用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有幾多家長會買課外補充比小朋友做
go

有幾多家長會買課外補充比小朋友做 [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

我會買中、英、數三科的課外補充比我d小朋友做, 通常測驗or考試時用黎溫習, 會做多d.  咁平時得閒時又做下, 當溫古知新, 如果唔係d小朋友好快會將之前學過d野唔記得晒

原帖由 醉花間 於 08-11-10 00:53 發表
請問~~有幾多家長會買課外補充比小朋友做?
會買晒中英數定邊科弱買邊科??
目的係好似補習咁定係想再操小朋友???

mouth:" /> mouth:" /> mouth:" />

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 08-11-10 09:49 發表
我會買中、英、數三科的課外補充比我d小朋友做, 通常測驗or考試時用黎溫習, 會做多d.  咁平時得閒時又做下, 當溫古知新, 如果唔係d小朋友好快會將之前學過d野唔記得晒

...

我同你做法一樣,仲加上常識,因為常識好難自己出題目.

你小朋友學小幾?
我囝現在小一, 迟下一定會買補充教材比佢做

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 08-11-10 09:49 發表

...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我小朋友學校exam 成日都出範圍以外的題目, 所以要買d 課外比佢地習慣d 另類數目 or 問法.  有時明明好easy, 但小朋友唔識轉彎, 講少句佢地都唔識做, 但一講就如夢初醒.  自已又出唔到甘多mock papers 呢!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 08-11-10 12:36 發表
但常識唔係跟課本既咩??
mouth:" /> mouth:" />  

我仔比較鐘意做題目/填充;只跟課本温吾寫詞語,考試時只識讀吾識寫;在家只寫詞語又會話好攰,做補充就剛剛好.

原帖由 醉花間 於 08-11-10 12:36 發表
mouth:" /> mouth:" />  

就算跟課本,個個出版社都大同小異,小女讀初小,常識往往是家庭、學校、社交態度、節日、食物營養、....

但我比較孤寒,通常在書局或圖書館打書釘,然後自己出題目,時事方面就靠佢自己睇新聞。

當溫習, 特別在exam時.

大的已經中學了, 細的是小三.  唔買補充比佢地做唔得, 而家測驗同考試基本上都唔會跟足書本出, 我都有同老師傾過呢個問題, 老師話"書只係教基本concept, 但測驗考試就會考埋課外知識, 最明顯係生字囉(中英都係)."

最慘而家模式仲要用TSA, 考小朋友理解能力多d, 如果唔做補充的話....死梗

原帖由 grace_xian 於 08-11-10 11:48 發表
你小朋友學小幾?
我囝現在小一, 迟下一定會買補充教材比佢做

簽名被屏蔽

不能盡錄,上 yahoo 查吓啦 !

簡單記法是 totally stupid assessment

[quote]原帖由 醉花間 於 08-11-10 12:36 發表

阿囡剛升小一,除課本外,好多時都會問o的時事題,唔留意新聞報紙就衰硬.

學校中英數都有補充練習, 自己都會買多幾本, 在考試前當溫習咁比阿女做下

TSA的全名是Territory-wide System Assessment, 中文叫"全港性系統評估".  自從無咗小六學能測驗之後, 各小學的小三同小六就要做評估, 呢個評估係教統局用黎評定學校的水平(banding), 亦都會直接影響中一派位.  所以學校係好緊張的, 一定操得d小三同小六生好fit.

學校為咗令到d小朋友由小一已經熟習TSA的模式, 就會開始喺小一出測驗同考試的題目時用TSA的問法.  當然, 好睇每間學校自己的做法啦.

所以我屋企有好多練習的, 雖然唔係日日做, 但總要有d用黎看門口囉(講到好似保濟丸咁 ).  d練習我都睇到熟晒囉, 我有時行開書局都有同其他搵緊練習d媽咪即場交換意見同心得.

http://www.systemassessment.edu.hk/

原帖由 醉花間 於 08-11-10 16:50 發表
寶貝豬的媽咪 ~~
請問咩叫"TSA"

我會BUY好多俾我仔仔做GA!! 做多D, 米學多D LAW~

原帖由 kitbebe 於 08-11-11 09:24 發表
學校中英數都有補充練習, 自己都會買多幾本, 在考試前當溫習咁比阿女做下

Me 2

通常暑假就買定一大堆補充存貨, 有時間就抽啲出來做. 雖然每每學期完還有大部份補充冇掂過, 但我又唔覺浪費. 一來可以二手賣出去, 最重要係小朋友成績有明顯得益. 其實出去補習很多時也是做這類補充.

TSA唔會影響中一派位, 中一編班試才會影響中一派位.

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 08-11-11 10:05 發表
TSA的全名是Territory-wide System Assessment, 中文叫"全港性系統評估".  自從無咗小六學能測驗之後, 各小學的小三同小六就要做評估, 呢個評估係教統局用黎評定學校的水平(banding), 亦都會直接影響中一派位.  所以 ...
‹ 上一主題|下一主題