用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

gathering [複製鏈接]

傑傑從上地鐵一直訓到衣家8:00pm 仲未醒....好玩得滯定啦...今次真係好玩!
   0    0    0    0

嘩!咁佢今晚仲洗瞓. 聽朝會唔會賴床家.
Arthur 媽媽

我仔仲搞野, 返到屋企, 諗住叫佢休息瞓一陣啦, 點都唔肯, 到6點幾, 開始諸事不順喇, 個樣好"猛憎"咁, 我都知佢遲都都要喊一次, 結果呢, 到食飯前佢就喊啦, 係因為好少事, 然後呢, 講乜佢都喊, 我問佢, 食唔食粟米(佢好鍾意食的), 佢就喊住答話食, 個情境係好好笑架! 但, 就會覺得, 明明佢係攰, 又要死撐唔肯休息! 搞到自己情緒不佳!

佢尋日都玩得好開心! 好在今日都肯起身返學, 我幾驚佢唔肯起身呀!

angellychan,
咁智傑今朝起身okay嗎? 有冇扭計呀?

原帖由 amymitpro 於 08-11-16 20:27 發表
嘩!咁佢今晚仲洗瞓. 聽朝會唔會賴床家.

多謝哂1F班依個gathering, Vianca 玩得好開心!!!
琴日係大草地同大家走走"笛笛"完, 我地去咗表妹屋企玩, 孖囡表妹只係細vianca 4個月, 勁鍾意一齊玩, 食埋飯返到屋企10點半先上床訓, 佢竟然攰到唔記得咗扭計, 我真係開心到震! 今朝 "07通告" 起身返學都頂得住, 犀利, 阿囡真係有得玩.....就得嘞!!!

to: stliu

佢昨晚8:30pm 醒左, 10:00pm 又焗佢訓 (因為我頂唔順), 但攪到11:45pm 先肯訓....不過真係多左好多溝通話題, 玩得好開心!

原帖由 stliu 於 08-11-17 09:05 發表
我仔仲搞野, 返到屋企, 諗住叫佢休息瞓一陣啦, 點都唔肯, 到6點幾, 開始諸事不順喇, 個樣好"猛憎"咁, 我都知佢遲都都要喊一次, 結果呢, 到食飯前佢就喊啦, 係因為好少事, 然後呢, 講乜佢都喊, 我問佢, 食唔食粟米(佢 ...

Hi All,
見到你地玩得咁開心, 真係羨慕.

雖然尋日sheldon join唔到你地, 佢行程都好緊湊呀. 早上我地去左球場集體崇拜+遊戲, 之後食lunch, 食完佢都手軟腳軟要zzz, 但又要出發去元朗葡萄園, 剛好可以在車上zzz, 所以佢一zzz就1個半鐘, 去到就生龍活虎. 響草地上面走啦, club house玩啦, 生日party buffet啦, 佢對攀石wall好有興趣, 真係玩得好開心. 一返到屋企就好攰, 沖完涼佢自己入房玩, 我同佢講, 你"僕"低啦, 其實我諗住學miss整下佢, 但佢就自己上床zzz, 我一熄燈, 竟然可以響無痛苦之下收起佢的玩具.  

不過今朝起身就發哂皮氣, 連牙都唔擦, 好彩架褓姆車都遲左, 如果唔係實遲到.

迦迦坐MTR時睡了一小時就起身了, 還說要到遊樂場繼續玩, 我都無佢咁好精力!

好在有這個 gathering, 先知道原來迦迦同智傑一早就係同學....

下次又約出來玩啦~

Ng360,

唔緊要啦, 12月14日 party一齊玩啦!
嘩, 你地尋日個行程真係好緊湊呀! 有時我好怕仔仔唔瞓晏覺, 會變"怪獸", 但, 一瞓呢, 又冇左成個下午, 想同佢去遠D玩下, 都唔得. 所以有時唯有犧牲佢的午睡時間, 但通常咁樣都會種下"惡果"架 ! 哈哈! 真係好矛盾! 只可偶一為之...

原帖由 Ng360 於 08-11-17 10:34 發表
Hi All,
見到你地玩得咁開心, 真係羨慕.

雖然尋日sheldon join唔到你地, 佢行程都好緊湊呀. 早上我地去左球場集體崇拜+遊戲, 之後食lunch, 食完佢都手軟腳軟要zzz, 但又要出發去元朗葡萄園, 剛好可以在車 ...

