用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥^_^
go

士啤酥^_^ [複製鏈接]

大家好耐無返嚟啦~~~
最近重遇mamee, mickeyma, 好似恍如隔世咁.....(有d誇張),唔知大家幾好嗎?希望大家再分享番d近況.
   0    0    0    0
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

阿承在升了小學之後非常之適應,因為唔使瞓晏覺,佢不知幾happy!不過依家多數晚晚最遲9:30就趕佢上床sleep,如果唔係,佢第二朝就唔係好願起身.
我同marie都係入學前已經同學校通晒水,而且一年前選校時,阿仔幼兒園的校長都提示我,最好選擇一間有阿仔同學仔一齊去的學校,他的適應上會比較好.話雖如此,阿仔有2個以前幼兒園的同學,還有marie個仔跟他去同一所小學,但承承是跟最活躍的同學同班,marie個仔就跟承承另一個比較定d的同學同班,最初當我知道分班安排是這樣時,我都十分擔心,因為佢都係o個d,開唔好個頭,就會一年都作反的細路,班主任老師很好,她一開始安排承承坐在老師的正前方,雖然阿仔開學的頭一個月都有被老師投訴,亦有去試老師的底線,但十月中時老師就已經告訴我,她覺得承承進步了很多,而且因為他認字能力好,有時可以幫老師做小老師,亦令到那個很活躍的同學要學他哩!
這個星期三四五是學校的期中試,尋日我都問過承承,係唔係老師會同佢地溫吓書至考試,佢話:係呀!有40分鐘自修時間o架~!
不過d網上學習就難囉~~!!!!!
上星期追番晒d未做o既每日一篇,又鬼死咁深,真係仔都鬧多幾次呀~~~~!!!!!

承承媽媽,
可唔可以搵返你上年揀小學個 topic 出來呀? 我仔仔出年揀小學啦, 好想睇返你哋 D 心德.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我來 報到啦

承MA: HI ..............

原帖由 kikiboy 於 08-11-6 17:11 發表
承承媽媽,
可唔可以搵返你上年揀小學個 topic 出來呀? 我仔仔出年揀小學啦, 好想睇返你哋 D 心德.

這個嗎......好似有d難~~因為你知喇~~bk一個月都唔少新topic,仲要係一年前......
不過嚮呢樹分享番少少都得o既......至少我地已經揀咗,又讀緊,唔似舊年估估吓.
如果你今年揀小學,第一你要睇番你住邊區,好老實,如果你住殺校高峰區,你揀好d 的學校都有七成機會收,如果係九龍中,油尖旺,九龍城區,港島中西區,呢d就要睇吓啦,因為佢地唔怕收唔夠學生,而且好多有名的學校,都唔想收d要麻煩佢地的學生,所以收咗你個小朋友,佢會讀得辛苦之餘,仲有機會成日俾老師投訴.如果你真係搵到一個目標,不妨打個電話去問一問間學校,有無收過你個小朋友呢類o既sen學生?學校又會提供d乜o野跟進俾呢d學生?要聽就唔好只係聽佢俾d乜,仲要聽佢地讀o既時候d語氣同態度,因為將來如果你個小朋友入咗呢間學校,佢地唔係唔理,不過d老師o既態度唔係咁好的話,你都唔好話唔難頂.
順便講多句,好出名o既官校,就諗都唔好諗佢啦!死咗條心佢啦!

軒媽,
你阿仔點呀?

靚媽咪,
我都好掛住你呀~~~

6尾~~
你又點呀???????上見大家遇見時著住o既衫唔多,你阿仔同我阿仔都係得條褲..... 咁就又一年啦~~

精叻,
阿卓依家點呀?上個星期同你食個早餐,阿細路又真係好識扭計啫~~
下次又約過你一齊去玩.......

艾比,
你阿女又點呀?

123,
你好呀~~!阿仔幾好嗎?

calling隊長)))))你在哪?

回覆 # 的文章

shingma:
麻麻地, 今日阿仔病了, 攪到今天沒有返學.
到下午都要去上"小一預備班" , 但晚上上堂就頂吾順, 非常跟吾上學習進度. "頭仔的思想不知去了邊處 >>>>)

原帖由 承承媽媽 於 08-11-6 14:35 發表
阿承在升了小學之後非常之適應,因為唔使瞓晏覺,佢不知幾happy!不過依家多數晚晚最遲9:30就趕佢上床sleep,如果唔係,佢第二朝就唔係好願起身.
我同marie都係入學前已經同學校通晒水,而且一年前選校時,阿仔幼兒園的校長 ...

Hello 我都來留個名. 其實係隔離個topic 都見到我近來點:loveliness:

我仔作息時間都是差不多, 9:30pm前要佢入房(好多時佢都會想玩多陣). 不過佢起身是無問題, 仲會是有早無遲果種. 怕只是怕佢睡眠不足.

學校那邊, 我仔仔幼稚園裡面是無人升讀呢間. 反而暑期上小一適應班時識到一個男孩原來是同校, 但最後都不是編埋同一班. 但算好幸運, 仔仔開學後一切都順利.

mamee

e... 冇人叫我現身ge?

原帖由 tin_tin 於 08-11-13 22:45 發表
e... 冇人叫我現身ge?

因為你夠愛我......阿仔,唔使叫都現身囉~~

我尋日叫阿仔練琴,發覺頭o個九個字都ok,但係練到快一小時時,他就開始坐不住,行來行去,攪呢攪lo,問東問西,睇怕佢都係要奉行我o既宗旨:日日做,不過每次不超過一個鐘......

第一次期中考派咗成績,阿仔考四科,總算有四個好大o既膠袋,都叫非常之唔錯,有d係佢唔小心錯,有d係佢o既理解力未去到......
最好笑有一條常識題:
我們的皮膚顏色是 : 黑 / 白 /黃 / 紅
阿仔圈咗---------------^
我心諗,你真係唔知你自己面黃呀~~~!!!哈哈哈
仲有一題,
佢將校長同社工o既職責倒轉咗,
校長就係輔導學生,跟學生傾計.
社工係管理學校的行政.......

睇嚟阿仔校長真係俾佢一個成日同學生傾計o既印象......

承承可以練九個字唔走開已經係好perfect ga la. 你唔好咁go要求啦~~ 我大果個e+至多都係練3個字 ja   

星仔小一都上左軌道. 佢已經開始明白中文老師up ge普通話, 返到home 9成課文都識用普通話讀. 因為頭2年冇考試, 只係要應付默書和功課, 所以佢都好喜歡返學. 現在最頭痛ge係佢係school bus 好嘈, 人地唔同佢玩就9人地, 又不停咁講嘢. 我都用左d方法對付佢, e+都叫做有d進步. 小息又冇人同佢玩, 佢只係想人地同佢玩d佢like ge 嘢. 連哥哥都唔理會佢

阿承嚮同同學仔o既相處都ok,可能因為佢有2個由幼兒園已經由預備班一齊做同學的同學仔一齊升小學,再加埋marie個仔,佢地四個已經有好強o既bond,再加上佢地有時放咗學會一齊上我屋企做功課,又或者一齊參加課外活動,所以四隻馬騮就更加friend到無得頂.
不過阿仔做o野有時都甩甩漏漏,好似我依家星期六有時要返工,叫咗佢做d習作,佢就一邊做,一邊玩吓文具,發吓夢,玩吓o野,終於今個星期六(現在)俾我捉埋佢返工,由我睇住佢做練習.
‹ 上一主題|下一主題