用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校策略 - 純屬個人意見
樓主: khmama
go

升中選校策略 - 純屬個人意見 [複製鏈接]

khmama,

多謝你的資料!
如在自行希望選一間他區學校,請問官塘/深水埗有那些選擇呢?

原帖由 木土土 於 08-12-6 21:33 發表
德望學校真係Band1頭? 我真係孤陋寡聞, 除德望小學, 無聽聞身邊有人Band1頭最終去讀德望, 考到唔讀既就大把.

同意.

德望係直資, 唔記得抹咗去.

所以佢有第二round 係放榜當日派表。佢應該唔係收全band1,今年我知的起碼有2位不是band1生佢第二round 收左,係唔係有人事就唔知。

原帖由 木土土 於 08-12-6 21:33 發表
德望學校真係Band1頭? 我真係孤陋寡聞, 除德望小學, 無聽聞身邊有人Band1頭最終去讀德望, 考到唔讀既就大把.

khmama:

您好!小女學校在油尖旺網, 校內成績屬1尾2頭,(因學校計60/170才是 Band1,但其實該校每年約有55-60%入英中)小女成績約80/170。在第一輪自行收生時,可以怎樣選擇?
1)女真(本區) 2)協和(我們居於黃大仙)
OR 1)協和  2)德愛
是否過於進取?還有什麼建議呢?
請指教給予意見!Ths!

原帖由 shirleylsl 於 08-12-6 22:23 發表
khmama,

多謝你的資料!
如在自行希望選一間他區學校,請問官塘/深水埗有那些選擇呢?

係唔係一定要觀塘同深水埗?

原帖由 女馬口米 於 08-12-7 11:57 發表
khmama:

您好!小女學校在油尖旺網, 校內成績屬1尾2頭,(因學校計60/170才是 Band1,但其實該校每年約有55-60%入英中)小女成績約80/170。在第一輪自行收生時,可以怎樣選擇?
1)女真(本區) 2)協和(我們居於黃大仙)
OR 1)協和 ...

如果你既成績屬band1尾, 自行要考真光機會微. 但係你間小學勁, 如果考循道機會大o的. 如果跨區去考協和, 全級80機會微, 德愛可以試下.  下面係真光同循道自行收生要求. 你見循道係好睇區內排位, 你間小學勁會著數o的.

循道
2007-2008年度自行分配學位數目︰48

甄選準則︰

1.
教育局提供的次第名單 (50%)
2.
小學之表現 (20%)︰學業及非學業、校長推薦;
3.
面試表現 (20%)
4.
與本校之聯繫 (10%)

真光
學業及學業以外表現50%、面試表現50%

原帖由 khmama 於 08-12-7 12:31 發表

係唔係一定要觀塘同深水埗?

如果係有咩選擇呢?
係咪因為依兩區競爭大呢?
如果唔係又有邊區介紹呢?
又要麻煩了

多謝您的指教,我會好好考慮。

另外,還有其他提議嗎?

又要麻煩了!

hkmama, 她好, 想請妳幫忙比一比意見
小女今年小六, 屬黃大仙區, 老師已講她屬band 2中 學生, 我想自行選校選兩間黃大仙或九龍城區 band 1 尾既 中中學校, 這樣做風險大嗎? 或是應該選 band 2 頭學校呢?
可以請指教有哪些黃大仙和九龍城區brand 1 尾中中學校, 安校風好及成績, 應該首選邊兩間學校作自行收生?
另一方面電腦大抽獎有30間學校要填咁多, 而黃大仙區band 2學校吾算多, 請教我有哪些黃大仙和九龍城區band 1 尾中中至 band 2尾學校, 安校風好及成績, 安前後次序可選至有10幾間學校咁多學校名給我嗎?
如果填曬黃大仙區band 2 學校都不超過10間, 咁應吾應該都要填上band 3 學校呢?
好擔心囡囡被分派到唔好既學校會學壞, 請幫忙, 謝謝

小兒現正就讀 P.6 ,有160人38名.
請比d意見男生升中選校(油尖旺).

