用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Removed
樓主: 凱富路
go

Removed [複製鏈接]

醒目開學勳章

暫時唔收唔表示以後都唔收,俾我如果真的唔收,我會next year 再try,唔得就next year再try...

講真如果個呀媽一早同個小朋友諗同埋預備充足而個小朋友不是太差的話,就一定會有間好學校收,你們看看之前的媽媽都發表過自己都有幾間好學校係手,我係早2年同呀仔搵學校都係見8間有6間收,是看我choice那一間的.

所以話大家唔同目標咪choice唔同既學校lor~~~的媽咪認為屋企附近的學校已經可以得既話,咪俾政府同他們派位lor...我們這班媽媽覺得附近既學校唔好,咪自己去搵學校lor....我覺得絕對同面子問題無關係....

原帖由 凱富路 於 08-11-17 20:47 發表
如果GH﹐ SFA﹐ DGS 都不收你個女﹐是不是就前途盡毀呢﹖

關於名校,我有少少分享:

我同事個老公係草根學校出身,好早已經上晒岸,我同事好想仔女讀返老公間母校,但佢老公堅持要仔女讀傳統名校。雖然佢地好悉心栽培,但兩個仔女各方面(學業成績 +態度) 唔單止比唔上阿爸,甚至比唔上阿爸公司個清潔阿姐d仔女。我同事兩公婆心痛左好耐,最後結論係再好ge名校都比唔上「少年貧」。(千金難買少年貧! )

天下父母心

不管父母的想法是哪一種都好
都是為了孩子
每位父母都不願見孩子成為爛蘋果

只是每個家庭有每個家庭要考慮的東西
錢是一大考量   我必須承認
如果 錢對家庭而言不是最大考慮
那麼 我想 應該每對父母都會希望孩子入到所謂的名校吧
名校 有些也可以不用付錢的
政府官津都有好學校的
只是萬一 派位結果不如所願
我不相信有人(就是錢不是最大家庭考量的話)不給孩子去唸私小或直資小學
對吧

所以
有什麼好爭議的呢

可憐天下父母心
現代的父母 還真的是難當

(問題是 要讀付錢的名校~還不是有錢就一定進的了哩  >_<)

回覆 # 的文章

你老公小學當年起碼十幾年前,入U都難d啦!而家唔同喇!不過,我都認為子女本身資質都好重要。最重要係命水,所謂:「一命、二運、三風水、四積陰德、五讀書。」

醒目開學勳章

但我覺得你朋友對仔女o既問題同父母有關多d喎~~

原帖由 River2004 於 08-11-17 22:33 發表
關於名校,我有少少分享:

我同事個老公係草根學校出身,好早已經上晒岸,我同事好想仔女讀返老公間母校,但佢老公堅持要仔女讀傳統名校。雖然佢地好悉心栽培,但兩個仔女各方面(學業成績 +態度) 唔單止比唔上阿爸,甚至比唔上阿 ...

嘩!!!好精景!!!!我一直都係講緊這類學校,真的好怕小朋友入到這類學校,最慘這類學校起碼佔60%,20%係邊緣, 20%名校,等政府派位得個10%係名校(因為10%係名私校)咁多人爭,咁你話我地做父母點會唔去同D小朋友自己報"私"名校,你唔讀名校唔通讀個60%?要相信有幾多小朋友可以出污泥而不染?小朋友最鐘意受身邊朋友影響,人地話食煙好形,佢地米又做,個個都鐘意講粗口既,佢地米又講埋一份,個個放學去唱K唔讀書,佢地米又咁,電視成日都有做這些青少年特輯,個個都係個60%學校出黎,我真係唔願意拎個女前途黎玩,60%裡都有好學生,但有幾多?

原帖由 belle 於 08-11-18 10:04 發表
What I concern is the significant influence of peer preseure.  I am a teacher of a secondary school.  Sometimes ago, I heard a conversation between 2 students who came from the same primary school.

A ...

我相信家長選擇學校時不只是要求名校,學習氣氛最重要,我個人認為學校校風,課程亦很重要.
我不會報一些貴族學校,一來負擔不來,如弘立書院,成萬蚊一個月,個個有錢人,我怕仔仔會自卑.
地區有名牌小學,不過有些地區較好的小學,相對地少,如果有得揀,而又負擔得來的話,寧願給他讀私小.

其實真係無辦法,好D的學習氣氛學校差不多都係名校,所謂名校只不過就係學習環境好,氣氛好,品德好,校規嚴,成績好,多band 1學生that's all,政府派位的學校都有名校,但重難入過私校 ,個個家長都想比最好小朋友,入到名校我唔覺好有面子(大把人入到),反而入到名校成績同品德非常好我至覺得有面子,比你入到但年年考尾個幾個有咩值得高興

原帖由 loy211 於 08-11-18 10:37 發表
我相信家長選擇學校時不只是要求名校,學習氣氛最重要,我個人認為學校校風,課程亦很重要.
我不會報一些貴族學校,一來負擔不來,如弘立書院,成萬蚊一個月,個個有錢人,我怕仔仔會自卑.
地區有名牌小學,不過有些地區較好 ...

