用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 訪問一下就讀"根德園"的媽咪
go

訪問一下就讀"根德園"的媽咪

訪問一下就讀"根德園"的媽咪的感受:

~有人話~

~呢間學校好嚴,讀書谷得好勁.(我覺得如果小朋友係適合,相信都是一件好事)

~沒有旅行去,少活動.(咁又好似悶左D)

~好似令小朋友無晒"童年"咁!!(呢句就好似誇左D, without school day,家長都都會和小朋友去玩啦.)

~但係呢間學校,出的學生升小一,真係很好.

學校課程好好,老師十分有愛心,而且近年學校都有安排學生出外參觀.當然要為未來打好根基,一定要有付出.

原帖由 Luky624 於 08-11-12 14:36 發表

~有人話~

~呢間學校好嚴,讀書谷得好勁.(我覺得如果小朋友係適合,相信都是一件好事)

~好似令小朋友無晒"童年"咁!!(呢句就好似誇 ...

But my son love this school and the teacher more than nursery.

my girl is now at K1. At the beginning, I have also some worries. But so far, she likes the school and teachers. She did not cry in the school at all. I believe young kids can learn/ pick up much more than we think.

原帖由 Luky624 於 08-11-12 14:36 發表

~有人話~

請放心!

我起初都好似你一樣擔心的, 我小朋友已經是K2啦,

他入學半年都是講英文, 不懂中文, 我那時隨時準備轉
另低一級的學校供他讀.

K1老師很有愛心, 返學學唱兒歌,做填色, 學晝線, 寫A-Z,
日子過得好開心.

現在K2已經兩個多月, 功課多了很多, 每天都要中,英,數各
寫一版, 但他不覺得辛苦, 放學回來會自動做功課, 很喜歡上學.

他已習慣這模式上學, 對他將來升讀小一很有幫助.

my son is the k1 student of kv,at the begining, i also had the thinking like yours. but i gradually found that the teachers of the school are so nice and caring.my son tells me he loves miss chau and miss mak so much (his class teachers)always. he wants to go to school even when he is having his holidays or is sick. so unbelivable right?

i hope my son can keep this attitude towards the school, even he will have more homework later.

仲有, 遲d學揸筆的時候,
返屋企會同你講,要好似揸"呯呯槍"夾住之筆架.

寫"A"字時, 會一路寫一路講"斜落來, 斜落來, 一橫",
寫"B"字時, 會一路寫一路講"一直, 轉灣, 再轉灣",

..........而家講起都想笑起來.

~有人話~

- 開學時, 老師同我哋家長講, 最初唔寫字, 用唔同嘅玩兒練下手仔肌肉... 都唔駛寫字, 都唔係想像中一味谷喎!
- 好嚴? 記律好我就好認同。見到阿囝嘅老師, 我都想返幼稚園呀! 我都好想有個咁溫柔良善嘅班主任呀!

- 每兩星期收到syllabus, 入面一個個主題, 歌仔, 書本, 字卡, 互相配合。好似日日都係活動咁, 好難想像我阿囝返屋企又唱又跳, 加埋d動作, 可愛到c架! 上堂配合內容, 教手字 (做手印), 秋天 (課室放風箏, 做樹葉手工), 動物 (填色), 聽聞仲有BBQ添, 真係估唔到。剛剛十月尾學校先攪完party, 小朋友扮鬼扮馬, 我喺學校門口見d途人嘩嘩咁聲。不過係真嘅, 小朋友party, 家長無得參加。溝通方面, 阿囝大脾紅咗, 病咗, 都收到電話問候; 我仲打電話搵老師, 佢一有時間就回覆啦。都知有d幼稚園, 老師會打下電話比家長傾下小朋友情況, 不過KV老師好歡迎家長致電, make appointment都得。

- 見到阿囝返嚟唱歌, 我就覺得佢似返個小朋友。

請問KV會否教PHONICS??
K1 每日會有多少功課?
是否K1開始就要默書?
THX!!
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

K1 無 PHONICS 學
到現時仲未有功課,只有油顏色

(tommysimmy 發表於 08-11-12 23:04
K1 無 PHONICS 學  到現時仲未有功課,只有油顏色)

OIC  THANK YOU VERY MUCH!!
那麼是否K2有PHONICS學呢?
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

K2唔覺有phonics學,不過讀KV嘅,有好多都有喺出面join d英文native興趣班。

題外話:我識得兩位媽咪,佢哋小朋友都係讀九龍塘另一所亦有好多家長鍾意嘅名幼稚園(有native亦有phonics教嘅),但同樣有幫小朋友喺出面報phonics班,問佢哋原因,家長(1)想小朋友當温習咁學得好d熟d,家長(2)想小朋友未喺學校學phonics前要快人一步學識。.......咁當初其實入呢間學校為乜嘢?

