用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 請家長冷靜分析, 去理解亊件...
go

請家長冷靜分析, 去理解亊件... [複製鏈接]

huh, 前兩日係SCHOOL BUS 發生事...我相信ALL DADDY, MUMMIES 小朋友都係同一架車都有接POLICE'S CALL...

每個父母都CARE 自己小朋友, 但係上過星期三第一天自稱被保母打一下就報警...是否小題大造見人見智...當然事件真與假都未知...

我唔知得太多...我自己小朋友就MUG 都見到, 只知道果位小朋友嘔, 嬏嬏比TISSUE 佢....佢話嬏嬏都好照顧小朋友...我所識家長小朋友都見唔到....

我沒有BIAS...有時家長係唔係要COOL DOWN 諗下發生MUG 事先呢...唔好咁心急...信任自己小朋友都要理性一點...係小朋友安全情況下...去分析, 去理解一下...

我曾經讀過有關日本既怪獸父母既新聞...渴望子女成就既同時, 希望大家都注重子女品德修養...要先立其身...

0    0    0    0

我相信我囡囡和你囝囝是同車的, 因為我都收到郭叔及警方的電話, 我有問囡囡當時的情況, 囡囡都有講俾我聽.

為人父母, 我和大家一樣, 都會儘自己責任及能力去保護自己的孩子, 我明白每位父母都不想自己的孩子受到傷害, 一但孩子受到挫折時, 父母的角色該如何呢?我相信很值得我們去思考., 我亦同意lovebbmom你的說法, 要冷靜一點孩子面對的任何人與事都會有助孩子成長.

其實讓孩子坐媬姆車上學, 對孩子亦是一種生活體驗, 但無論如何, 我對郭叔及嬸嬸仍然有信心.

請問發生什麼事?可否詳細說明?小朋友讀K幾呀?

原帖由 bbmuimui 於 08-11-11 21:39 發表
我相信我囡囡和你囝囝是同車的, 因為我都收到郭叔及警方的電話, 我有問囡囡當時的情況, 囡囡都有講俾我聽.

為人父母, 我和大家一樣, 都會儘自己責任及能力去保護自己的孩子, 我明白每位父母都不想自己的孩子受到傷 ...

BBmuimui,
因為果日小朋友第一次等校車, 我都在場...我都幾深印象...

TGV,
上星期三有個小朋友第一次係我地果度等校車, 我諗都係第一次坐....

咁第2日佢MAMI 好緊張咁同我地D MAMI講...我個女比保母打...我地報左警...咁我既反應係...."打得好傷呀?!?"..."唔係, 打左一下手板"..."想睇下你地D小朋友見到事發經過..."..."我地係警局錄口供錄到12:XX, ...保母同司機好似都錄到...."我一心趕返工...大大倉問號都唔理LU...

當晚, 我問自己小朋友...佢話見唔到, 佢話:"個小朋友話自己講野好叻, 但係佢之後嘔, MUG 野都講唔到LU..MOMMY:"咁嬏嬏有無打小朋友...?"...KID:"見唔到, 佢應該比TISSUE 佢JEL"...M:"咁嬏嬏對小朋友好唔好..."...K:"都幾好"...

SO FAR, 我果边D 小朋友個個都SAY一"NO"...BBMUIMUI, 你知架車會經過2边宿舍...我老公都有同亊仔係你過边, 又打來問我老公...我老公話佢都唔在場, 都唔知好嬲定好笑...

之後, 就係FRIDAY郭叔逐一CALL DADDY/MOMMY...當然我聽到佢好無奈...同都有講左D 野...唔係因為我BIAS...只係我覺得情理上我選擇相信佢...ANYWAY, 佢DADDY/MOMMY都報左警...就等警方"驗傷"同"INVESTIGATE"

坐校車等同我地交小朋友比人照顧, 我都好明白為人父母有幾緊張自己子女...我自己小朋友有時都會話我99 罵佢, 要揾MAMI 呢D 說話...有時佢地未必表達到, 又有時佢地唔知後果講左D 說話.  先心平氣和了解左事件, 對解決問題會更有建設...

想問問lovebbmom你知唔知個小朋友係咪住你果邊宿舍?

原帖由 bbmuimui 於 08-11-12 15:10 發表
想問問lovebbmom你知唔知個小朋友係咪住你果邊宿舍?

唔係...

請問(郭叔)係唔係西貢線0個個?

原帖由 angiebb 於 08-11-26 12:56 發表
請問(郭叔)係唔係西貢線0個個?

kwai chung
‹ 上一主題|下一主題