樓主, 我想問一下,如果你的小朋友比你附近的一所直資校或私校取錄, 你會選屋村的小學還是直資學校? (如果環境經濟能許可)

我本人首選直資和私校,是因為學校私教學理念和資源,直資和私校資源效多, 可以發展學生唔同的潛能,不是死背和抄寫,能令孩子讀得開心, 培養學習的興趣!老師有活力,關心學生。

反觀一些政府學校就好大分別,我再第一輪交表的那天, 我看見政府學校的老師,他們的打扮就好似周星馳喜劇內的做型, 不會upgarde自己,擺出一個做又36唔做又36的樣子,那就是出名學校的分別!

還有,我相信你聽過一句成語,近朱者赤;近墨者黑, 小朋友太細,好多是非黑白是未識分, 我亦相信名校亦有壞學生,但是考得入名校的子女,父母都是很關心孩子, 會有適當的照顧和教導, 德育會比較好,無論讀書成績是否名列前矛, 都會是一位有教養的孩子。

祝各位bk媽媽的子女都能成功入讀心儀的學校!! ^^

請問有邊間名學,不是學風好,成績好呢?父母送子女入名校很難只單純為『面子』吧。

你為兒子報私學時,可有單純為『面子』?

原帖由 凱富路 於 08-11-17 15:30 發表
當然在這裡不需要那麼勞氣。  可是﹐大家講到好像非直資/私立的學校就等於講粗口/吸煙/吐痰就有點兒那個了﹗  當然如果你親眼看到鄰居的小孩讀的學校都是這樣﹐誰都不會給自己子女去讀﹐我想我更會考慮搬家﹗  但事事上﹐很多地 ...

你自己也別自卑啦

原帖由 凱富路 於 08-11-17 16:16 發表
這不正是你“自卑”的心態投射在小朋友身上嗎﹖  如果他們沒有入讀名校﹐或入了之後跟不上﹐你又怎樣去教他們面對呢﹖
我是在屋村小學中學讀書 (現在小學已經關掉了)﹐
後來考上“名牌”大學﹐現在我也很坦然的告訴同事自己讀過 ...

可能樓主應該咁講"大家覺得小朋友入左名校係米好有"面子" 而唔係大家同小朋友"報"學校係為"面子"

原帖由 凱富路 於 08-11-17 11:33 發表
大家同小朋友報學校﹐有多少是為了自己的“面子”﹐不想同人講個仔或個女在樓下那間“XXX街坊會XXXX夫人紀念小學”讀書 (雖然那學校在區內是很有名的) ﹖﹖﹖ ...

如果你係一個要面子的人是你自己的問題繁事好容易會不知不覺同人比較好多時還自編自導自演把事情簡單複雜化只要問心無愧不要太介懷別人的說話平常心,正面對待,人就會更開心
讀書是幫助孩子打好基礎,報邊間學校,邊間收,到讀邊間?只係一個過程的起步,讀什麼學校都無所謂,只要能配合所有因素,選擇一間合適的學校,盡力而為。所謂一分耕耘,一分收穫。到了他們長大一點後,小學、中學... 又要迎接新的轉變。有時真是計劃趕不上變化。慨嘆香港的教育、經濟是一個必然的變數。
我們更要知道各人有不同的要求和生存態度、生活方式、生活水準、(我就認為生活費最緊要)。正所謂十人生九品,各式其式、各施各法,自得其樂吧。
在漫漫人生長路的未來,每一個人都有選擇的權利,憑著堅持堅苦堅信的信念;不猜忌、不怨天、不貪婪、不自私、不戰鬥的心態…………用愛創造世界﹗

其實我地個年代讀書環境無宜家咁福雜,無咁多引誘,個個都比較單純,邊有電腦,NDS,MSN.........,所以個年代D學校環境單純好多,亦容易D出人頭地,以前中五已經可以搵到份好工,而家大學都未必搵到份好工,你打開報紙份份工都起碼中六中七畢業,世界唔同左,宜家成街大學生無野做,我地為人父母點會唔擔心,世界不停變,重點可以拎以前比

support!
原帖由 BBR 於 08-11-18 13:00 發表
其實我地個年代讀書環境無宜家咁福雜,無咁多引誘,個個都比較單純,邊有電腦,NDS,MSN.........,所以個年代D學校環境單純好多,亦容易D出人頭地,以前中五已經可以搵到份好工,而家大學都未必搵到份好工,你打開報紙份份工 ...

