用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂曾肇添 09收生結果
go

聖三一堂曾肇添 09收生結果

20/11 就會有消息, 好期待呀~

海晴媽咪,如果真係收左你囡囡會唔會交留位費??因為我都有幾間未in晒!

原帖由 Piglet小豬 於 08-11-17 15:43 發表
海晴媽咪,如果真係收左你囡囡會唔會交留位費??因為我都有幾間未in晒!

Piglet,

海晴IN晒喇, 仲有一間協恩, 一月我會同佢試下, 不過佢係細女, 所以機會好微.

如果聖三一收晴晴, 我當然會交留位費喇, 我都想晴晴讀聖三一, 而且又係我母校, hehe....

今早我睇完佢既視學報告, 覺得都幾好. 校舍寬敞, 設施完備 (有室內禮堂, 小花園, 音樂室, 圖書館, 和多功能活動室)

而且我今早打左去問, 佢地半日班都有英語外籍老師同埋普通話老師上課, 英語同普通話每星期各上兩堂, 而每堂大約30分鐘.

我又問埋升小一情況, 佢話大部分都入到土瓜灣區好學校(e.g. 馬小, 農圃道, 陳瑞祺, 獻主會..等等)

我又問埋功課, 佢話K1冇寫生字, 只有"寫前練習", K1就開始有少少, 而K3就開始多喇~

所以我覺得overall 都okey 既~

係呢~ 你22號會唔會去聖三一open day 呀?
我諗我會同晴晴去睇睇~

海晴媽咪,22號我要同囡囡去interview應該唔會去la,希望你地玩得開心d啦!

我打左去問, 佢地噚日已經寄出左收生結果信喇~

大家留意信箱喇~

我已經收到信啦, 收咗我個女AM呀!
不過都考慮吓會否註冊。

我都收左信啦, 收咗我個女讀上午班呀!

我對女都收左AM班,不過仲要等埋其他學校結果,但都會註冊左先
大妹桐桐 Daphne  細妹珩珩 Carrie  

收左阿女入pm class,不過唔想讀pm class呀..

原帖由 noonooho 於 08-11-20 23:44 發表
收左阿女入pm class,不過唔想讀pm class呀..

咁你其實想唔想你小朋友讀聖三一呢?
如果想, 咁你試下寫封信去學校睇下可唔可以由下午班轉為上午班喇~

Dear YML:

My son is aslo accepted as PM student. It seems they won't reject anyone. As compared with KLLC, any comment? I am very serious to select one from them. Your valuable experiences will be highly considered.

My son is quite active. We do not want him to go the traditional one. That's why we select KLLC and SKH TST.

原帖由 Ethan826 於 08-11-21 12:59 發表
Dear YML:

My son is aslo accepted as PM student. It seems they won't reject anyone. As compared with KLLC, any comment? I am very serious to select one from them. Your valuable experiences will be hi ...

視學報告 - 九龍靈糧堂幼兒園
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/Kln_LingLiangCh.pdf

視學報告 - 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/SKH_TsangShiuTim.pdf

雖然靈糧堂的視學報告係幼兒園,唔係幼稚園, 不過你睇完之後都會大約知道靈糧堂幼稚園既教學方向.

SKH-TST 我就no comment, 因為我對TST果邊D幼稚園唔熟悉. 不過靈糧堂同曾肇添我都有同我女去interview. 我個人覺得靈糧堂好細, 雖然配套好, 口碑好, 因為半日班只有一層. 而曾肇添就唔同, 有個大室內禮堂, 雖然樓底太高, 有d暗, 但小朋友活動空間比較大.

我個女又係好active, 好鍾意唱歌跳舞, 所以我會比我女讀三一堂曾肇添幼稚園. 我諗佢大個左都會有一個開心的幼稚園童年回憶.

YML:

Thank you very much for your comment.

By the way. SKH TST = 曾肇添.

Is there really only one floor for KLLC Half day Class?? If yes, the area is so small. The space for kid is one of my major concerns.

How about MunSang College 民生? Any Comment?

I live in ToKwaWan, So I prefer to apply the close kindergartens like KLLC, SKH TST or MunSang College.   

Anyway, thank you for your help again.

原帖由 Ethan826 於 08-11-22 10:13 發表
YML:

Thank you very much for your comment.

By the way. SKH TST = 曾肇添.

Is there really only one floor for KLLC Half day Class?? If yes, the area is so small. The space for kid is one of my major ...

SKH TST = 曾肇添
Sorry for my misunderstanding, hehe~