用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) ...
樓主: khmama
go

模擬大抽獎 (停用, 請在2009模擬大抽獎留言) [複製鏈接]

原帖由 ksw 於 08-12-22 00:15 發表
其實我想跟住址統一报九龍城.但我聼人說話派完本區bamd  one生再派外來bamd  one生.請問是不是這樣?

一定唔會, 派位係先跟band,再睇隨機號碼.
:loveliness:

試算表已送出.

我都想要試算表!
TUEN MUN, THANK !
[email protected]

模擬大抽獎

Dear Khmama,

請問哪間中學比較好?

中華基督教會銘基書院  vs 聖母玫瑰書院

原帖由 mega_yi1 於 08-12-24 12:06 發表

請問哪間中學比較好?

中華基督教會銘基書院  vs 聖母玫瑰書院

我覺得聖母玫瑰比銘基好.

試算表已送出.

觀塘區

下面係觀塘區中學既banding.

觀塘區估計有考生1196, 六間英中都應該幾平均下, 順天可能會冇咁熱門. 第一輪完咗大部分英中都應該冇咩位剩. 如果有位剩, 都有可能係順天同他區英中.

第二輪大概有500人去爭, 如果想搏既可以試填下他區, 20個位. 唔想搏可以填band1中中如蒙民偉, 呂郭碧鳳同梁式芝. 呢三間加埋都有351個位.

第二輪完咗應該得番百五人, 第三志願填聖若瑟, 梁季彝, 或者他區既景嶺, 慕德, 何官.

假如搵基智或羅陳楚思包底, 可以填呢間之前填晒o的他區band1英中, 中中同順天搏下有冇位剩先.

Band 1:
(本區)
藍田聖保祿中學 (英中,117,)
聖傑靈女子中學(英中,138,
)
聖言中學(英中,114,
)
觀塘瑪利諾書院(英中,115,
)
順利天主教中學(英中,117,男女
)
觀塘官立中學(英中,83,男女
)
中華基督教會蒙民偉書院(中中,117,男女)

新生命教育協會呂郭碧鳳中學(中中,117,男女)
梁式芝書院(中中,117,
)

(他區)
陳瑞琪喇沙(英中,2,)
張祝珊(英中,8,男女)
黃棣珊(英中,2,男女)
銀禧(英中,2,男女)
華英(英中,2,男女)
上智(英中,2,)
聖母玫瑰(英中,2,)
慕德(中中,5,男女)
景嶺(中中,10,男女)

Band 2:
聖若瑟英文中學(43)
聖公會梁季彝中學
(117)
仁濟醫院羅陳楚思中學(117)

中華基督教會基智中學(126)
聖安當女書院

聖公會基孝中學
五邑司徒浩中學
基督教聖約教會堅樂中學
寧波公學
寧波第二中學

Band 3:
觀塘功樂官立中學

佛教何南金中學
地利亞修女紀念學校(月華)
九龍利瑪竇書院
地利亞修女紀念學校(協和)

香港聖公會何明華會督中學
香港道教聯合會青松中學

香港布廠商會朱石麟中學

高雷中學
瑪利諾中學

慕光英文書院

天主教普照中學

深水埗區

下面係深水埗區中學既banding.

深水埗區估計有考生697, 頭三間英中應該最勁, 第四五兩間屬中上, 都多人選擇. 但瑪利諾神父位少, 可能冇人敢搏. 其實佢既直屬額應該夠分比小學, 可能搏下. 第一輪完咗, 上智同銘賢一定冇晒位. 長天可能都會冇位, 因為男仔選擇少. 聖母玫瑰可能有位剩. 估計派完第一輪會冇咗450個位.

第二輪大概250人去爭118個位, 可以試填下他區或者搏下聖母玫瑰, 長天, 黃棣珊同德雅有冇位.

第二輪完咗應該得番百幾人, 基本上已經可以選大雄同協同包底, 所以填呢間兩間包底之前, 可以填晒o的英中搏下有冇位剩先. 因為你派既位一定唔會超出最差既打算, 所以唔使咁心急填落去住. 如果担心既, 就唔好搏, 第三志願填大雄, 第四志願填協同, 之後再填埋德貞(女校)同莫堯慶就萬無一失.

Band 1:
(
本區)

寶血會上智英文書院(英中,115,)
瑪利諾神父教會學校(英中,14,男女)
中華基督教會銘賢書院(英中,88,男女)

聖母玫瑰書院(英中,115,)
長沙灣天主教英文中學(英中,94,)
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學(英中,83,男女)
德雅中學(英中,23,)

(他區)
聖芳濟書院(英中,2,)
華仁書院(英中,2,)
何明華會督銀禧中學(英中,12,男女)
旅港開平商會中學(英中,14,男女)
喇沙書院(英中,2,)
荃灣官立中學(英中,2,男女)
五旬節林漢光中學(英中,2,男女)

Band 2:
佛教大雄中學(117,男女)
路德會協同中學(113,男女)
香島中學(直資,34,男女
)
聖瑪加利男女英文中學(直資,4,男女)

聖公會聖瑪利亞堂中莫慶堯中學(82,男女)
德貞女子中學(126,)
東華三院張明添中學(106,男女)
保良局唐乃勤中學

滙基書院
惠橋英文中學

Band 3:
中聖書院
陳樹渠紀念中學
地利亞修女紀念學校(吉利徑)
九龍工業學校

天主教南華中學
伊斯蘭脫維善紀念中學
廠商會中學

黃大仙區

下面係黃大仙區中學既banding.

