用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2009年入讀九龍塘朗思LN~~請進
樓主: 貓咪館
go

2009年入讀九龍塘朗思LN~~請進 [複製鏈接]

原帖由 stmmtoys08 於 08-11-17 12:15 發表
我仔仔都收左啦, 唉... 我都好煩啊.. think語言發展(英文+普通話)都好, 我11月1日去interview時同個ind & prc的傾過, 都好ok, but 校舍好細同舊, 總的來講think係比較academic, 而我都同時俾左註冊費 (啟思正校), 我 ...

一心以為仔仔一定考到啓思正校, 因他表現好好, 但點不知唔收, 現在都唔知點好??

我想問下, THINK 要求填埋自動轉賬, 咁如果到時我地真係讀第二間, 係咪早一,二個月通知, 佢就唔會扣學費呢?

其實劍鳴, 朗思和樂基你地點睇.? 各有什麼優點呢? 點解一般人都好似認為樂基和劍鳴比較好? 點解呢?

原帖由 bobobooo 於 08-11-17 12:26 發表
我囡囡都收左係上午班呀,睇黎大家既concern都差唔多,最早時候我都係打算只係報下think (kln tong), 當然victoria、keen mind、pre-school收佢就最好。但而家眼見啟思(kln tong)都千幾人報名之後都唔敢唸喇,亦發現think ...

原帖由 bowrisvanessa 於 08-11-17 17:36 發表

我都會比咗留位費位先, 因為各位的comments都幾好!!  咁victoria同pre-school係咪好過think??  聽講pre-school讀得幾辛苦, 因為好academic!!

其實我都唔識架,都係名牌效應。我都係怕佢讀得辛苦,但唔辛苦又怕佢第日唔夠competitive。pre-school我唔清楚,但我去過victoria,睇佢做俾小朋友睇既notice board上既英文就好深loh,有d好多英文字母既字,又有d就好抽像既字,e.g. open-minded、risk-taker,咁細個,咁深既層次好似我係中學先識咁,仲有d心臟血管既picture。

我唸佢post得出黎,都要預d小朋友要睇gwa,真係教得佢識又幾好呀,同埋校舍雖然係商場入面,但係又新又靚loh (compared to think)。

Stmmtoys,

Creative uses monterssori 教學法?

原帖由 stmmtoys08 於 08-11-17 12:15 發表
我仔仔都收左啦, 唉... 我都好煩啊.. think語言發展(英文+普通話)都好, 我11月1日去interview時同個ind & prc的傾過, 都好ok, but 校舍好細同舊, 總的來講think係比較academic, 而我都同時俾左註冊費 (啟思正校), 我 ...

think and 啟思都收左仔仔上午班.大家交咗留位費未?

大家好呀,我已經幫我的囡囡交了留位費,而張過數表係可以於過數前向銀行cut的。 其實間校舍係比較舊,但對於一個小小朋友來說,已經好大了,記得自己細個讀的幼稚園都係好細同舊,但係細個時覺得個地方真係好大,係大個再回到學校時,先發覺原來係咁細﹗所以注重佢的教學方針反而係重要過環境。

totally agree!

原帖由 貓咪館 於 08-11-24 11:02 發表
大家好呀,我已經幫我的囡囡交了留位費,而張過數表係可以於過數前向銀行cut的。 其實間校舍係比較舊,但對於一個小小朋友來說,已經好大了,記得自己細個讀的幼稚園都係好細同舊,但係細個時覺得個地方真係好大,係大個再回到學校 ...
:-P

THINK KT is a good school for a kid to start with.  The teacher is patient and caring.  The curriculum is well balanced. Worth a try.

Chanbdaddy , 如果你有升小學報告/資料, 可否PM 或 email 給我 [email protected]?
thanks !

原帖由 fishmaruko 於 08-11-17 10:48 發表
Chanbdaddy , 如果你有升小學報告/資料, 可否PM 或 email 給我?
thanks !
‹ 上一主題|下一主題