用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Removed
樓主: 凱富路
go

Removed [複製鏈接]

但如果小學個低打得唔好又點有心機讀大學,响小學同中學都學壞左無心機讀書 ,派到好的學校就話姐,派到衰學校點?好多時睇報紙D老師驚學生多過學生驚老師,我相信好多家長會用私立名校打低等派位,派得好米讀政府學校,派得唔好米讀私立,唔係為面子問題

原帖由 凱富路 於 08-11-17 15:46 發表
對呀﹐你也說HKU/CU﹐不是他們讀的小學呢﹗﹗  我們只會看APPLICANTS的大學和是否相關學科﹐ 連中學都不怎樣看﹐誰去管他們讀甚麼小學﹖

醒目開學勳章

好同意BBR既講法呀
到中學時先開始教就late la~~~~~

醒目開學勳章

其實你都可以咁講自己有一部份係為左唔想佢大個俾人看不起既心態,因為自己是過來人,我現在同呀仔搵左間校風好好同埋幾出名既學校都好身彩佢的成績都幾好,希望可以keep住啦~~~

原帖由 凱富路 於 08-11-17 16:16 發表
這不正是你“自卑”的心態投射在小朋友身上嗎﹖  如果他們沒有入讀名校﹐或入了之後跟不上﹐你又怎樣去教他們面對呢﹖
我是在屋村小學中學讀書 (現在小學已經關掉了)﹐
後來考上“名牌”大學﹐現在我也很坦然的告訴同事自己讀過 ...

當然不一定是名中學畢業才能進中大/港大甚至外國著名大學. 但比例上是如何呢? 當然不是名小學畢業才能進拔萃中學/皇仁書院, 但比例呢? 當然不是名幼稚園生才能考進男女小拔. 但比例又是如何呢? 名校不是沒有壞學生, 而非名校也不一定沒有好學生. 但名校真的有它"名"的價值. 其實沒有特定答案. 名校畢業的有好的人際網絡. 各方面基礎確實較穩固. 很多時可以時半功倍的. 如果能讀上, 路可能較易行. 雖則話條條大路通羅馬. 但需用的時間長或短. 可以很不同. 路是父母舖. 行卻是子女自己行. 能舖條好行點輕鬆點的路. 結果可以很不同的.

醒目開學勳章

當然我們會好明白有的家長對自己的小朋友係學習方面只要開心便可以,其實這樣便OK LA.

而我自己就覺得我個仔如果唔同佢搵間好既學校係會影響到佢以後既出路...況且我們家長都擔心現金個社會係若干年後如果他們既學歷好似我們咁,分分鍾只可以做清潔同掃街你就驚啦

原帖由 ysnmama 於 08-11-17 16:43 發表
當然不一定是名中學畢業才能進中大/港大甚至外國著名大學. 但比例上是如何呢? 當然不是名小學畢業才能進拔萃中學/皇仁書院, 但比例呢? 當然不是名幼稚園生才能考進男女小拔. 但比例又是如何呢? 名校不是沒有壞學生,  ...

學壞一日,學好3年

醒目開學勳章

HE HE~~BBR 我同你既諗法都幾相似WOR...係呢,你諗到俾呀女讀BIN間未呀?   
原帖由 BBR 於 08-11-17 17:06 發表
學壞一日,學好3年

德望同St. Clare's都幾鍾意,SFA唔諗,聖士提反唔比大抽獎唔諗,但我交左GH留位,下星期in 聖心,等緊DGS結果,好煩,間間都幾好,你呢?

原帖由 rebecca0113 於 08-11-17 17:18 發表
HE HE~~BBR 我同你既諗法都幾相似WOR...係呢,你諗到俾呀女讀BIN間未呀?   

醒目開學勳章

Wa~~~好勁呀你,我個人覺得聖心同DGS都唔錯....

我個仔小二ka la~佢係拔萃男書院附屬小學讀緊

原帖由 BBR 於 08-11-17 17:24 發表
德望同St. Clare's都幾鍾意,SFA唔諗,聖士提反唔比大抽獎唔諗,但我交左GH留位,下星期in 聖心,等緊DGS結果,好煩,間間都幾好,你呢?