黃大仙區估計有考生806, 2間英中應該最多人選擇. 第一輪完咗, 就算有位剩, 都係可立, 聖母同德愛. 估計派完第一輪會冇咗400個位.

第二輪大概406人去爭78個位, 如果想搏, 可以試填下他區或者搏下德愛. 可立有冇位就好難講. 唔想搏就填何蔭堂.

第二輪完咗應該得番200, 第三輪可以填文理或孔仙洲. 最差只係用培敦包底. 所以填呢間包底之前, 可以填晒o的他區英中, 德愛, 聖母, 文理, 孔仙洲搏下有冇位剩先, 之後再填埋他區較好既band2中中如何官, 陳震夏, 梁文燕, 馬鞍山聖若瑟., 覺光, 培道, 真光等.

Band 1:
(本區)
保良局第一張永慶中學 (英中,87,男女)
中華基督教會協和書院 (英中,117,男女
)
可立中學(嗇色園主辦) (英中,115,男女)

聖母書院 (英中,17,)
德愛中學 (英中,117,)

(他區)
何明華會督銀禧中學 (英中,2,男女)
協恩中學 (英中,4,)
瑪利諾修院學校 (英中,2,)
觀塘官立中學 (英中,2,男女)
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學 (英中,4,男女)
天主教郭得勝中學 (英中,5,男女)
五旬節林漢光中學 (英中,4,男女)
沙田循道衛理中學 (英中,2,男女)
港澳信義會慕德中學 (中中,2,男女)
景嶺書院 (中中,2,男女)

Band 2:
保良局何蔭棠中學 (117,男女)
文理書院(九龍) (94,男女)

佛教孔仙洲紀念中學 (117,男女)
香港神託會培敦中學 (117,男女)
天主教伍華中學

潔心林炳炎中學
五旬節聖潔會永光書院
聖文德書院

Band 3:
樂善堂余近卿中學
彩虹天主教英文中學
中華基督教會基協中學
中華基督教會扶輪中學
李求恩紀念中學
樂善堂王仲銘中學
龍翔官立中學
救世軍卜維廉中學
聖公會聖本德中學

khmama,

勞煩請教,小女屬灣仔區,兩次呈分試平均級名次約13/135,你的意見說:「好多band1生抽聯繫位, 所以非保留學位實際唔係咁多人爭」,我有些不明白,一些band1英中如瑪利曼、聖保祿會不會在首階段自行分配時已盡收自己小學部學生?在第二階段大抽獎時又因小學部大部分屬band1生而順利抽回中學部?其他小學的band1生機會似乎不大吧?又請教如何得知各英中的非保留學位數目?謝謝。

原帖由 shng 於 08-12-27 22:56 發表
khmama,

勞煩請教,小女屬灣仔區,兩次呈分試平均級名次約13/135,你的意見說:「好多band1生抽聯繫位, 所以非保留學位實際唔係咁多人爭」,我有些不明白,一些band1英中如瑪利曼、聖保祿會不會在首階段自行分配時已盡收自己小 ...

遊戲既規則, 大部分學校必須用30%中學學額作自行派位, 通常有直屬/聯繫既中學, 只會留少數學位比自己小學, 因為小學既考生可以透過抽獎, 用直屬/附屬位抽入自己中學. 所以呢o的中學自行時會收o的叻既校外生.

至於抽獎, 如果唔係直屬/聯繫既小學, 抽既學額係非保留學位. 呢o的資料4月份學校派既中學一覽表入面會有. 上年o個份可參考以下網址.

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

hkmama,

謝謝你的回覆。我還有一個疑問,如瑪利曼、聖保祿、聖方濟各等的非保留學位各只有12 - 13個,是否足夠供灣仔區其他無直屬/附屬位也未能在首階段自行分配成功的band1女生抽獎入呢?又如果想「搏」一些,放棄本校直屬/附屬位,抽更高一線的本區英中位,會否過於進取呢?謝謝。

原帖由 shng 於 08-12-28 15:11 發表
hkmama,

謝謝你的回覆。我還有一個疑問,如瑪利曼、聖保祿、聖方濟各等的非保留學位各只有12 - 13個,是否足夠供灣仔區其他無直屬/附屬位也未能在首階段自行分配成功的band1女生抽獎入呢?又如果想「搏」一些,放棄本校直 ...

