用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有邊間小學係注重學生的身心發展多過注重成績呢? ...
go

有邊間小學係注重學生的身心發展多過注重成績呢?

現在好多學校大多數都係注重左學生的成績然後先至係佢地的身心發展,因為最近有幾位朋友的孩子們都在情緒方面出現了些問題,但學校都不是太在意的去處理這些case.  所以,她們都希望能夠搵一間真的是関注小朋友身心健康發展多於只顧成績的小學,正所謂校長要親切,老師有愛心,真係用個心來對待學生和家長.  老實講,我就真係搵吾到有咁好的學校 ,有冇媽咪啲仔女就係咁幸運讀到呢種學校,可以分享吓呢?

謝謝,

唔知你的朋友住那一區, 我聽說中西區的救恩學校出名有愛心, 而且十分照顧小朋友的身心發展, 是一所滿有基督教精神的學校, 試試了解一下........

www.kauyan.edu.hk

原帖由 jjhwong 於 08-11-6 10:00 發表
現在好多學校大多數都係注重左學生的成績然後先至係佢地的身心發展,因為最近有幾位朋友的孩子們都在情緒方面出現了些問題,但學校都不是太在意的去處理這些case.  所以,她們都希望能夠搵一間真的是関注小朋友身心健康 ...

王國長老

恕我直言,重視成績既大多係家長,
即是小朋友既壓力多是來自父母。

醒目開學勳章 王國長老

好難既..........學校對學生有要求, 家長敢唔去follow?
樓主可以留意下d新思維學校, 校風比較開放, 亦俾小朋友多方面發展, 應該比較arm你心水
原帖由 麟媽媽 於 08-11-6 05:07 PM 發表
恕我直言,重視成績既大多係家長,
即是小朋友既壓力多是來自父母。

好多謝咁多位的回覆.

Charlotte_mom,

其實我都係想搵新思維的學校,但香港區好似冇乜呢類型的學校,你有冇提議呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-6 17:33 發表
好難既..........學校對學生有要求, 家長敢唔去follow?
樓主可以留意下d新思維學校, 校風比較開放, 亦俾小朋友多方面發展, 應該比較arm你心水

黃埔學校~

原帖由 加油 於 08-11-8 09:13 發表
好多謝咁多位的回覆.

Charlotte_mom,

其實我都係想搵新思維的學校,但香港區好似冇乜呢類型的學校,你有冇提議呢?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 jjhwong 於 08-11-6 10:00 發表
現在好多學校大多數都係注重左學生的成績然後先至係佢地的身心發展,因為最近有幾位朋友的孩子們都在情緒方面出現了些問題,但學校都不是太在意的去處理這些case.  所以,她們都希望能夠搵一間真的是関注小朋友身心健康 ...

啟基學校, 呢間絕對係一所以小朋友身心發展為重的學校, 你可以去小學一覽到, 深水埗區搵到啟基的資料。

簽名被屏蔽