用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 關於i位問題
go

關於i位問題 [複製鏈接]

我個仔仔3yrs+6個月, 已讀i位件多, 但我覺得學校唔好, 想轉校, 但社工話唔可以轉, 但如轉早期訓練我又要返工, 好煩
   0    0    0    0

有無在私人机構做其他訓練?可否說說他有什麽問題.

有..

亞仔2yrs 時評估話有自閉傾向, 言語遲緩15個月....去年10月入讀i位, 已1年....今年評估言語遲緩12個月有小小進步, 我自費每個月同佢上言語2堂, 佢無其他行為問題.......但我覺得學校教得唔好, 其實佢個兼收老師曾經叫我轉s位, .........話s位可以令佢進步怏d, 可以追到同年小朋友, 但社工又話唔可以除便轉校....

我認為要同社工堅持轉S位,孩子3歲多還有很多進步空间,孩子的利益是最重要.

我記得...
轉i位學校就吾得, 除非搬屋, 轉地址.
轉s位, 就要重新排過...吾知要等幾耐
原帖由 ioi624 於 08-11-15 17:28 發表
其實如果小朋友無其他行為問題,只係語言發展遲緩就真係唔係太適合轉到特殊位啦!因為佢地ST服務唔係特別多,而且可能會更少模仿學習機會。不過要轉校又真係幾難,因為重有好多人排緊隊,其實你可以再嘗試多點同學校傾下,睇下 ...
nil

關於i位問題

其實轉校呢個問題我都好困擾, 有人同我講, S位會拖慢亞仔? 因佢係主要做治療況情, 如亞仔有行為 AND 感官會比較識合, 但我個仔就無以上問題, 但佢有好主觀的性格, 總之如有佢不如意的事, 佢就會發脾氣, 要你就佢, 但在學校就未發生過, 有時會有小小重複行為, 但不會太長久, 好怏會做過其他野, 但佢就嚴重偏食。。唔食肉, 只食白飯AND 飲湯, 鐘意食蝦條, 旦高, 雪高, 曲其餅。。。通心枌, 面, 。。。每次食飯, 我叫工人在厠房預先張D魚肉&瓜MAX 左落飯到比佢食, 如比佢睇到佢又唔食, 返學就, 鐘意唱歌, 讀數字, 英文, 其他全程發白日夢。。。你地覺得佢需唔需要S位

今日再同社工傾過

佢問我本人有乜野想法, 我其實真係無野諗, 總之邊間學校可以幫到亞仔, 我咪轉亞仔去囉, 其實到今時今日我都唔知乜野係自閉傾向, 你話我個仔好正常咩, 佢又有d野同人唔同, 但你話佢好奇怪咩, 又唔係喎, 佢係依家間學校都讀得好開心, d同學& 老師都好錫佢, 但如果佢一直係咁嘅進度, 到小學就一定追唔上, 咁社工依家叫我去hip hong 同個主任傾下, 睇下可唔可以試下比亞仔去試堂, 如果覺得ok, 再轉過去

我覺得你仔仔去s位比較好呀. 老師會識得對付鐘意偏食的小朋友. 同埋小組的上堂方式, 你仔仔無機會dreaming,咁學習的機會多好多啦.  

原帖由 JUNEYEUNG 於 08-11-16 00:34 發表
其實轉校呢個問題我都好困擾, 有人同我講, S位會拖慢亞仔? 因佢係主要做治療況情, 如亞仔有行為 AND 感官會比較識合, 但我個仔就無以上問題, 但佢有好主觀的性格, 總之如有佢不如意的事, 佢就會發脾氣, 要你就佢, 但在 ...

S 位

S位係小班教學,一個老師對7個學生,每日近距離聽老師講野,輪候答問題縮短,學廣東話快好多架

Before my daughter went to SCCC, she speaks mainly English.  After Sept, she speaks many many Cantonese and sings many Cantonese songs.

Learning Cantonese is not through ST.  She learns by exposure and interaction.

好混亂呀

唉......真係好混亂呀

事緣係...由3個月前一次學校嘅評估報告, 我同學校開會傾, 點解亞仔進度唔係想像中嘅, 好以好慢喎, 咁學校嘅兼收老師就話出面有種叫特殊幼稚園, 叫我比亞仔試下, 咁佢就叫左個臨床心理學家去學校同亞仔做評估啦, 做完后佢就同我講亞仔暫時唔需要轉校, 佢用i位比較好d, 但佢話我可以去評估中心同社工講再排隊做見心理醫生做多次評估聽下佢點講, 咁我咪又咁做囉, ......早一個星期兼收老師嚟家訪, 佢又再叫我打多d電話比社工, 話亞仔一定要轉校, 佢又話亞仔係i位唔好, 咁我又打比社工, 佢聽到話係學校叫我個仔轉校就同我講如果亞仔咁嚴重, 我比協hong 會個主任電話你, 你立即打去約時間見面, 仲叫我唔好返i位, 去做寄託先, 咁我又約個主任見面. 點知見到個主任之后, 傾左好耐, 佢又同亞仔玩左一陣, 佢同我講, 亞仔好好, 好叻呀, 轉過嚟會另佢慢左, 仲同我講, 如果想亞仔好d, 就多d時間做家訓得啦....

好混亂呀

佢話亞仔因為只需言語冶療, 其他冶療唔需要的話, 而亞仔的弱項係, 社交差同專注差, 只要佢言語有進步, 其他都會同步前往, 因特殊學校係小班教學, 反而令佢社交同言語差左, hip hong 個老師好有愛心, 又有耐性, 同我傾左好耐, 佢對比起學校個兼收老師真係好好多, 見完佢之后, 我開始覺得點解個兼收老師成日叫我亞仔轉校, 可能佢覺得我成日話佢教得亞仔唔好, 又話亞仔進步得慢, 佢可能擔心我會投訴佢, 所以成日叫我地轉校, 呢期我見佢對亞仔好以用心左, 不過佢好后生, 經驗又新, 但兼收老師又無得轉, 學校又無得轉, 我諗要自己想辨法

選 S 位 / I 位

原帖由 JUNEYEUNG 於 08-11-21 11:46 發表
佢話亞仔因為只需言語冶療, 其他冶療唔需要的話, 而亞仔的弱項係, 社交差同專注差, 只要佢言語有進步, 其他都會同步前往, 因特殊學校係小班教學, 反而令佢社交同言語差左, hip hong 個老師好有愛心, 又有耐性, 同我 ...

如果協康主任都話可需要入S位,
我覺得唔需要入住, 我以前都做兼收老師,
曾經都轉介過2位小朋友入S位,
但佢地係在大班(15人)學唔到野,
只會在1:1 / 1:2的環境下才能專注,
經過心理學家睇過小朋友上堂, 都認為佢在學校
學唔到野,  而且父母又無時間教佢.
反而入S位有密集訓練及人手比例少對佢仲好.

你話佢社交同言語弱, 可以同佢做足家居訓練(學校
應該有派比你), 又或者搵人同佢上堂. 多D安排佢同
小朋友相處 / 玩....

最重要佢上堂學唔學到野 !!??  跟唔跟到課程 (功課/線條..)

功課..

佢都跟到, 劃線, 劃點點, 都OK, 係比較抽象嘅功課有時唔識, 好以....分.大小, 高低, 左右....就有時會錯, 英文就可以講到1-50 , 唔使順序, 混亂都可以認到, A-Z 都OK, 英文生字就識幾個, APPLE, BOY CAT 咁

‹ 上一主題|下一主題