請問你有空回覆我嗎?
我係 P.1 問過一些問題, 但未見你回覆,
謝謝.
好開心加入這個大家庭............

小兒現正就讀 P.6 , 4x/13x .應該是 band 2 頭,
請比d意見男生升中選校(油尖旺).

原帖由 beauty-wife 於 08-12-1 14:41 發表
您好! 有些問題, 希望你回覆.
選校真的令我好頭痛................唉

我仔仔全級應該70-90/170, 中等吧.
我屬官塘區, 自選學校可選那些呢?
另頭3個志願分別可選那些呢?
我想選基督教學校, 是否有宗教的中學校風都會 ...

唔好意思, 平日太忙, 冇時間覆. 你仔仔屬於band1band2? 如果屬band2頭又想要基督教, 係得蒙民偉, 呂郭碧鳳可以考慮作自行. 校風好壞同宗教冇直接關係, 係同學生質素有關, 始終o的學生都係抽入去, 所以好學校都會有壞學生. 如果你仔仔係band1, 你自行要照選英中搏抽獎, 可以選順利天主教或他區如沙田band1尾英中. 如果係band1, 頭五志願可以選聖言, 蒙民偉, 呂郭碧鳳, 基智, 聖若瑟. 如果係band2, 頭三志願可以選呂郭碧鳳, 基智, 基孝... (待績)

小女灣仔網,5下第1次呈分試全級 22/150,今次進步到 7/150,校際英詩朗誦有名次,本身有附屬英中(band1尾)必收,學校當然不願他去其他學校。但明年1月自行階段想試灣仔區、東區或中西區其他最top中學,請介紹有那些學校選擇。感激不盡!

小女學校在港島東網, 校內成績屬BAND ONE 中尾,在第一輪自行收生時,可以怎樣選擇? 謝謝

原帖由 shirleylsl 於 08-12-7 14:41 發表

如果係有咩選擇呢?
係咪因為依兩區競爭大呢?
如果唔係又有邊區介紹呢?
又要麻煩了

觀塘區競爭大, 英中大部分都中上, 冇咩選擇比band1中至尾既學生.深水埗係得聖母玫瑰同德雅較為適合你囡囡程度,但聖母玫瑰既競爭都好大,但都不妨一試.

原帖由 女馬口米 於 08-12-7 20:28 發表
多謝您的指教,我會好好考慮。

另外,還有其他提議嗎?

又要麻煩了!

油尖旺抽獎機會大,band1尾自行只能陪跑,不如唔好諗咁多,淨係諗抽獎算啦. 如果一定要自行,除咗循道,睇怕只可以選德雅.

原帖由 OSCAR123 於 08-12-11 14:59 發表
hkmama, 她好, 想請妳幫忙比一比意見
小女今年小六, 屬黃大仙區, 老師已講她屬band 2中 學生, 我想自行選校選兩間黃大仙或九龍城區 band 1 尾既 中中學校, 這樣做風險大嗎? 或是應該選 band 2 頭學校呢?
可以請指教 ...

如果屬band2中學生, 都係選band2頭中中較好, 自行九龍城區可以選真光, 培道同何文田官立. 都係校風很好的band2頭至中既中中. 黃大仙可以選何蔭棠同文理書院. 派位你就填何蔭棠,孔仙洲,交理,培敦,再填他區好既band2. 到冇得選時可以試下填番鄭榮之,林漢光同循道搏下有冇位, 先再填band3.

原帖由 khmama 於 08-12-13 16:49 發表

如果屬band2中學生, 都係選band2頭中中較好, 自行九龍城區可以選真光, 培道同何文田官立. 都係校風很好的band2頭至中既中中. 黃大仙可以選何蔭棠同文理書院. 派位你就填何蔭棠,孔仙洲,交理,培敦,再填他區好既band2 ...

hkmama, 妳好,
謝謝妳的提議, 但再想問 九龍真光和培道都有直屬小學, 收外來學生的機會會不會少d?

khmama

小兒在灣仔綱,成績欠佳,屬band 2尾,但品性純良,有什麽學校適合他呢?
‹ 上一主題|下一主題