有直屬/聯繫小學既中學, 尤其是出名o個o的, 通常都好少非保留學位, 要想抽入去純粹講運氣. 如果本身間直屬/聯繫中學唔係太差, 好少人會咁搏, 最多都係自行時進取o的.

原帖由 khmama 於 08-12-27 19:30 發表
下面係觀塘區中學既banding.

觀塘區估計有考生1196人, 六間英中都應該幾平均下, 順天可能會冇咁熱門. 第一輪完咗大部分英中都應該冇咩位剩. 如果有位剩, 都有可能係順天同他區英中.

第二輪大概有500人去爭, 如果 ...

亞女係BAND3成績,平均分66,操行A-,觀塘區,心儀仁濟醫院羅陳楚思中學,統一派位時放第一志願機會大嗎??自行分配選兩間,第一間仁濟醫院羅陳楚思中學,第二間想選東區,顯理中學或金文泰中學,怎選擇好?東區有好提議嗎?觀塘區又有什麼校風好的中學呢?比D意見我,急,唔該!!

原帖由 tsy0206 於 08-12-29 00:48 發表

亞女係BAND3成績,平均分66,操行A-,觀塘區,心儀仁濟醫院羅陳楚思中學,統一派位時放第一志願機會大嗎??自行分配選兩間,第一間仁濟醫院羅陳楚思中學,第二間想選東區,顯理中學或金文泰中學,怎選擇好?東區有好提議嗎?觀 ...

如果係band3生,考羅陳楚思機會好微,羅陳楚思係band2中,金文泰係band1尾,顯理係band2頭, 都唔使諗. 不如試下band2尾既學校, 如五邑司徒浩,寧波第二同埋寧波公學.

大埔區

下面係大埔區中學既banding.

大埔區估計有考生737, 頭兩間英中最勁, 跟住o個三間都係中上既英中. 第一輪完咗, 莫壽增迦密柏雨一定冇晒位. 另外三間就好難講, 因為學校唔差, 總會有人唔想競爭咁大而選佢. 假如真係第一輪冇晒英中, 即係581個位派完.

第二輪得番156人去爭. 第二志願正路填救恩, 剩番40人就大把選擇: 圓玄學院,迦密聖道, 何郭佩珍, 神召會, 劉梅軒,孫方中全部可以用黎包底. 所以包底之前, 可以填晒o的英中搏下仲有冇位剩先. 因為世事難料, 話唔定個個唔敢搏迦密柏雨同莫壽增, 會有位剩都唔奇, 呢o的真係捉心理既遊戲. 既然最差既情況只係派去上面是但一間, 就梗係碰下運氣先啦.

Band 1:
(本區)
聖公會莫壽增會督中學 (英中,117,男女)
迦密柏雨中學 (英中,117,男女)
恩主教書院 (英中,115,男女)
王肇枝中學 (英中,115,男女)
沐恩中學 (英中,117,男女)

(他區)
基督教香港信義會心誠中學(英中,2,男女)

Band 2:
救恩書院 (117,男女)
香港道教聯合會圓玄學院第二中學 (117,男女)
迦密聖道中學 (115,男女)
孔教學院何郭佩珍中學 (115,男女)
神召會康樂中學 (115,男女)
靈糧堂劉梅軒中學 (115,男女)
港九街坊婦女會孫方中書院 (115,男女)
中華聖潔會靈風中學
新界鄉議局大埔區中學
大埔官立中學

Band 3:
香港教師會李興貴中學
中華基督教會馮梁結紀念中學
彿教慈航智林紀念中學
彿教慧遠中學
彿教大光中學
香港紅卍字會大埔卍慈中學
大埔三育中學

原帖由 khmama 於 08-12-27 20:26 發表
下面係深水埗區中學既banding.

深水埗區估計有考生697人, 頭三間英中應該最勁, 第四五兩間屬中上, 都多人選擇. 但瑪利諾神父位少, 可能冇人敢搏. 其實佢既直屬額應該夠分比小學, 可能搏下. 第一輪完咗, 上智同銘賢 ...

請問哪間中學比較好?

聖芳濟書院
何明華會督銀禧中學

Thanks

原帖由 khmama 於 08-12-30 17:23 發表

如果係band3生,考羅陳楚思機會好微,羅陳楚思係band2中,金文泰係band1尾,顯理係band2頭, 都唔使諗. 不如試下band2尾既學校, 如五邑司徒浩,寧波第二同埋寧波公學. ...

多謝你的解答,我都有心理準備,五邑司徒浩同高雷我都會選,高雷點睇??聽講呢幾年好似好咗D,對高雷有冇其他意見呢??

請問有沒有西貢區?
謝謝

原帖由 nicholasmom 於 08-12-30 20:04 發表

請問哪間中學比較好?

聖芳濟書院
何明華會督銀禧中學

Thanks

銀禧比較好.
‹ 上一主題|下一主題