用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 英語及普通話水平
go

英語及普通話水平 [複製鏈接]

請問有冇家長可以就此標題發表吓意見?  平日在校內以英語or粵語交談多?

老師又怎樣?
   0    0    0    0
Trevor Mama

貢獻勳章

K1的亞仔話佢平時如果上 ENG、General Study 及 Maths 呢三科,老師主要係講英文,好少時間會講廣東話 (呢三科係英文課本)。而普通話及中文都係普通話教授,多國語少廣東話。
只有宗教論理、電腦及 P.E. 係廣東話。

咁請問你覺得小朋友的英語是否有改善呢?你對此校有什麼好評和劣評?  小兒己被取錄, 所以想知多D.  又如果陳守仁公佈後, 囝囝都被取錄, 你會建議我去邊間好呢?

原帖由 joemyt 於 08-11-16 19:57 發表
K1的亞仔話佢平時如果上 ENG、General Study 及 Maths 呢三科,老師主要係講英文,好少時間會講廣東話 (呢三科係英文課本)。而普通話及中文都係普通話教授,多國語少廣東話。
只有宗教論理、電腦及 P.E. 係廣東話。 ...
Trevor Mama

I also got the same problem.  At this moment (still not yet decided), SJ is better as we still can go to Lucky Draw.  Our first choice is a subsidy school...  But TSL seems to have a good language environment, not so "pushy".... What a difficult task.....

原帖由 alisoncheung 於 08-11-16 21:33 發表
咁請問你覺得小朋友的英語是否有改善呢?你對此校有什麼好評和劣評?  小兒己被取錄, 所以想知多D.  又如果陳守仁公佈後, 囝囝都被取錄, 你會建議我去邊間好呢?

...

原帖由 alisoncheung 於 08-11-16 21:33 發表
...

好難同其他學校比較, 因為未深入了解過其他學校, 而且,最重要都係小朋友嘅適應能力, 讀得開唔開心...
我對小兒可以入讀SJ就好滿意, 肥仔(今年五年級)咁多年黎都好鐘意返學,學校老師都好好,好有愛心, 每年都設計好多活動比小朋友,英語周,數學周等,尤其呢兩年課外活動都有好多選擇, 逢星期五,每級都有指定活動比小朋友一齊參與, 如:5年級就要參加圍棋,西洋棋, 四年級--哥爾夫球, 其他底年級好似有菲洲鼓等等...(唔記得)
另外,學校有套英文併音教材教導小朋友英語及普通話科讀法..最有幫助.
功課方面都忙架, 每日平均四-六樣, 肥仔可以兩個鐘頭內完成, 平時都要家長跟緊, 協助小朋友解決學習方面嘅困難以保持佢地嘅學習興趣麻, 因為內容都幾深架.

小兒也獲St. Joseph取錄了,請問這間學校的校風如何?學生是否乖呢?同佢地升中派位多數派去邊間(除了本身的中學)?很奇怪,我上網研究了好耐,都看不到有人提這間學校的升中派位成績,可否講一講比我知?唔該晒!!
原帖由 labelwah 於 08-11-17 12:59 發表

好難同其他學校比較, 因為未深入了解過其他學校, 而且,最重要都係小朋友嘅適應能力, 讀得開唔開心...
我對小兒可以入讀SJ就好滿意, 肥仔(今年五年級)咁多年黎都好鐘意返學,學校老師都好好,好有愛心, 每年都設計好 ...

原帖由 hinhinmami 於 08-11-18 22:30 發表
小兒也獲St. Joseph取錄了,請問這間學校的校風如何?學生是否乖呢?同佢地升中派位多數派去邊間(除了本身的中學)?很奇怪,我上網研究了好耐,都看不到有人提這間學校的升中派位成績,可否講一講比我知?唔該晒!!
...