同大家say完goodbye, 竟然比我地無意中發現有得玩印/油disney卡通人物. 我地先選一個卡通公仔頭, 然後用粉筆源邊勾圖出個公仔shape, 再用唔同顏色的粉筆上色. 係o個度, Cyrus都玩左15分鐘.  之後撞到高飛狗, 又影左一輪相. 係欣澳等巴士其間cyrus已經瞓著左. 一到市區又醒左. 後尾我地去左西貢食飯. 返到屋企沖完涼佢都唔願瞓. 軟硬兼施10:00pm終於瞓著. 我2公婆都頂唔順,  倦到得返半條人命.

尋日我地都玩得好開心. 希望快d再一齊玩.

我囝沿途返屋企差唔多5點幾都瞓咗. 瞓到七點左右. 跟住十點半先正式再入睡.

今日幸好都可以正常起身返學. 而且仲好似比平時精神少少同心情幾好

雙子媽媽,

我地都有撞倒高飛狗呀! 影左陣相, 我地都走了, 因為實在太攰了, 好在我仔冇見倒畫畫, 如果唔係肯定唔想走.
我地尋晚成家都好早就瞓了!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-17 10:49 發表
同大家say完goodbye, 竟然比我地無意中發現有得玩印/油disney卡通人物. 我地先選一個卡通公仔頭, 然後用粉筆源邊勾圖出個公仔shape, 再用唔同顏色的粉筆上色. 係o個度, Cyrus都玩左15分鐘.  之後撞到高飛狗, 又影左 ...

完全同意, d細路要發sit下d多餘既精力架. 不過你唔好咁操勞, 你有無見唔舒服? 初初3個月真係企響度都zzz到. 尋日我都係join sheldon上半日, 下半日由姐姐同daddy湊, 我就響屋企hair, 做下facial, 煲下now既"珠光寶氣". 但就遙控住佢地lor, 都幾miss sheldon架...

原帖由 stliu 於 08-11-17 10:44 發表
Ng360,

唔緊要啦, 12月14日 party一齊玩啦!
嘩, 你地尋日個行程真係好緊湊呀! 有時我好怕仔仔唔瞓晏覺, 會變"怪獸", 但, 一瞓呢, 又冇左成個下午, 想同佢去遠D玩下, 都唔得. 所以有時唯有犧牲佢的午睡時間, 但通常 ...

Ng360,

係喎, 我都唔得你粗身大細, 原來你都係局部參與...
我okay呀, 係胃口仲未係好好... 可以食時就儘量食囉, 但食同唔食都係好多胃氣... 人就冇之前頭三個月咁攰...

係呢, sheldon知道你有baby, 會唔會變得痴身呢? 我仔呢, 唔知關唔關事, 佢呢排係超痴身呀, 乜都要我同佢做, 連佢食早餐, 都要我坐佢隔籬睇住佢, 唔響隔籬佢就唔食! 唉, 搞到我冇晒時間... 可能亦關換姐姐事, 始終係新姐姐, 佢唔係好熟, 之前呀, 佢起身係哎姐姐架, 而家一起身就打鑼咁攞我!

原帖由 Ng360 於 08-11-17 11:18 發表
完全同意, d細路要發sit下d多餘既精力架. 不過你唔好咁操勞, 你有無見唔舒服? 初初3個月真係企響度都zzz到. 尋日我都係join sheldon上半日, 下半日由姐姐同daddy湊, 我就響屋企hair, 做下facial, 煲下now既"珠光寶氣 ...

其實有咩辦法可以容易d認到大家呢? 因為我地平時係用網名溝通, 到見面時先要用網名相認, 跟住又要對吓呢網名個家長真名係咩, 再問佢ge 小朋友係邊個. 所以其實after 尋日ge gathering 我都唔係好攪得清楚邊個打邊個?  唔通真係要見多幾面先ok

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-17 11:27 發表
其實有咩辦法可以容易d認到大家呢? 因為我地平時係用網名溝通, 到見面時先要用網名相認, 跟住又要對吓呢網名個家長真名係咩, 再問佢ge 小朋友係邊個. 所以其實after 尋日ge gathering 我都唔係好攪得清楚邊個打邊個? ...

雙子媽媽 :

我地以前媽咪會初初攪d活動時, 入場時會每個家庭派一份貼紙貼係身, 預先寫上login name, 小朋友姓名(或許可加上班別), 會容易相認d架!

我哋都有同高飛狗影相呀, 跟住响欣澳站等車時, 遇到卓軒一家人, 然後我哋就响奧運站落車轉TAXI返TKO, 一上TAXI無5min, Arthur就瞓咗, 返到屋企就醒(17:45), 大概瞓咗半個鐘到. 所以尋晚要11:00左右先瞓到.

