用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇保良局田家炳幼稚園 or 天主教聖多默幼稚園 ...
go

選擇保良局田家炳幼稚園 or 天主教聖多默幼稚園 [複製鏈接]

本人住在青衣區, 兒仔06年5月出生, 將於09年9月入讀K1, 已面試好幾間幼稚園, 現有2間較好的幼稚園已取錄, 保良局田家炳幼稚園 (上午班), 及天主教聖多默幼稚園 (上午班), 本人不知選擇那間較為合適, 請給予寶貴意見.  

1. 本人住的地方就在保良局田家炳樓上, 所以兒子上學很方便, 不用搭車 , 而升小學可選擇保良局世德小學及保良局陳溢小學, 但聽說功課量較多及深, 怕兒子難於適應.

2.  本人兒子性格較為活躍及心散, 聽說天主教聖多默是活動教學,  如活動教學可能會適合些,及功課量不多, 但不知升小學是否一定要升讀天主教的小學.
   0    0    0    0

我都中左呢兩間(但心儀田家炳多d),但我仲煩,因為我自已住青衣,平日幫我湊b的婆婆則住長沙灣 ,而家發現田家炳校車唔到,都唔知點算好 (要婆婆一個人湊佢搭車返學放學實在太辛苦)。

其實我好內疚,事前無考慮過交通問題,阿仔當日好叻咁一個人面對聖多默的面試(因我要去另一個房聽講座,佢係細仔,10月尾先啱啱兩歲),咁都比佢考到,但我身為媽媽,就一d辦法都幫佢諗唔到。我好可能明天會註冊定先,再用時間慢慢考慮交通。

o甘聖多默有冇枚車到長沙灣呀, 如果有一係選擇聖多默.

原帖由 kylie2006 於 08-11-13 12:43 發表
我都中左呢兩間(但心儀田家炳多d),但我仲煩,因為我自已住青衣,平日幫我湊b的婆婆則住長沙灣 ,而家發現田家炳校車唔到,都唔知點算好 (要婆婆一個人湊佢搭車返學放學實在太辛苦)。

其實我好內疚,事前無考慮過交通問題,阿仔當 ...

原帖由 鈞洋mama 於 08-11-13 13:05 發表
o甘聖多默有冇枚車到長沙灣呀, 如果有一係選擇聖多默.

但聖多默係PM班 (我個仔而家返緊長沙灣的N1上午班,加上佢由細至大都係7點起身,下午要瞓成3個鐘晏覺,如K1轉下午,我驚佢唔適應),同埋我老公唔多LIKE呢間學校。

其實我有諗過,搵一D在田家炳附近的家長,早上我返工前返低BB在他家,由他順便幫我帶返學,放學則由我媽自已接,但要時間慢慢搵囉。

哦.....原來聖多默係PM班, O甘就唔好啦.

O甘妳個仔會升K1咩班呀, 我個仔係1A, 睇下會唔會同班, 我係全職MAMA, 個仔到時係工人湊放學.

原帖由 kylie2006 於 08-11-13 13:18 發表

但聖多默係PM班 (我個仔而家返緊長沙灣的N1上午班,加上佢由細至大都係7點起身,下午要瞓成3個鐘晏覺,如K1轉下午,我驚佢唔適應),同埋我老公唔多LIKE呢間學校。

其實我有諗過,搵一D在田家炳附近的家長,早上我返工前返低BB在 ...

我個仔係1C班。

你就好啦,全職MAMA,仲有工人(我屋企個個都唔想請工人,驚煩),我都好想全程照顧我個仔,但我想趁而家搵到,搵多幾年錢做儲備!

你係咪唔止一個小朋友?

我得一個小朋友咋

2公婆要做野, 又搵唔到人湊BB, 先請工人咋, 不過好彩呢個姐姐OK, 好鍚我個仔.

我個仔而家讀緊YWCA - N1, 聽講有幾個都報左田家炳, 好似都係1C班呀, 可能會同妳個仔係同學仔.

原帖由 kylie2006 於 08-11-13 13:51 發表
我個仔係1C班。

你就好啦,全職MAMA,仲有工人(我屋企個個都唔想請工人,驚煩),我都好想全程照顧我個仔,但我想趁而家搵到,搵多幾年錢做儲備!

你係咪唔止一個小朋友? ...

My Boy also 1C am class. Nice to meet you.
I am considering whether it is suitable for my son also. Really headache. Since I have another offer in 荃灣浸信會幼稚園. If you were me, how to choose?

我地除左選擇幼稚園, 仲要睇埋會升邊間小學機會大D, o甘睇妳想幫佢報讀邊間小學, 我就覺得田家炳, 升既小學都幾好, 所以會選田家炳多.

原帖由 莊生bb 於 08-11-13 14:48 發表
My Boy also 1C am class. Nice to meet you.
I am considering whether it is suitable for my son also. Really headache. Since I have another offer in 荃灣浸信會幼稚園. If you were me, how to choose? ...

Yes. Agreed. Mostly I concern their primary and secondary school. Since I lived in Kowloon side before. Therefore, I only knew the brand school in Kowloon area.

原帖由 鈞洋mama 於 08-11-13 15:16 發表
我地除左選擇幼稚園, 仲要睇埋會升邊間小學機會大D, o甘睇妳想幫佢報讀邊間小學, 我就覺得田家炳, 升既小學都幾好, 所以會選田家炳多.

青衣區有2間保良局小學 (世德 & 陳溢) 都是bank 1.

原帖由 莊生bb 於 08-11-13 15:20 發表
Yes. Agreed. Mostly I concern their primary and secondary school. Since I lived in Kowloon side before. Therefore, I only knew the brand school in Kowloon area.

回覆 # 的文章

Thanks 鈞洋mama.

我囡囡都係下年讀田家炳上午幼兒C班呀, nice to meet u all!!!

妳好, 我仔仔讀上午1A班, 今天交左留位費.

原帖由 LeNaPiG 於 08-11-14 12:03 發表
我囡囡都係下年讀田家炳上午幼兒C班呀, nice to meet u all!!!

原帖由 鈞洋mama 於 08-11-14 13:37 發表
妳好, 我仔仔讀上午1A班, 今天交左留位費.

我都係今朝去交呀

我個仔仔都係上午C班,今日我都交左留位費啦!!!

咁多位靚媽NICE TO MEET U~~~

原帖由 rainwing916 於 08-11-14 15:48 發表
我個仔仔都係上午C班,今日我都交左留位費啦!!!

咁多位靚媽NICE TO MEET U~~~

TO ALL~

rainwing916 ..LeNaPiG ...莊生bb

呵呵~~我仔仔都係讀上午C班咖...大家好..原來已經有幾個同學仔啦....我都比左留位費啦..請問你地有無人知道..PLK D 課程係咪D 咖..

‹ 上一主題|下一主題