用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Removed
go

Removed [複製鏈接]

This thread will no longer exist due to the flooding of irrational and emotional comments.

0    0    0    0

人地問我個仔係邊到讀,我會話係保良局的學校讀。連自己都睇小自己,別人又怎會看得起自己呢!

其實你有無諗過點解小朋友要讀書學習.. or 你只係想比佢入一間所謂既"名校" 而無所得益! 而你又滿足於其他人的讚美聲呢...."嘩你仔仔讀緊"名校"好叻wor"....

我想個女讀名校係因為佢地校風好,學習氣氛好(當然有害群之馬),但相比其他普通學校會好好多,我上星期至見到有間中學門口不遠處有兩個學生响到吸煙 ,跟住又有一大堆唔知咩人响門口等放學,我真係怕怕. 況且响名校出黎條路都好行D,你諗下一個DGS出黎,一個普通學校出黎要搵工,你覺得老板會請邊個?唔係父母要面子,係社會現實.
所以只要我個女跟得上課程我一定比佢讀名校

醒目開學勳章

樓主,其實每個人既要求都係唔同,如果樓主係覺得無問題,點解會咁個咁既標題?是否你自己都過唔到自己個關先想有人認同?

講番我自己,我係唔會理其他人點講,但我都想自己個小朋友出去出面讀的比較好的既學校係因為想他好,絕對不是因為自己面子問題,因為自己眼見屋企附近既小學,校風很差,小三已經係街不停咁講粗口,好多big6同學,我返工時經過樓下間學校,的大6人同個仔返學個仔咳叫佢將的"Tam"吐落地下,試問見到咁你們會點?我自己就會諗我個仔唔可以讀這間學校lor....

醒目開學勳章

Total agree with you!!!!!

原帖由 BBR 於 08-11-17 12:23 發表
我想個女讀名校係因為佢地校風好,學習氣氛好(當然有害群之馬),但相比其他普通學校會好好多,我上星期至見到有間中學門口不遠處有兩個學生响到吸煙 ,跟住又有一大堆唔知咩人响門口等放學,我真係怕怕. 況且响 ...

我都覺得rebecca講得好岩, 我屋企附近有一個比較大型既公園, 曾幾何時帶過兩個仔去玩一次就無再去, 眼見一大群學生, 相信只有11-12歲, 係該處屋村學校既小學生, 有男有女, 不停大大聲以粗口交談, 有幾個仲食緊煙...
就我本人黎講, 我係唔會因為人地點諗而唔話比人知個仔讀邊間學校, 好不幸我住呢區係無一間好既學校(只係我自己既諗法), 所以幫個仔報考既全部都係直資&私校.
作為家長, 真係好希望將最好既比小朋友, 幫佢報讀名校亦只不過係想佢有個好既學習環境, 好既上堂氣氛, 如果小朋友真係努力學習既, 將來得益係佢地自己

原帖由 rebecca0113 於 08-11-17 12:33 發表
樓主,其實每個人既要求都係唔同,如果樓主係覺得無問題,點解會咁個咁既標題?是否你自己都過唔到自己個關先想有人認同?

講番我自己,我係唔會理其他人點講,但我都想自己個小朋友出去出面讀的比較好的既學校係因為想他 ...

DONT BE SO ANGRY!
IN FACT I WAS THE ONE DONT MIND MY SON'S SCHOOL! BUT NOWADAY, SOME DIFFERENCE!
1. SOME SCHOOLS WILL BE KILLED!!!! I REALLY DONT WANT MY SON ENTER!
2. THE EDCATIONAL POLICY ALWAYS CHANGE!!!! I DONT WANT MY SON ALWAYS CHANGE EVERY YEAR!!!
3. THE CONTENTS OF STUDY IS EASIER AND EASIER THAN BE4!!! I DONT WANT MY SON BE WORSE THAN ME!!!
SO, I NEED TO OR I AM PUSHED TO FIND A SCHOOL WHICH
1. CAN BE STILL EXIST IN THE FUTURE! ;
2. CAN STAND STILL AGAINST THE POLICY CHANGE!;
3. NOT EASIER THAN BE4!!
DO U REMEMBER BE4 WHEN WE WERE YOUNG OUR SECONDARY STUDY CONTENTS INCLUDE VERY MUCH PHYSIC, CHEMISTRY, BIOLOGY, ADV MATHS, 2HISTORY, MATHS ECON, ENG LIT ETC,. NOWADAY, WOW!?
SO!

醒目開學勳章

所以作為家長,唔通眼見自己屋企附近的學校校風咁差都會俾他們讀??我都好坦白講我屋企附近的學校我一定唔會俾我仔讀lor...

我有個鄰居大我個仔2年,之前好在我無聽佢講,讀屋企附近佢個仔間小學,佢個仔現在4年級,一說話就句句都有個助語詞(粗話),我問佢點解要咁說話,佢話個個同學都係咁,唔講就唔夠in wor~~~~佢呀媽現在都好煩,又轉唔到校,因成績唔得,唔知點算......

原帖由 rebecca0113 於 08-11-17 12:35 發表
Total agree with you!!!!!

Agree as well X2

咸魚青菜,各取所需/各有所好

原帖由 凱富路 於 08-11-17 13:24 發表
我只是想大家反思一下而已。  得確是有家長為了可以跟人講話“大聲”一點而想自己小孩讀出名或DSS學校﹐只要不是附近屋村的就好。  
讀了DGS入不到大學的跟讀屋村學校但讀完好大學的﹐老闆會請誰呢﹖  那些DSS或名校的家長 ...

