用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06BB都咁多兢爭,07BB出年咪仲大鑊
go

06BB都咁多兢爭,07BB出年咪仲大鑊 [複製鏈接]

我大囝宜家讀間學校(N1)好好,但係無小學直升,所以都同佢報出面啲學校(培正、民生)試下,好多朋友都話今年啲幼稚園難入咗,出年到細囝時又要再煩過。

呢幾日要面試同交表,我仲爭兩份功課未完啊(問卷)
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

yes, certainly,

2005 no. of new born ~57,000
2006 ~ 65,000
2007 金豬年...

... though not all mammies would opt for the most competitive kgs.

好多謝你啲資料,難入咗係可能因為好多媽咪都想同小朋友報o個幾十間幼稚園。
多成8000個bb,出年細囝都唔知點算

擔心.....
原帖由 bigbigbobby 於 08-11-7 10:03 發表
好多謝你啲資料,難入咗係可能因為好多媽咪都想同小朋友報o個幾十間幼稚園。
~easybring~

醒目開學勳章

所以我都考左10間
;-)

係呀, 因為我都好擔心阿囡考唔到好學校, 我都報左成11間學校, 有2間撞時間無去, 都考成9間, 已有2間收左, 不過唔係我心目中的選擇

原帖由 bigbigbobby 於 08-11-7 10:03 發表

2007 may be at least 25% more than 2006.  That's why I have to find whatever kindergarten for my 2006 細女 to get a school.  Let's think of the time when those 2007 children applying primary schools.  It will be not be suprised if a good DSS has close to 3,000 applicants at that time.

回覆 # 的文章

所以各位媽咪選擇做大仔, 大女時要留意,
例如, 2006年尾的出年先考k1,
當然有大仔, 大女既好處,
但可能要同多好多人爭啦!

要考慮清楚...
‹ 上一主題|下一主題