當年唔同今日吧.  

我只係覺得現今學生的操行, 每況愈下.  當年的窮學校, 窮學生, 除了窮, 英語學習環境無名校咁好外, 其他一切都很好.  (我當年大學面試, 那位教授問我, 我的中學跟名校如DBS有什麼分別, 我都勇於答無分別.)

現在, 若我仔仔要派去一些不知名的學校, 我一定會擔心死.  不是擔心學業成績, 而是他會否學壞.  現今世界, 養不教的父母實在太多.  (當年我父母, 沒學識, 收入低, 但懂得教子女分辨是非, 不要講粗話, 不要破壞公物, ......)  

我的親眼目擊:
前幾年, 有一個新學年, 每早都見到一位可愛小妹妹, 我想她是新中一生吧.  很純樸, 梳起兩條馬尾, 很可愛.  一個學期後, 她已穿著時髦, 講粗話, 裙子短短的, 在車廂內跟男生拉拉扯扯.  你說可怕不可怕.  

原帖由 凱富路 於 08-11-18 12:40 發表
別講笑﹐我讀那間已關掉的小學的同學﹐有高級工程師﹐大藥廠的地區經理﹐中學高級學位教師﹐大學教授......大家都沒有覺得自己出身卑微。  我更不會因為這原故﹐非要自己小孩非讀“名校”不可。  當然我不會刻意去找那些快要關掉 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

我有個朋友而家做商界中層,中小學讀非名校,讀書都幾叻。佢囝囝就升小一喇!最近佢老媽爆比佢知,以前有一間一線名校收咗佢讀小一呀!不過因為有另一間屋邨小學近d,所以無讀名校!我朋友聽到後,唔知好嬲定好笑。有名校唔讀,走去讀屋邨校。佢肯定自己讀名校會好d,有信心讀得上,起碼惠及囝囝。佢而家對於當年阿媽無比佢入名校,仍不開心。

It's great that we have a secondary school teacher here.

I don't want my son to study at a school where we find can find a Form 3 girl had sex with FIVE of her male classmates AT THE SAME TIME when no adult was at home.

This seems scaring and unbelievable to us but unfortunately this is a real case that I know recently!

原帖由 belle 於 08-11-18 10:04 發表
What I concern is the significant influence of peer preseure.  I am a teacher of a secondary school.  Sometimes ago, I heard a conversation between 2 students who came from the same primary school.

A ...

其實我都同意你大部份說法,係普遍學校都有狀元,都有好學生,但個比例係幾多?年年放榜電視都有訪問D狀元同做統計,10個狀元有8個係名校出身,年年都係個幾間名校出狀元最多,如果你計返個%普通學校出狀元係幾低,現今社會已不同當年,大學生通街都係,外國留學生通街都係,但一事無成唔讀書只顧玩,啪丸唱K既比例更多 ,未成年少女大肚打開報紙成日見,你諗下個D全都係讀普通學校,草根階層(本人無睇唔起佢地),父母無時間照顧住屋村的小孩,真係有幾多個小朋友識諗自己讀書,這完全係一個比例上遊戲,普通學校有好學生但比例唔多,名校有壞學生但比例唔多,試問如果我地咩都唔做由政府派位,一個不幸派到個D學校你會點?你會唔會好後悔當初點解唔同個小朋友報一些私"名"校?
名校當然亦有害群之馬,但比例一定唔多,就算有成績差的學生都未至於品行太差(當然有例外,但同普通學校比就真係小巫見大巫,品行差的一早比人趕出校)
講真我真係唔夠膽博等政府派位(當然我都會照抽),派得唔好咁點算?所以我唯有考私立做後備,我相信好多媽咪都係同我一樣心態,只要派得好學校,家長就自然會放棄已報之"名"校. 我覺得就算個女讀得唔好都唔緊要,起碼唔好學壞先係最緊要,如果佢真係讀唔到,咁佢係普通學校都唔會讀到,但讀唔到之餘重要學壞我真係死比佢睇 ,係普通學校學壞既%係百分之80%,係名校學壞%係百分之1%(我個人認為 ),如果真係咁不幸我寧願佢讀唔到書但有正值的品德,好過讀到書但會作奸犯科
我相信這裡的媽咪都係想小朋友好而去考名校,有邊個敢拎小朋友的前途去博?真係放佢响普通學校睇佢係米出污泥而不染?

原帖由 凱富路 於 08-11-18 13:46 發表
同意﹐但也不代表地區學校現在就沒有出人頭地的學生﹐在我所住棟樓清潔的阿姐﹐月入幾千元﹐但三個兒子都先後入大學。  還有﹐現在會考狀元也不再是名校的專利﹐很多地區學校的狀元數目比他們更多呢﹗

...

‹ 上一主題|下一主題