用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人考左 "根德園" ?
go

有無人考左 "根德園" ? [複製鏈接]

我個囡明早9點in , 我真係好擔心佢, 今日考St. Cat 好差(唔肯合作), 我嬲到想哭, 我明天都打定輸數了, 因為人地話都好似打仗咁, 一定會多過st. cat ....咁就死得啦...
   0    0    0    0

點解俾咁大壓力自己呢?就算入唔到都不是世界末日.唔洗死掛.何況他們根本唔係以小孩答到幾多條問題作收生標準.一間有質素的kinder當然會考慮小孩以及家庭各方面的因素.SC&KV佢哋每年interview幾千小朋友.相信一定有足夠經驗挑選合適的新生.並非由簡單幾條問題去定案.放鬆D啦.祝你好運.我小孩也禮拜日in.

Can u tell me what interview for St. Cat?  I am so worry, my daughter needs to interview at 8:45 am ah!  Can't sleep now.

原帖由 carol716 於 08-11-7 23:54 發表
我個囡明早9點in , 我真係好擔心佢, 今日考St. Cat 好差(唔肯合作), 我嬲到想哭, 我明天都打定輸數了, 因為人地話都好似打仗咁, 一定會多過st. cat ....咁就死得啦... ...

我個囡唔得, 我都想其他人得....
一去到就得一個家長入學校, 另一個要係學校出面得(已有成幾十人係對面公園等, 包括我老公), 一入到去好似去左急証室咁...跟住地下行去交回條, 取回表格後行去另一邊坐係度等叫入去玩具房, 房內有3張枱, 每張枱有3張櫈比小朋友坐玩玩具, 老師在旁問小朋友問題, 又會mark底比分...之後又去另一間房得叫名(問問題)....一見到就問下小朋友你叫咩名, 邊個同你黎, 你隔離果個係邊個, 問佢5官係邊, 有咩用, 跟住1張有3個顏色的A4紙和3塊Lego, 將相同的放落紙上, 再攞一張A4的公園圖畫問小朋友圖畫入面係咩, 有咩設備, 跟住攞一張A4紙有5幅圖, 將相同的圖放回一樣的, 最後送貼紙比小朋友(要叫多謝) 再問家長點解揀哩間學校, 你平時帶小朋友去邊度...(記得要小朋友推回張櫈和叫BYE BYE
希望你瞓得著啦...

原帖由 cutebear123 於 08-11-8 00:58 發表
Can u tell me what interview for St. Cat?  I am so worry, my daughter needs to interview at 8:45 am ah!  Can't sleep now.

你個人咁有heart,如果我係KV嘅interviewer,一定比好重分你。Good Luck for KV's interview tomorrow!!

原帖由 carol716 於 08-11-8 01:19 發表
一去到就得一個家長入學校, 另一個要係學校出面得(已有成幾十人係對面公園等, 包括我老公), 一入到去好似去左急証室咁...跟住地下行去交回條, 取回表格後行去另一邊坐係度等叫入去玩 ...

Thanks.  So sad today ah!

At  the beginning, my bb is very ok.  But since another bb next to her continued crying, she felt uncomfortable, looked at her and did not want to say anything afterwards.

So unlucky, when this bb not crying and performed individual interview, that bb seemed ok, but as my bb waited for a long time and became moody, when call her, she ran away, so poor today ah!

At that moment, I hated that mami so much ah! Why so unlucky for my bb.....

In additional, as my bb is very moody, she did not say anything again in KV's interview.

I cry too much time afterwards.  

原帖由 carol716 於 08-11-8 01:19 發表
一去到就得一個家長入學校, 另一個要係學校出面得(已有成幾十人係對面公園等, 包括我老公), 一入到去好似去左急証室咁...跟住地下行去交回條, 取回表格後行去另一邊坐係度等叫入去玩 ...

我都好sad呀!! 囝囝剛剛in完KV, 但一定唔收law, 因為佢喊呀!!!!
唉...其實d問題好淺, 佢一定識答嫁, 但大少無mood/唔鍾意, 真係好無奈.  其實一去到學校, 佢就唔多鍾意, 叫佢玩滑梯, 又唔多願玩(但佢平時好鍾意玩滑梯嫁), 仲話要走!!  一入到課室見到老師居然喊住就話要走!!! 真係比佢激死, 雖然之後佢都有follow老師既要求completed logo, matching & singing etc. 但一定凍過水嫁喇
祝大家考到啦!!

我個女都係十問九9答, d問題都係在屋企成日問題, 叫咩名, 幾歲, 佢係邊個, 幅圖在做咩, 但佢唔答, 只係老師叫佢唱歌佢有唱, 祝大家好運
依晴Hillary, 依韻Eleanor

剛剛考完, 一定肥佬, 亞囡十問十唔答, 因為一入去就見到兩個老師, 一個就係咁問問問亞囡, 我覺得好似大人見工咁, 完全唔比機會小朋友諗就認定佢唔識, ,同埋有d求奇, 比我感覺是但啦, 快d見完收工既感覺, 另一個就係咁問我野, 我都同佢講亞囡基本上是用英語對答, 但佢都仍然用中文, 亞囡當然唔騷佢, 無問題啦, 再接再勵.以上純粹個人感覺, 希望其他家長考到啦.

醒目開學勳章

原帖由 carol716 於 08-11-7 23:54 發表
我個囡明早9點in , 我真係好擔心佢, 今日考St. Cat 好差(唔肯合作), 我嬲到想哭, 我明天都打定輸數了, 因為人地話都好似打仗咁, 一定會多過st. cat ....咁就死得啦... ...
唔使擔心啦,舊年我囝囝in St.Cat時一d都唔合作,十問九唔答.真係激死我,但係我冇話佢,照常同佢去公園玩,俾佢早d休息,第二朝起身,囝囝問我〝媽咪,我唔答miss問題你係唔係唔開心啊?〞我話有少少啦,所以當日in kv佢表現好好.可能你囡囡明天會表現好好,祝你好運!

