用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: KwanKwanMammy
go

德雅小學 [複製鏈接]

阿女得左啦! 你地會唔會去留位呀?
有個德雅既小朋友話我知,上星期五佢有十二樣功課,唔知阿女會唔會有太大功課壓力, 適應唔到?!

各位選德雅媽咪,

我女女都取綠,下星期會去註冊!

ming-ming,

係呢,果個德雅小朋友係幾年班架?
我阿女現在K3,星期五都有5樣功課喎
咁讀到小學,普通官立小學,星期五D功課都有十幾樣,更何況係私校,(因為TAK NGA都係傳統的)所以都屬正常。

原帖由 Ming-Ming 於 08-11-25 15:27 發表
阿女得左啦! 你地會唔會去留位呀?
有個德雅既小朋友話我知,上星期五佢有十二樣功課,唔知阿女會唔會有太大功課壓力, 適應唔到?!

听人講每年都有一成人左右會留班,是否真呢?有冇人知?

原帖由 aprilma 於 08-11-26 15:43 發表
各位選德雅媽咪,

我女女都取綠,下星期會去註冊!
me too.....

Tak Nga

如果真的每年約有一成要 repeat, 我好驚女女追唔上係果一成,點算呀?佢地d程度真係好深好深嗎??

之前我聽醉花間講英文p1係謮p2讀高一級,其他係中文教,咁我諗d程度應該都適合&可以應付得來,但會唔會p1就要留班架?咁小朋友會好有錯敗感&好氣餒姑喎。

我記得女女面完試出來,我問佢鍾唔鍾意間學校,佢話好鍾意,話d老師好錫小朋友,好有愛心,咁我一心都諗住如果取綠,就比佢讀,因我和家人亦很喜歡,Tak Nga 校風真的好好,學生好乖,但我女女成績是普普通通,不是出類拔萃,但就聽話受教,衣家我怕她跟不上&很吃力,各位可否給點意見?

thanks

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Tak nga

醉花間,

多謝妳的意見, 我同女女都會一齊努力的 !
我對學校都好有信心會教得d小朋友好好的 !

原帖由 醉花間 於 08-11-27 11:43 發表
聽話受教, 咁更加要比間好既學校佢, 小朋友其實你比幾多, 佢都吸收到架......  問題係, 家長是否有能耐去同小朋友一齊努力......  

簽名被屏蔽

我估唔夠500人報名... 我最後嗰日下午約2:00 去報名... 我囡 no. 46x....

quote from BK:
"I have asked school teacher, how no. of class for p.1 in next year, they said, it's 4 classes with 2x個學生in one class (小班教學)."

原帖由 goodmama2003 於 08-11-29 12:33 發表
知不知今年德雅有幾多人報同收左幾多人呵.

醉花間,
請問如果男仔升中,大多數去邊几間呢?因為深水涉校綱好小好的男女中學,我知就得銘賢,THS.

元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網址:www.sedhk.org
內容:
講解 小一 / 中一 入學統籌法
各校特色、入學及面試要求
從各校老師的角度看小學升學面試及考試要點及技考
考試技考及學童面對考試及面試的心理狀
名師傳授考試溫習及管教秘技

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

對吾住,我長氣左d,因為真系好擔心.吾好怪我啦..謝謝...
真系再次謝謝你.
原帖由 醉花間 於 08-11-30 15:56 發表
佢地年年都有幾個男生升華仁, 伊利沙伯, 聖芳濟各(詩歌舞街果間英文中學), 跟住就到銘賢同長沙灣天主教果d.....其實男生派位都唔錯架, 我都講, 如果我自己個仔唔係考到依家呢間, 我都會比佢讀德雅

...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題