如果比我入學, 我會否有問題.  最後, 我只是 on waiting list, 無失望, 都預左, 相信不是有個鬼佬教授, 我連入 waiting 都無.

我先生現於一美資公司任職.  在他以前, 公司請的都是外國名大學的畢業生, 他是第一位畢業於本地二綫大學而可以受聘.  當他坐在請人的位子時, 他亦請了幾位師弟. 非名校出身不一定無機會, 但要殺出一條血路, 要比人付出更多.  

原帖由 凱富路 於 08-11-18 17:05 發表
不錯﹐我沒有讀過傳統名校﹐但我的工作需要我接觸和挑選不同背景的大學和中學畢業生﹐我們所看重的﹐絕對不是他們的中學甚至小學是否名校。  也許我要拿我們的STATS去看看被選中的是否名中小學的畢業生比較多。

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

基本上我個女這一代D家長好注重學習,個個都會花錢比佢地學野,入名校,所以我覺得15年後應該通街都係名校生,大學生,留學生,咁你話我地點會唔緊張子女的前途,點會拎佢地前途黎做試驗品,點會唔搵最好學校比佢地?

醒目開學勳章

有面?  No La!  係會更低調 ....
[img]http:/

醒目開學勳章

絕對認同你的講法

原帖由 Eclipse_2006 於 08-11-19 01:22 發表
你沒有看重名校的因數, 因為你不是名校出身.  我本身只是一般學校畢業, 若有機會擔任招聘工作時, 一定不會看名校出身這因數.  

可是目前社會仍有部分專業或大公司, 把手入門的人, 都是名校生, 他們很自然先睇住自己 ...

原帖由 BBR 於 08-11-19 08:47 發表
基本上我個女這一代D家長好注重學習,個個都會花錢比佢地學野,入名校,所以我覺得15年後應該通街都係名校生,大學生,留學生,咁你話我地點會唔緊張子女的前途,點會拎佢地前途黎做試驗品,點會唔搵最好學校比佢地? ...

Admit that it's amongst parents with the comparion and competition that make things complicated.

無辦法,社會不停進步,要跟上就要做到最好至有能力同人競爭,當個個level都一樣時,D人就會去睇你能/實力,就正如你請一個領導職位時你會請一個中學生定大學生?有競爭才有進步.如果無良性競爭個個做又36唔做又36個社會點會進步,好似大陸D人,我老公大陸間公司請人,佢話D人做又36唔做又36,又唔會同你博,樣樣得過且過,又做唔長,因為到到都請人(個D已經係大學生),佢地太多選擇,你話如果無競爭米好似大陸一D進步都無

原帖由 LS+MCS 於 08-11-19 09:05 發表

Admit that it's amongst parents with the comparion and competition that make things complicated.

對,小女讀『所謂的名校』,但學校不自我吹噓,只強調要給孩童簡樸的學校生活,要以知識幫助有需要的人。看不到『耍面子』。

原帖由 CHTmami 於 08-11-19 08:52 發表
有面?  No La!  係會更低調 ....

撫心自問,我唔會為左面子,夾硬送小朋友去一間唔適合佢既名校;
撫心自問,我亦都唔會因為怕人地話我愛面子,而唔為小朋友報讀我認為適合佢既名校;
撫心自問,你既題目又的確係標得唔係太好

我老公都係外資公司做事。琴日佢同我講,話有同事問佢係咪本地大學畢業,仲話佢係異數,事關公司同事大多外國名牌大學畢業,冇咩本土人。真係唔好話邊間學校畢業同工作出路無關!

我想講,我都追求名校,不過撫心自問我唔係為面子,都係想幫個仔修橋搭路,望佢出路順暢少少遮!咁我又唔係盲目求名,都重視個仔學習上的實際得益架!

原帖由 Eclipse_2006 於 08-11-19 01:22 發表

可是目前社會仍有部分專業或大公司, 把手入門的人, 都是名校生, 他們很自然先睇住自己 ...

Your personal view is not important and should be respected.  I appreceiate you create such a debate.

You are correct when it comes to local univeristy admission.  This also explains how come the pressure of the local public eximination and destory the complete educaiton system.

When it comes to overseas top top unviersities admission, there are lot of students with full mark in SAT or other public eximination, but that is not enough.  A good reference letter will help.  Also, you need to have an excellent resume including ECA, charity work.  Of course, you can achieve that even if you study in a so called standard school.  However, those 1st tier school can provide the student more opportunities in different aspect of education.

When it comes to job seeking, i do not agree with you.  there is no equal opportunities, especially for private sector.  Why most of AO ten years ago were come from HKU?  Why most of i-bank hire trainee from overseas univeristies? Are they really ALL superior to local graduates?  for myself, I would say I prefer a better looking secertary with equal ability.  I won't pick specifically the graduate from a particular seconday school, but when I interview candidate from a school which I am interested in, e.g. my formal school, my son's school, for sure I will be more willing to talk with this candidate and they will certainly have advantage.

原帖由 凱富路 於 08-11-19 13:34 發表
The topic of this thread only came up during the discussion with our friends who are also applying primary schools at the same time.  I posted the topic here merely as "debate" topic without any pre-d ...

樓主兜兜轉轉都沒有結論. 其實大部份家長那會不明白 :

名校畢業 =/= 能成大器
非名校畢業 =/= 不能成大器

名校畢業 =/= 不是壞人
非名校畢業 =/= 沒有好人

名校畢業 =/= 能位高權重
非名校畢業 =/= 一世低微

名校畢業 =/= 有面子
非名校畢業 =/= 沒面子

只是若可以, 有能力 (父母及子女), 有機會.....都希望子女可以在較歷史悠久, 教學質素好, 校風好, 口碑好, 有知名校友的學校學習及成長.  而有這些條件便是名校. 它們之所以能成為名校不是一朝一夕的事. 真是經過時間洗禮的.

Furthermore, the networking does count.  

When being an interviewer, will we give favour to those who went to the same school with you (or your family)? Provided that the other scores are the same!
:-D :-D :-D :-D
‹ 上一主題|下一主題