想問吓....一個班房有幾多個小朋友,一齊IN呀??嘩!!要問眼耳口鼻有乜用....又真係好深喎.
有冇人知今年會大約收笑幾多個小朋友呢??

原帖由 mablechung 於 08-11-8 14:44 發表
剛剛考完, 一定肥佬, 亞囡十問十唔答, 因為一入去就見到兩個老師, 一個就係咁問問問亞囡, 我覺得好似大人見工咁, 完全唔比機會小朋友諗就認定佢唔識, ,同埋有d求奇, 比我感覺是但啦, 快d見完收工既感覺, 另一個就係 ...

平常心啦. 我個小朋友今日都係十問十唔答, 而且望都唔望老師一眼, 開頭仲要抱住面試...

kv面試都有啲似急症室排隊. 早小小去到就得啦, 因為裡面無咩地方玩 (只有一滑梯), 又無玩具玩住等, 淨係企係花園等, 太早去到怕個b悶到要走.  如想早啲去到熱身, 記住帶少少野(如車, 書)去玩就好啲.

小朋友條路仲有好長, 有好多變數. 唔得唔係世界末日. 而且, 你唔好太緊張, 佢會感覺到架, 仲會影響面試情緒.

醒目開學勳章

岩岩IN完KV, 比個REPORT大家
一去到, 要係出面等, 只有一個滑梯, 無地方可以坐, 大家可以話去廁所, 咁可以入到去, 經過有個魚池, 叫做可以令BB無咁悶, WARM UP下...
然後會有人叫幾多點既排隊, 只可以一個家長入, 係排隊交FM既, 入面有CHAIR可以坐一陣, 之後就有D EE話比我地G 邊張枱INTERVIEW既
坐低有2個MISS
會問BB, 你叫咩名? 幾歲?今日邊個同你黎?之後比D玩具佢間黎玩,
另一個MISS就問家長, 平常邊個照顧小朋友?點解間佢地學校?一日有幾多時間陪BB?係屋企同BB玩咩多?
係同時另一個MISS會問小朋友問題, 仲有D分顏色同配對既圖畫問問題,
到最後會叫小朋友唱歌歌, 之後比一個玩具佢, 再攞返份FM比另一張枱既EE, 個EE會比一粒糖佢, 之後走DUCK

GOOD LUCK FOREVERYONE

the same process to us. Our interview scheduled at 3:15pm, but crashed with SC (3:45pm). So we arrived early at 2:30pm but still need to wait for the call for the group of 3:15.  Finally, we are allowed to go at 3pm, finished the interview at 3:25.  It was really enough time to go to SC.

KV Interview,

請問有冇指定只得一位家長可以陪同小朋友 interview,
還是父母一同入去in?

THX

我個囡in左啦9點正, 今日反而比昨日好少少, 可能我已經放棄, 打定輸數, 所以在去學校途中唔感問我囡野, 因為我覺得佢開始對面試反感, 我唔想迫佢...去到排隊入去, 一入去見到有滑梯, 我比阿囡滑左一次後就去入房interview老師叫阿囡坐底, 我囡一見就唔肯坐, 不過老師好有耐性, 逗下逗下就坐底左(我見昨日唔出聲幫手都衰架啦, 所以我今日決定唔理照幫手) 老師問我問題時, 我都有望下阿囡, 見佢砌生果都無問題, 又會痴番個生果, 配對又做啱晒...係問佢咩名, 幾多歲要問幾次先肯講, 但看圖就唔肯講, 我就答咀:嘩好靚播...咩黎架, 你日日都玩, 咩黎架? 你睇老師個哈哈笑幾得意, 媽媽都想睇下播...你回答老師問題比媽媽睇下老師渣住咩...最後唱歌都肯唱, 仲做手勢(哈哈笑) , 之後去門口的老師度就唔錯, 老師問又問佢咩名, 幾多歲, 好彩都有答, 跟住問阿囡:你食左早餐未?我囡答:未呀!(真係笑死我), 老師請佢食粒糖, 阿囡攞左一粒講thank you(終於完成啦) 可能我自己無形中比左d壓力阿囡我自己唔知啦.....

係呀, 入到學校, 有條繩欄住, 一個陪小朋友入去in, 一個係條繩出面等....不過好快, 唔使15分鐘攪掂 ...

原帖由 伍小B 於 08-11-8 16:58 發表
KV Interview,

請問有冇指定只得一位家長可以陪同小朋友 interview,
還是父母一同入去in?

THX

My girl  speech English only, can I translate to English and repeat the questions again ?

我囡囡都今日IN完....尋日係ST CAT大喊...但係今日就好好多LU...基本上佢有佢答...我有我答...因為太趕啦....唔知得唔得...因為佢係細女....唔緊要啦...我比一百份佢....GOOD LUCK TO ALL OF U!!!!!

我覺得你囡囡表現好好吖,你嘅表現都係好好,其實出面比糖你囡嗰個係舉足輕重,有話事權嘅人嚟ga。

原帖由 carol716 於 08-11-8 17:01 發表
我個囡in左啦9點正, 今日反而比昨日好少少, 可能我已經放棄, 打定輸數, 所以在去學校途中唔感問我囡野, 因為我覺得佢開始對面試反感, 我唔想迫佢...去到排隊入去, 一入去見到有滑梯, 我比阿囡滑左一次後就去入房inte ...
‹ 上一主題|下一主題