用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一後, 小朋友有幾多樣課外活動
go

升小一後, 小朋友有幾多樣課外活動 [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

我囝仍學緊: kumon英文; 英文班(學校);游水& 鋼琴.
一樣都不能少.

原帖由 醉花間 於 08-11-10 01:00 發表
升小一後, 功課好緊張, 請問各位, 小朋友仲keep住有幾多樣課外活動........mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" />

我仔有游水, 珠心算, 鋼琴

我個仔仔仲學梗(1)鋼琴(2)游水(3)畫畫(4)圍棋(5)羽毛球,學校就有學節奏班,佢仲同我講好想學乒乓球,其實我都想CUT錦D..但佢又樣樣都有興趣..而家諗住圍棋個COURSE完佐就唔續..識捉就算...鋼琴就冇得停..游水而家識自由同蛙式,諗住學識埋背泳同蝶式就可以自己係泳池操水,冬天就去D泳會學..因為有暖水池..我都有同仔仔講,如果佢D學校成績唔好跟唔上,就要CUT佢D興趣班架啦  唉..上佐小學真係好忙..上個星期四測中文,星期五測英文,今日測數學,聽日測常識,後日默英文,大後日默中文...

簽名被屏蔽

我仔學phonics,游泳+畫畫, 佢仲想學乒乓球+籃球,但學校裡未招生.

我小朋友有四樣
1)跆拳
2)珠心算
3)檢橋英語
4)棒球

簽名被屏蔽

鋼琴、跆拳道、英文(phonics),3樣咋, 而且除左英文之外, 頭果2樣仲係k2時一直學到衣家既添~ 小學有游泳班, 但係佢慣左暑假時的泳班有媽咪在場睇住, 呢個就冇, 因此唔肯學, 我自己都覺得睇實放心d, 所以唯有等暑假再俾佢學.....

2樣靜,1樣動, 暫時都ok, 事關鋼琴要日日練, 跆拳嚴格來說都要日日練下拉筋(都好少練),如果要學多樣野, 就只可以是一樣運動, 而且係唔洗練果種...... 暫時都唔會因為課外活動影響學業, 因佢間小學功課唔算好多, 默書都只係一星期一次(中文或英文).....

學內外合共4種: 畫班,水墨畫,圍棋同學琴!!

升小一後, 功課好緊張, 請問各位, 小朋友仲keep住有幾多樣課外活動........mouth:" /> mouth:" />

我仔有游水, 珠心算, 鋼琴, 合唱團
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章

Hi Dearivy,

請問在那些地方可以買到學奧數的教材?有沒有好的網頁可 download 此類教材或理論呢?

我對奧數認識不多,請多多指教!謝謝!

原帖由 Dearivy 於 08-11-19 15:50 發表
我個仔自己話一至五放學後都唔要參加課外活動, 所以我尊重他的意見, 只安排佢星期六/日有課外活動:
(1) 鋼琴 (有姐姐上門教, 交通時間都鏗返)
(2) 普通話 (自己教)
(3) 奧數 (自己教)
(4) 繪畫/手工 (自己教)
自己教 ...

課外活動

(星期一) 合唱團
(星期二) 數學
(星期三) 鋼琴
(星期四) 芭蕾舞
(星期五) 體操
(星期六) 普通話

我打算十二月後 cut 兩三樣, 亞女想cut 學術科, 其他唔想停, 作為媽媽, 當然想佢先顧掂成績啦! 好頭痕! 或者每邊 cut 一科啦! 我和她現在都很吃力呀!

好無奈都有五樣
小童軍
圍棋
畫畫
奧數
英文(phonics)
升小一後, 功課好緊張, 請問各位, 小朋友仲keep住有幾多樣課外活動........mouth:" /> mouth:" />

我仔有游水, 珠心算, 鋼琴, 合唱團
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

(星期一) 小小科學家(校內)
(星期三) 煮野食
(星期五)英文班
(星期六)I.P.A , 空手道 , 晝班
(星期日)小童軍
我都覺得好唔夠時間用想cut緊d, 但仔仔仲話想學返鋼琴同學羽毛球
都唔知我仔仔係唔係孫悟空轉世
不過我已經下定決心至少cut1-2樣
要別人愛你只有一個祕訣,就是做一個值得愛的人。

My daughter learns only the piano. Fortunately, her school isn't pushy at all on ECA. So, she can relax a bit in the first year of primary.

醒目開學勳章

(星期一至三) 休息, 溫默書

(星期四) 游泳
(星期五) 數學 & 英文 ( 上門)
(星期六) 普通話 & 水墨畫 (上門) & 中文 (補習班)
(星期日) 鋼琴 (上門 )

雖然我只有中文 & 游泳出外上堂, 但我覺得無時間用 ....
想去玩耐 d, 都怕無時間溫習每星期默書2次 & 仲有小測. 仲要學校俾大量功課, 又要一體一藝. 我搵上門老師溫習係吾想日日自己教, 我 EQ 好低. 自己只溫默書已經想死. ... 我仲有個細囡跟尾 ...... 保留實力, 繼續努力. 幸好我大囡明白我地好錫佢, 樣樣都為佢而做, 見佢都好努力配合我. 希望佢真係明白我同老公心意.
‹ 上一主題|下一主題