用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: KwanKwanMammy
go

德雅小學 [複製鏈接]

德雅男仔去邊

其实和其他無中學部的小学一樣, 什甚 band 便派甚么 band 的中學.

如果真的抽得很差,我那個年代修女會為學生寫信.

原帖由 hogwarts 於 08-11-30 22:07 發表
其实和其他無中學部的小学一樣, 什甚 band 便派甚么 band 的中學.

如果真的抽得很差,我那個年代修女會為學生寫信.

HOGWARTS,
可唔可以詳細講解一下呀? 點解修女會為學生寫信?

另外, 我想問德雅英文程度如何?
(因為小兒德雅及德貞都收, 而德貞是英小, 德雅是中小, 有少少難以取捨), 想請各位指教!

謝!

My experience is over 20 years' old and it is about the boys.  Then, the sisters did write letters for those boys who were considered unlucky in the lucky draw.  

The std has been always that high since the very early days in the seventies.  

I had several TN school's graduates working with me before, they were truely outstanding, the school was still very good up to 10 years ago.  One of them used to write column for SCMP.   

Concerning Eng or Chinese primary, my personal experience, Eng Primary or Chinese Primary is not that much of different.  The school itself, is making the difference, why not paying visits to the two schools again and observe more before the hard decision.  Small details will help.

原帖由 羊咩囝 於 08-11-30 22:19 發表

HOGWARTS,
可唔可以詳細講解一下呀? 點解修女會為學生寫信?

另外, 我想問德雅英文程度如何?
(因為小兒德雅及德貞都收, 而德貞是英小, 德雅是中小, 有少少難以取捨), 想請各位指教!

謝! ...

羊咩囝,

你有冇去過英華聽講坐呀, 我舊年去聽完,校長有句說話我好by ar, 佢話有好多小學話係英小但出呢d成績完全唔及一般小學的學生好, 原因係因為HK 的母語係中文, 用母語教小朋友其他科目(如數學)可令佢地完全明白重點而打好基礎, 再上中學才接受英文教學會更好.
我本人覺得其實只要學校在英文科上有一定程度的教學方式老師肯用心去教, 小朋友的吸收能力咁好中小出呢的都可去到好好的英中而又冇問題的.
我亦有一些好好的例子令我覺得入到英小亦不是好事.
1. 有一位小朋友由幼稚園到小三都係德貞讀, 佢的MAMA英文程度亦不高, 最後因跟唔上到小三要轉校轉回中小才能拾回信心去好好讀書. 我當時問佢為何入到一問你熟識又鍾意的學校你唔好好咁讀呀, 佢只係答我返到小學咩都唔明唔想讀, 回家MAMA又唔識教所以冇晒心機就放棄啦.到現在雖然佢只係係區內一些津校讀, 但一睇就睇出佢比之前有自信及有笑容.
2.另一位小朋友今年係九龍一間出名的英小讀小一, 一開學所有都是英文同普通話, 就係第一個月佢MAMA 同我講小朋友科科都唔太明日日都遊魂咁, 相比幼稚園時的成績簡直天與地,叫我考到都要想清楚先讀.

我覺得要選中小 OR 英小前最好先衡量自己有冇能力同時間去教, 小朋友的英文底子又能唔能夠接受所有科目都用外語, 你亦可問吓小朋友鍾意英文定中文オ作决定.

Joetsang,

totally agreed !

原帖由 joetsang 於 08-12-1 10:53 發表

羊咩囝,

你有冇去過英華聽講坐呀, 我舊年去聽完,校長有句說話我好by ar, 佢話有好多小學話係英小但出呢d成績完全唔及一般小學的學生好, 原因係因為HK 的母語係中文, 用母語教小朋友其他科目(如數學)可令佢地完全 ...

HI,
我都知最重要是間學校好, 不要管是中小或英小, 但做父母的都好攻利, 希望個仔女可以讀英小。
我個女德雅收咗, 我好開心一心就想她讀德雅, 但剛剛聖約望通知也收, 聖約望是英小, 我老公就想佢讀英小, 但我聽人講聖約望D校風好似麻麻, 可否給我一D意見?

感謝!

原帖由 joetsang 於 08-12-1 10:53 發表

羊咩囝,

你有冇去過英華聽講坐呀, 我舊年去聽完,校長有句說話我好by ar, 佢話有好多小學話係英小但出呢d成績完全唔及一般小學的學生好, 原因係因為HK 的母語係中文, 用母語教小朋友其他科目(如數學)可令佢地完全 ...

原帖由 Candy3148 於 08-12-1 13:55 發表
HI,
我都知最重要是間學校好, 不要管是中小或英小, 但做父母的都好攻利, 希望個仔女可以讀英小。
我個女德雅收咗, 我好開心一心就想她讀德雅, 但剛剛聖約望通知也收, 聖約望是英小, 我老公就想佢讀英小, 但我聽人講 ...

聖約望比我啲感覺係派位同校風都一般,好似雜費都要幾多$, 唔底讀所以冇考慮. 其實你可視乎囡囡的性格去選呢兩間小學, 德雅好傳统好嚴, 聖約望比較自由, 你覺得囡囡能夠接受邊種教育, 而佢又鍾意邊間學校多d呢.

之前BK有家長話讀完聖若望派位差到飛起,小朋友考試又出CAT,轉校出到去又跟吾上,真系要睇清楚呀....

我朋友囝囝宜家讀緊聖若望幼稚園, 1st round 入唔到dream school , 又考唔到其他私小, 佢mama 話大抽獎邊間都好過聖若望小學, 冇謂浪費金錢比學校賺wor (佢老公有家底年薪過百萬, 有幾層樓係手, $唔係問題嗰d), 你check 清楚d呢間小學嗰底先再考慮啦!!

簽名被屏蔽

醉花間:

請問校車經唔經葵涌呢?大約幾點上車呢?thx

醉花間,

想請教德雅小學英語方面, 除英語課堂外, 還有什麼活動配合強化小朋友的英語水平呢?

謝!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 08-12-2 11:10 發表
嘩....呢個問題我答唔到你喎, 不過佢地校車網都幾大既, 青青衣深井都有, 葵涌小意思啦   

hi,醉花間

屯門知唔知有無呀,

簽名被屏蔽

醉花間

請問如果把德雅跟九龍塘官立作比較如何?,
女兒來的,
謝謝

簽名被屏蔽

原帖由 醉花間 於 08-12-2 11:10 發表
嘩....呢個問題我答唔到你喎, 不過佢地校車網都幾大既, 青青衣深井都有, 葵涌小意思啦

thank you
‹ 上一主題|下一主題