用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問大家的意見 ...(有囡囡的請進)
go

想問大家的意見 ...(有囡囡的請進) [複製鏈接]

囡囡今年讀中一男女校近排無咁熱,  諗諗下不而叫佢試下著打底褲返學,  問過佢, 佢話無所為。其實有無e個必要呢  你地囡囡有無著 ar ?  係佢提出先 ,定你地提意 事關而家d 男仔較為早熟 , 自問個囡坐姿一般, 好容易就.. 唉...      另外, 自己都去街市睇過, 個d好似太短, 著左又好似無著咁。  希望大家比d意見我   唔該曬
   0    0    0    0

My daughter is still in primary but I remember when I was in my secondary, I did wear those shorts (as you mentioned) inside the school uniform.  Just to be safe.

原帖由 sandy123 於 08-11-16 10:41 發表
囡囡今年讀中一男女校。近排無咁熱,  諗諗下不而叫佢試下著打底褲返學,  問過佢, 佢話無所為。其實有無e個必要呢  你地囡囡有無著 ar ?  係佢提出先 ,定你地提意 事關而家d 男仔較為早熟 , 自問 ...

原帖由 sandy123 於 08-11-16 10:41 發表
囡囡今年讀中一男女校。近排無咁熱,  諗諗下不而叫佢試下著打底褲返學,  問過佢, 佢話無所為。其實有無e個必要呢  你地囡囡有無著 ar ?  係佢提出先 ,定你地提意 事關而家d 男仔較為早熟 , 自問 ...

sandy123
你可以買單車褲 , 又方便 , 洗完又快乾 , 我個女學校一定要著底裙 , 如果唔係我都會買條單車褲比佢 , 好似安全 d 又暖 d 。

尹若藍
單車褲係咪緊身果隻   舒服嗎?

我個囡夏季都要著底裙, 所以而家轉季先諗住打底

原帖由 sandy123 於 08-11-16 21:47 發表
尹若藍

sandy123
係呀 , 緊身會舒服 d , 單車褲有彈力 , 所以我覺得好好著 , 又便宜。

我囡囡是自己要求著打底褲返學,佢條校服skirt是深色(Summer & Winter)所以我去買內衣的店舖買黑色打底褲,只是數十元. 但我不知是否只有黑色.

有灰、白、黑三色,大概$10條,花園街,女人街,賣內衣褲的檔有售,我女每日都穿。
原帖由 fungying 於 08-11-17 13:53 發表
我囡囡是自己要求著打底褲返學,佢條校服skirt是深色(Summer & Winter)所以我去買內衣的店舖買黑色打底褲,只是數十元. 但我不知是否只有黑色.

我女幼稚園時已俾佢穿"白色短褲仔"因為衛生問題.小朋友週圍坐,只穿內褲好似唔係咁好,所以習慣咗穿,可以在小販擋flower street有售
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

原帖由 sandy123 於 08-11-16 21:47 發表
尹若藍

我女兩樣都著,佢自動著

原帖由 KK 於 08-11-18 14:02 發表

我女幼稚園時已俾佢穿"白色短褲仔"因為衛生問題.小朋友週圍坐,只穿內褲好似唔係咁好,所以習慣咗穿,可以在小販擋flower street有售

唉~ 早知細d開始叫佢著la , 佢五年班時我都諗過, 因為自己都係小學校務處做, 不時都有五六年級過底的女同學落黎話要換裙。但我又驚佢著左更唔顧儀態, 又驚佢比老師話白色裙唔好著有色褲係入面 ,影響升中的操行分。 結果係佢下學期黎m 時就無咁安全, 有一次真係失左預算, 搞到連張椅都有  比同學笑 。 見到bk咁多人都著 , 今過禮拜一定要同佢買 !! 重有打底褲係咪都要日日洗

當然要日日洗 啦,你買多幾條比佢替換啦。

原帖由 sandy123 於 08-11-20 19:06 發表

有一次真係失左預算, 搞到連張椅都有  比同學笑 。 見到bk咁多人都著 , 今過禮拜一定要同佢買 !! 重有打底褲係咪都要日日洗

我囡囡都有穿呀,係佢自己提出。我們做媽媽的都是從零開始學習 努力呀
‹ 上一主題|下一主題