hi hinhinma
好歡迎你囝囝 hinhin 加入做聖 Jo 仔呀....
呢間學校好著重學生操行, 好多方面會從學生方面諗,雖然好著重學生嘅學業, 老師方面唔會比壓力家長,返而叫家長們唔好迫小朋咁緊添.....
今年開學時家長會上,我地小五家長直接問過校長(因為佢剛剛巡視班房,於是捉佢入黎講講)關於升中派位...有幾多學生可以派到心儀嘅學校...
校長答覆係咁嘅 : 學校方面絶對唔會透露有關數字(間間都唔會透露嘅), 學校只會按學生本身嘅成績厘定作出建議性比家長們參考去選擇適合小朋友程度嘅中學. 因為係學校嘅心目中個個小朋友都有佢不同嘅專長,唔係話 band 1 嘅學校就一定適合每一個小朋友囉.最後佢都補充佐一句, 舊年嘅小六, 都有幾個去佐喇沙,男拔, 有好多去佐官塘聖言, 瑪莉諾等嘅好學校....
而隔離聖jo中學, 雖然係band 2, 我見'd' 男生都頗純,唔會好似對面馬路嗰間中學'd'學生咁, 擔煙攬女, 係人睇見都想星巴佢...

原帖由 labelwah 於 08-11-18 23:30 發表

hi hinhinma
呢間學校好著重學生操行, 好多方面會從學生方面諗,雖然好著重學生嘅學業, 老師方面唔會比壓力家長,返而叫家長們唔好迫小朋咁緊添.....
今年開學 ...

labelwah, 你好詳盡的資料呀.... 你仔仔今年小五, 下半年上分WOW. 你緊張嗎? 想問下你仔仔3年級個時點考TSA KA?

原帖由 ianmami 於 08-11-18 23:57 發表

labelwah, 你好詳盡的資料呀.... 你仔仔今年小五, 下半年上分WOW. 你緊張嗎? 想問下你仔仔3年級個時點考TSA KA?

hi Ianma
嗰年肥仔係邊日考佐 TSA ,又無話預先有考試範圍要小朋友溫定, 我地都唔知, 成績單都無張比我地添..後尾同事講開,我先知有tsa考佐,..考試內容係乜就更加唔清楚....各校成績只供教育局內部參考用喎...
升中學, 我地無緊張呀, 肥仔成績都只係中中挺挺,預佐去聖中讀, 因為肥仔呢年係比較少人,所以真升一定無問題, 而且佢升中學嗰年, 聽講聖中會轉全英添....

labelwah:
聽聞聖中會轉全英嗎?
如是事實就真是好消息,
因我覺得隔離校(中學部)的學生感覺
好純,有時接放學見到那些中學生多是在公園
打籃球和踢足球,暫時未見有圍埋一班食煙,
v v wet wet那種,在我立讀書重要,但德行
更重要,起碼不會學壞先.

原帖由 進進媽 於 08-11-19 13:05 發表
labelwah:
聽聞聖中會轉全英嗎?
如是事實就真是好消息,
因我覺得隔離校(中學部)的學生感覺
好純,有時接放學見到那些中學生多是在公園
打籃球和踢足球,暫時未見有圍埋一班食煙,
v v wet wet那種,在我立讀書重要,但 ...

進進媽,
係喎, 舊年都已經有人講會轉全英, 重會係2011搬上半山新校舍添...

多謝你的資料,校長都講得o岩,band 1未必適合每一個學生,要量力而為!!
原帖由 labelwah 於 08-11-18 23:30 發表

hi hinhinma
今年開學 ...

Hi, 我都係SJACPS家長,
小兒舊年畢業, 正如"labelwah" 所講, 佢地今年真係大部份都選擇返去中學部, 當中係好多band1同學, 因為佢地超過一半同學ga成績都係第一組別.

當時我送.接仔放學, 見到隔離中學部ga學生表現都好好呀.

原帖由 mmammy 於 08-11-21 15:20 發表
Hi, 我都係SJACPS家長,
小兒舊年畢業, 正如"labelwah" 所講, 佢地今年真係大部份都選擇返去中學部, 當中係好多band1同學, 因為佢地超過一半同學ga成績都係第一組別.

當時我送.接仔放學, 見到隔離中學部ga學生表現 ...

hi Mmammy,
您好呀, 咁你囝囝上到中學, 今年係咪真係中中架 ?
咁....囝囝咪讀得好輕鬆囉....
上星期日, 你一定有參加家教會選舉....

見到有陞中學部的媽咪發表,原來st.jo仔的成績原來真的不錯,也算打了一支強心針.
‹ 上一主題|下一主題