其實每間幼稚園都有自己嘅強與弱,只要確定自己想小朋友得到d乜,然後取強補弱,自然兩者兼得啦!

原帖由 BellDandy 於 08-11-12 23:11 發表
(tommysimmy 發表於 08-11-12 23:04
K1 無 PHONICS 學  到現時仲未有功課,只有油顏色)

OIC  THANK YOU VERY MUCH!!
那麼是否K2有PHONICS學呢?

題外話 also ....
Phonetic is also quite popular now .... one question
... if the kid has a elder sister or brother, who is studying in KV, does this kid have a higher chance to be accepted by KV ?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-13 00:04 發表
K2唔覺有phonics學,不過讀KV嘅,有好多都有喺出面join d英文native興趣班。

題外話:我識得兩位媽咪,佢哋小朋友都係讀九龍塘另一所亦有好多家長鍾意嘅名幼稚園(有native亦有phonics教嘅),但同樣有幫小朋友喺出面報pho ...

多謝各位媽咪,提供的意見.
萬分感激
你地有問唸過將來小朋友升入自己心義的小一學校擔心嗎??

~有人話~

那有沒有覺得他的英文退步呢, 因學校較重視中文,因我的小朋友讀了pre nursery,我覺得他的普通話退步了,

原帖由 VILLAGE304 於 08-11-12 15:35 發表
請放心!

我起初都好似你一樣擔心的, 我小朋友已經是K2啦,

他入學半年都是講英文, 不懂中文, 我那時隨時準備轉
另低一級的學校供他讀.

K1老師很有愛心, 返學學唱兒歌,做填色, 學晝線, 寫A-Z,
日子過得好開心.

現 ...

語言係要keep住用架, 唔係會好易生疏.

1) 英文 他keep住在家同工人姐姐溝通, 所以冇問題.
2) 他也學普通話近5個月了, 他很喜歡上堂,
    在家會讓他定時睇普通話dvd卡通.
3) 廣東話就靠我們日常溝通及學校用.

而且佢而家識得轉channel, 我先用廣東話問佢問題,然後要
佢同様地用英文及普通話答一次, 睇佢吸收幾多羅.

I have 2 kids studying in KV.

My girl is now P.1 - she loves her primary school but still missing KV.  Sometimes she will go with my maid to pick up my son who is now studying K2.  She huge her K3 teacher everytime when met them in the school.  By the way, she get use to her primary school life quicky.  She can finish her homework (of course not all correct) before we return home (good paratice from KV to do homework by themselves since K1).  But we still need to check her homework everyday.

My son now in K.2 - everyday got 3 types of homework and pretty rush coz K.2 is afternoon class. But most of the time he can finish his homework before we arrive home.  We need to help him to paratice dictation weekly (which I don't need to do with my daughter before).  Anyway, everyone is different on their learning curve.......but KV is really a good school.

No worry, your kid will love it even no school activity with parents but they got different activities for your kid in the school.
Thanks god giving me a happy family.

我個囡宜家都係KV嘅k1學生, 雖然只係短短讀咗兩個月,但係我完全唔覺得佢讀得唔開心,同好悶,反而佢好鍾意返學,又識得守規矩,肯受教, 呢D都係佢返咗KV後嘅轉變,呢D都令我對KV有百分百信心,我唔覺得學校冇活動,只不過冇咁多,其實我覺得咁樣仲好,有多D彈性俾我哋屋企人同仔女自己出外享受家庭樂。我認為呢三年學到幾多唔重要,最重要俾佢有個愉快學習的經歷, 呢樣先至對佢將來嘅學習態度有莫大幫助!!

請問有冇讀緊KV的家長,你個仔/女系未讀KV時系非常好動,晤肯坐定定架,依家讀左之后情況如何?可否分享下?因為我個仔好動,晤肯坐定定,我好想佢去KV學好自律,但又惊如KV太著重紀律,與阿仔性格相反,會否出反效果,所以想各位家長分享下

我想問吓讀梗KV既家長知唔知曾經有冇學生係跟唔上,學校要求個小朋友轉學架?因我自己之前打過去學校問過,如果跟唔上會點,個老師就同我講會要求佢轉校,真係想知有冇學生曾經試過呢?