用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網如何取捨???
go

34網如何取捨??? [複製鏈接]

想請教有經驗人士,如果住34網,又係女仔.你會點排學校頭5名,tks.
   0    0    0    0

no say, of course 1st HY, 2nd St. Rose and the other are no different.

如有私校打底, 一定碰運氣抽協恩. 否則聖羅撒排第一較有把握.

原帖由 baekdoosan 於 08-11-13 16:55 發表
如有私校打底, 一定碰運氣抽協恩. 否則聖羅撒排第一較有把握.

Agree. But there is no chance to knock door of HYS.

冇錯, 我有學校打底, 所以我會選協恩第一, 但只係乙一同甲二, 因為叩門機會係零, 而甲一選天神, 因為諗住去叩門, 叩門同協恩兩間都唔得, 讀私校, 如果有私校打底, 我諗之後果d都冇所謂, 因為放st. rose, 馬官第二, 人地放第一都冇乜機, 唔通我地放第二可以得? 我就覺得冇可能, 如果我放第二我諗我放農甫道或獻主會小學, 跟住真係求其啦, 間間都一樣

原帖由 喧嘩 於 08-11-13 20:30 發表
冇錯, 我有學校打底, 所以我會選協恩第一, 但只係乙一同甲二, 因為叩門機會係零, 而甲一選天神, 因為諗住去叩門, 叩門同協恩兩間都唔得, 讀私校, 如果有私校打底, 我諗之後果d都冇所謂, 因為放st. rose, 馬官第二,  ...

是的,天神是有街外人成功叩門的.
但若你的號碼很前,便有機會入了天神 (90x50%x10%=約3至4個位)

多謝各位家長意見.我諗到時我都一定會幫對女考私小做back up. 大抽獎方面我都有點頭痛,我老公係農小舊生,兩個女又係大女,對女都一定夠分入,不過農小近來口碑麻麻,我怕她們入到去我先後悔.所以到時唔打算o係第一輪計分入.反而希望第二輪抽協恩或聖羅撒.協恩係我dream school. 但真係要講運氣,仲要對女一齊入,她們要同時有運至得.馬頭涌官小也很不錯,到時有聯校升中上Q.E.,賽馬會官立等.我相信到時落筆真係有點難度.

不過有點不明,34網就只有協恩聖羅撒係好學校嗎??因為你們都說首選協恩,第二聖羅撒.其他間間都一樣???為什麼呢

原帖由 BBTWIN 於 08-11-14 11:28 發表
不過有點不明,34網就只有協恩聖羅撒係好學校嗎??因為你們都說首選協恩,第二聖羅撒.其他間間都一樣???為什麼呢

因為協恩和聖羅撒有直屬中學,
協恩和聖羅撒有8成入其中學,
馬頭涌官是沒有的。

原帖由 kls12 於 08-11-14 11:48 發表

因為協恩和聖羅撒有直屬中學,
協恩和聖羅撒有8成入其中學,
馬頭涌官是沒有的。

謝謝!!明白了

BBTWIN,

我是34網真的好煩

原帖由 樹熊 於 08-11-14 13:24 發表
BBTWIN,

我是34網真的好煩

樹熊,

講真句, 如果唔係一心讀私小. 凡大抽獎都係煩o架啦.你小朋友係男定女呀???我真係好鐘意協恩,但知道大抽獎抽到佢的機會好微.但又想試下.將佢放o左第一如果唔得可能連聖羅撒都冇份.我諗到時都係保險d考多幾間私校做後備,一間心儀都抽唔到咪讀私小羅.不過講真句,我對孖女讀私小學費都好金.

我唔知我理解的資料有冇錯, 如果係孖的, 玩政府大抽獎要填寫另外果個個no俾政府知, 即係大孖個申請表要填埋細孖, 細孖果個要填埋大孖, 而根據而家的遊戲規則, 若有兄弟娣妹入讀該校而又選該校為必收生, 咁會唔會如果大孖個no好前而入到協恩, 順勢帶埋細孖入去, 咁機會可能仲大過其他人, 最非兩個個no都好後, 如果唔係做乜要寫埋另一個個no上去呢? 不如各有各冇瓜葛好過啦, 我諗你先要攪清楚此問題
原帖由 BBTWIN 於 08-11-14 11:23 發表
多謝各位家長意見.我諗到時我都一定會幫對女考私小做back up. 大抽獎方面我都有點頭痛,我老公係農小舊生,兩個女又係大女,對女都一定夠分入,不過農小近來口碑麻麻,我怕她們入到去我先後悔.所以到時唔打算o係第一輪計分入.反 ...

係ar, 不過仲難過中六合彩
原帖由 kls12 於 08-11-13 23:02 發表

是的,天神是有街外人成功叩門的.
但若你的號碼很前,便有機會入了天神 (90x50%x10%=約3至4個位)

原帖由 喧嘩 於 08-11-15 17:13 發表
我唔知我理解的資料有冇錯, 如果係孖的, 玩政府大抽獎要填寫另外果個個no俾政府知, 即係大孖個申請表要填埋細孖, 細孖果個要填埋大孖, 而根據而家的遊戲規則, 若有兄弟娣妹入讀該校而又選該校為必收生, 咁會唔會如果 ...

BBTWIN,

我只想讀政府學校我有私校BACK UP不過希望用不到

原帖由 喧嘩 於 08-11-15 17:13 發表
我唔知我理解的資料有冇錯, 如果係孖的, 玩政府大抽獎要填寫另外果個個no俾政府知, 即係大孖個申請表要填埋細孖, 細孖果個要填埋大孖, 而根據而家的遊戲規則, 若有兄弟娣妹入讀該校而又選該校為必收生, 咁會唔會如果 ...

唔該哂呀喧嘩, 我2嫂好似話如果係孖,兩個會用埋同一個號碼, 唔知正唔正確. 到佢地玩大抽獎時我會問清楚先生.如果你o既講法正確,我對孖又真係幾著數.起碼有兩個chance. 

原帖由 樹熊 於 08-11-15 18:36 發表

BBTWIN,

我只想讀政府學校我有私校BACK UP不過希望用不到

我都係

我都係為個女在34網好煩, 唔知點填好??
我想問是否直資不屬於甲乙部份, 純粹先出去考? 若失敗才繼續甲乙部份大抽獎 ?

若我女兒有20分是否都係要博 ?
‹ 上一主題|下一主題