原帖由 stliu 於 08-11-17 11:16 發表
雙子媽媽,

我地都有撞倒高飛狗呀! 影左陣相, 我地都走了, 因為實在太攰了, 好在我仔冇見倒畫畫, 如果唔係肯定唔想走.
我地尋晚成家都好早就瞓了!

...
Arthur 媽媽

e? 你d徵狀好似生女bor, ha ha... 食唔到唔好迫自己, 因為遲d一定食到, 而家可以食d vitamin黎補補佢. 祝福你.  

sheldon知道之後都有一排好痴我, 而家我唔係太抱佢, 佢就痴daddy. 仲好, 第時sheldon同我老公zz, 我就同囡囡zz, 方便餵人奶.

我又係響9月時換工人, sheldon一開始就好跟佢, 真係哈利路亞. 不過我工人太林, 比sheldon蝦佢, 要佢飲湯佢要飲奶, 之前自己洗手, 自己擦牙, 而家就點個工人幫佢. 仲有呀, 工人初初來時, 出街連行都唔行, 要姐姐抱... 我個工人又係踢一踢郁一郁, 無黎主動, 又like發白日夢, 我d家人都叫我換工人, 但我都就快放假, 可以睇緊d個工人, 加上我唔想太多負擔, 一切交比神

原帖由 stliu 於 08-11-17 11:24 發表
Ng360,

係喎, 我都唔得你粗身大細, 原來你都係局部參與...
我okay呀, 係胃口仲未係好好... 可以食時就儘量食囉, 但食同唔食都係好多胃氣... 人就冇之前頭三個月咁攰...

係呢, sheldon知道你有baby, 會唔會變得痴 ...

X'mas party 個日, 每人會貼上貼紙, 包括班別,login name and 小朋友姓名, 方便大家相認

原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-17 11:50 發表

雙子媽媽 :

我地以前媽咪會初初攪d活動時, 入場時會每個家庭派一份貼紙貼係身, 預先寫上login name, 小朋友姓名(或許可加上班別), 會容易相認d架! ...

Ng360,

哈, 上次照oscar, 個醫生話似仔呀, 我都失望左一陣咁多啦, 其實仔女都冇所謂, 不過已經有個仔, 咁梗係有少少恨有個女啦!當然, 都係健康最重要. 我而家胃口唔好, 所以雖然有少少咳,但都冇特別戒口, 鍾意食少少辣野, 雖然咁樣D咳真係好難好, 但如果連呢D都要戒埋, 我真係唔知食乜了...

哈哈, 工人姐姐其實可能好醒, 識又扮唔識, 唔識又扮識. 唉, 總之, 佢醒醒定定, 唔好整親小朋友, 唔好燒左我屋企, 我已經算了!

原帖由 Ng360 於 08-11-17 13:18 發表
e? 你d徵狀好似生女bor, ha ha... 食唔到唔好迫自己, 因為遲d一定食到, 而家可以食d vitamin黎補補佢. 祝福你.  

sheldon知道之後都有一排好痴我, 而家我唔係太抱佢, 佢就痴daddy. 仲好, 第時sheldon同我老公zz, 我 ...

oic, 不過oscar未必準既, 你而家14wks, 可以20wks再照, 會清楚d. 就算兩兄弟都ok架, 可以share多d野, 連中, 小學都唔使煩. 我又係like食spicy bor, 你會唔會係女架?

我都好似你咁諗架, 但係上次去mommy屋企, 我叫工人同sheldon take bath, 佢check都唔check d水溫, sheldon一腳伸落去, 即刻大喊! 我老公check左, 係熱左少少, 而工人又唔識用我mommy的熱水爐所致. sheldon無咩事, 只係大喊, 無紅又無腫.  

於是當晚激到我全家上上下下話要炒個工人, 又話要報警. 我mommy當晚仲無胃口食飯添, 而家件事都未解決架, 我就同個工人訓話, warn佢lor, 遲d又講比agent聽lor. 我既stand point係: 第時囡囡出世, 99同mommy都會車輪轉響度湊架喇, 而家唔會轉工人架喇. 唉, 要自己屋企人放手都係一門學問黎架.

原帖由 stliu 於 08-11-17 13:26 發表
Ng360,

哈, 上次照oscar, 個醫生話似仔呀, 我都失望左一陣咁多啦, 其實仔女都冇所謂, 不過已經有個仔, 咁梗係有少少恨有個女啦!當然, 都係健康最重要. 我而家胃口唔好, 所以雖然有少少咳,但都冇特別戒口, 鍾意食少 ...
‹ 上一主題|下一主題