用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 入學後是否要check 資優?
go

入學後是否要check 資優?

Dear all SFA parents,

聽講SFA要小朋友入讀P.1後要去check 資優, 是嗎? Why? & What for? Please share.  Thanks!

Yes ! 我係資優生 !
大家每天開心上學 !! ^^

我係 SFA  5C Kobby !

請問何時和怎樣check?
原帖由 開.心 於 09-6-8 13:03 發表
Yes ! 我係資優生 !

原帖由 wynma 於 08-11-16 01:29 發表
Dear all SFA parents,

聽講SFA要小朋友入讀P.1後要去check 資優, 是嗎? Why? & What for? Please share.  Thanks!

係私人決定去唔去CHECK, 學校會有介紹, 小兒都係資優組, 但從來無去任何機構CHECK 過, 老師會選人入資優組參加活動, SFA係無精英班, 去到小五六都無O架, 全人類上堂學的課程係一樣。 所以不是資優組或不參加資優活動對成績無影響, 你當資優活動係課外活動一種就得。   以我經驗, 資優活動不用太認真, 對升中無大作用。 但個細路會覺得好玩, 所以有時間咪參加。

原帖由 eileenycm 於 09-6-9 22:46 發表
請問何時和怎樣check?

我以前就小二開始有資優活動, 因老師小一時會觀察, 自己CHECK 的話, 幾時都得, 不過真係有需要才CHECK。

簽名被屏蔽