我都想個女入女拔萃,太多人爭,想入都難,你個仔都好勁

原帖由 rebecca0113 於 08-11-17 17:29 發表
Wa~~~好勁呀你,我個人覺得聖心同DGS都唔錯....

我個仔小二ka la~佢係拔萃男書院附屬小學讀緊

醒目開學勳章

我見到呀仔學緊普通話時見到有DGS既學生好乖ka~~~
希望你女女可以入到啦~~~

原帖由 BBR 於 08-11-17 17:32 發表
我都想個女入女拔萃,太多人爭,想入都難,你個仔都好勁

thank you, i hope so.......

原帖由 rebecca0113 於 08-11-17 17:40 發表
我見到呀仔學緊普通話時見到有DGS既學生好乖ka~~~
希望你女女可以入到啦~~~

ysnmama

我很認同你的講法。其實很多名校,也許是師資優良,但高材生所學到的真是從老師所教而學到的嗎?我所能做的只是在能力所及的範圍內為他選擇而矣!希望能揀中適合他的。

原帖由 ysnmama 於 08-11-17 16:43 發表
當然不一定是名中學畢業才能進中大/港大甚至外國著名大學. 但比例上是如何呢? 當然不是名小學畢業才能進拔萃中學/皇仁書院, 但比例呢? 當然不是名幼稚園生才能考進男女小拔. 但比例又是如何呢? 名校不是沒有壞學生,  ...

BBR

我個 case 同你一樣,只係SFA冇收囡囡,不過都預咗,冇所謂啦!咁 GH、St Clare's同聖心你覺得邊間好啲?我住 Kln,St Clare's 校長話有校車去將軍澳同九龍塘,但唔知聖心有冇,聖心係咪透明度冇咁高的學校呢?我見佢過 web site 好似唔多資料提供咁。

原帖由 BBR 於 08-11-17 17:24 發表

I want to choose famous schools for my kids becos I hope they could have a easier life when they grow up as the world is so 現實。

However, I have no intention to look down upon any of the schools. Under the existing P1 allocation system, most of the kids get into good schools by luck only.

我都諗緊St.Clare's 同GH,唔知點

原帖由 kaka01 於 08-11-17 18:28 發表
BBR

我個 case 同你一樣,只係SFA冇收囡囡,不過都預咗,冇所謂啦!咁 GH、St Clare's同聖心你覺得邊間好啲?我住 Kln,St Clare's 校長話有校車去將軍澳同九龍塘,但唔知聖心有冇,聖心係咪透明度冇咁高的學校呢?我見佢過 web site  ...

我唔認同有d人成日鼓勵人唔好報名校。我有d朋友知道我報Good Hope、SFA、DGS,就話:『要小朋友跨區讀書好慘啫!你個區都有好學校啦!』老實講,鬼唔知區區都有好校咩!但係每個人要求都唔同,無話對與錯。我個女而家都係跨區返學,校車20分鐘內到校,根本唔辛苦!仲好開心。自己唔報名校就唔好話報名校嘅人為face。咁,唔報名校嘅人又係唔係為易送返學d而斷送子女前途?又或者根本唔信子女可以讀得上?

我D friend重攪笑,個頭話完我報名校唔好,個頭自己去報,重要報得多過我(可能怕多個人爭 )

原帖由 毛妹 於 08-11-17 19:56 發表
我唔認同有d人成日鼓勵人唔好報名校。我有d朋友知道我報Good Hope、SFA、DGS,就話:『要小朋友跨區讀書好慘啫!你個區都有好學校啦!』老實講,鬼唔知區區都有好校咩!但係每個人要求都唔同,無話對與錯。我個女而家都係跨區返學, ...

我唔認為讀名校可以大聲 d, 除非樓主這樣的認為吧...

我相信天下父母不論付出多與少, 大家亦想自己的仔女好 !

有選擇的話, 當然係比佢入口碑較好, 入 u 率高的學校啦 ....

若果唔從經濟角度出發, 比邊個揀, 都會送自己的仔女出國讀書 instead of 返大陸台灣讀啦

very agreed.

‹ 上一主題|下一主題