我當然係講緊讀DGS一路名校到大學,成績一路好好,另一個一路讀普通學校到大學成績又係好好,咁你會請邊個?
當然唔係一定Band 1學校D成績一家定最好,學生最乖,但情況一定好過普通學校,普通學校都會有好叻學生好乖學生,但個比例我相信大家心中有數,時下D年青人咩都講in,人做佢做,做父母都係想搵間可以培育子女成材的地方比佢地好好學習,你有冇見過DBS,DGS,SPCC等名校生會响學校門口食煙講粗口?但我响其他普通學校就見得多,小朋友好受身邊朋友影響,咁點解我地如果有能力的話唔比好D教育個小朋友,你話無能力就話姐,我相信絕大部份父母唔係為面子而要小朋友入名校,而係想比個好環境小朋友去學習.
如果你個小朋友有名校收而你有能力,你會唔會唔比佢讀要佢讀返普通學校,你比個小朋友讀原因係米為面子?唔比佢讀的讀的話又為什麼?怕人話你為面子而要個仔讀名校?
咁個小朋友真係讀到名校真係一件開心的事,當然會大聲同人講啦
大家討論,不要勞氣

我只是想大家反思一下而已。  得確是有家長為了可以跟人講話“大聲”一點而想自己小孩讀出名或DSS學校﹐只要不是附近屋村的就好。  
讀了DGS入不到大學的跟讀屋村學校但讀完好大學的﹐老闆會請誰呢﹖  那些DSS或名校的家長 ...

原帖由 凱富路 於 08-11-17 11:33 發表
大家同小朋友報學校﹐有多少是為了自己的“面子”﹐不想同人講個仔或個女在樓下那間“XXX街坊會XXXX夫人紀念小學”讀書 (雖然那學校在區內是很有名的) ﹖﹖﹖ ...

好多家長想仔女入好既學校, 好口碑的學校即系=名校, 無可否認, 好既學校讀書風氣多數又真系好的, 所謂近朱者赤, 近墨者黑, 講到底, 我地咁辛苦都系想為下一代鋪一條好的既路,  並唔系話普通的學校就唔可以讀好書既, 好多好出色的人才都唔一定系讀名校既, 如果我地有能力, 都會比我地認為最好既比仔女, 望子成龍, 望女成鳯, 父母愛子女之心, 個個如是.

After listening to what other parents said, I started to worry about my boy's future, that he may turn into a smoker with foul language filled his mouth.

It is because he does not have the blessing from Jesus that has no offer from any DSS/private school, unlike your kids who have so many offers, and have to enter the cruel central allocation.  

Your kids ---> you choose school
My kid ---> school choose him

Agree with BBR

我好想找一些普通得來但校風好的學校,但很遺憾我住的地區真係沒有,我樓下每日6點後都會聚集一班學生在玩足球﹝但我樓下並不是足球場,亦標明不准玩球類活動,曾有保安員驅趕但該班小學生對保安還以粗口﹞,而呢班學生有一些就是來自本區最好的小學!

撫心自問,我好想個仔入名校,並不是想為自己面子,而是不想自己個小朋友會學壞

咁你又唔駛咁驚,我都話普通學校都有優異生,都有品學兼優的小朋友,但如果你個小朋友真係讀普通學校,首先你要了解清楚你個仔所讀學校的背景,環境,同學的質素,如果不幸真的很差,咁你就要多D同小朋友傾下佢學校的情況,了解佢在學校的生活,同佢多D講下唔好人做佢又做,解釋比佢知如果佢跟住學壞後果會係點,其實最緊要多D同小朋友溝通了解

原帖由 hcheng 於 08-11-17 15:01 發表
After listening to what other parents said, I started to worry about my boy's future, that he may turn into a smoker with foul language filled his mouth.

It is because he does not have t ...

我想了解下.  你是否有例子?

大家有沒有想過在DGS/DBS/SPCC等等學校成績最差的10%學生他們的校園生活是怎樣呢﹖
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

醒目開學勳章

但我們現在公司請SALES出廣告係要大學畢業的,但老細私下同人事部講明一定要HKU同CU畢業先會interview,其他大學畢業個的一個都唔會見就知道現實就係現實,已經唔同以前ka la

我現在間公司係int'l co...公司看人都係看學歷,我們同事食飯既話題都係講:新請番來個同事係xxU畢業ka...之前係讀聖心,st-paul co-ed ka...好勁ka....

而自己細個只係在一間自己屋企附近讀書,不出名的中學畢業,我現在深深體會到在這間公司俾人看不起既心情,當同事問到你在什麼學校讀書時無錯真的唔想講俾人知,所以現在有了小朋友之後大個都不想好像我現在咁.....

其實政府派位都有好多"名校",如果派的話好多人都會讀,但個D都係"名校",只不過係唔駛比錢,佢地校風都好好,好似Marymount都係派位,亦都係"名校",派到比我我都會讀,因為學習氣氛好.
我响律師樓做左10年,個老闆請親律師都係會請D响名校出身,有名大firm出黎個D人,這世界好現實,有幾多個老闆咁好唔睇出身?

原帖由 凱富路 於 08-11-17 15:30 發表
當然在這裡不需要那麼勞氣。  可是﹐大家講到好像非直資/私立的學校就等於講粗口/吸煙/吐痰就有點兒那個了﹗  當然如果你親眼看到鄰居的小孩讀的學校都是這樣﹐誰都不會給自己子女去讀﹐我想我更會考慮搬家﹗  但事事上﹐很多地 ...
‹ 上一主題|下一主題