用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地會買什麼牌子鉛筆給小朋友返學用?
樓主: HeiHei_Baby
go

你地會買什麼牌子鉛筆給小朋友返學用? [複製鏈接]

施德樓, Me too!

在教協有得買, 三角的$38一打, 六角黑黃就$30.8一打, 價值貴d但都ok.

另外, 教協都有得買hernidex鉛筆, $4.6一打, 我買了三打.

原帖由 ALAL 於 08-11-12 14:50 發表
邊度買?

Staedtler" made in Germany 的黑黃間三角鉛筆
1)好好"渣",手仔出汗唔"扇"手
2) 跌落地下唔易斷芯
3)品質信賴(e.g. 外層油漆含鉛唔超標哇?)

xxx

I have a Staedtler 三角 鉛心筆, 用0.7 筆心, 好好用. ...

原帖由 papa一個 於 08-11-6 14:04 發表
我用緊一隻叫 Hernidex既牌子, 大約$5-6一打, 大陸製造, 好處係幾輕身, 鉛芯唔易斷, 寫字時唔會好似中華牌咁硬, 感覺幾舒服, 第一次係書展買, 之後係大間既百x超市都見有得賣. ...

前年我都在書展買左10打( ),今年兩個仔都小學了仍未用完(我兩個仔都無話唔見文具),真係較輕,筆頭個白色擦膠我仔懶用來擦字都擦得好乾淨,但墨色好似唔夠深,有時細仔寫字無力會寫得唔靚。

Chung Hwa Band, Made in China.
Cheap but good.

回覆 # 的文章

想請問,我仔仔寫字好大力嫁,有時佢寫成頁紙張紙都有D變形 咁呢隻HernXXX牌子會唔唔好難擦?    Thanks!

嘩, 原來鉛筆都這麼講究 ......

After reading all these postings, I bought 2 pack of 'Hernidex' , it is really cheap(about $5 per pack) but it is no comparison with  'Staedtler' made in Germany 的黑黃間三角鉛筆, not even close! As one mom's comment:墨色好似唔夠深, 寫字無力會寫得唔靚。

Staedtler is much more expensive, about $38 per pack. But I think it worth the money because my son's hand is not so strong, it's less tiring for him to use it.

原帖由 DeonChan 於 08-12-14 13:06 發表
嘩, 原來鉛筆都這麼講究 ...... mouth:" />

我在文具店買'Staedtler' made in Germany 的黑黃間三角鉛筆要50元一打,請問教協係咪賣這款$30.8? 如係,真係平好多喎。

對, 更準確的是$30.5, 不過要有教協證才能購買.

原帖由 MrsFung 於 08-12-15 10:54 發表
我在文具店買'Staedtler' made in Germany 的黑黃間三角鉛筆要50元一打,請問教協係咪賣這款$30.8? 如係,真係平好多喎。

請問仲有邊d地方有得買.  三角鉛筆唔係俾初學寫字的小朋友用嗎?

原帖由 cwaisum 於 08-12-15 20:19 發表
對, 更準確的是$30.5, 不過要有教協證才能購買.

you can get it from most of the book stores, these 三角鉛筆 are a lot slimmer than those for 初學寫字的三角鉛筆.

原帖由 CandyChing 於 08-12-15 23:54 發表
請問仲有邊d地方有得買.  三角鉛筆唔係俾初學寫字的小朋友用嗎?

原帖由 IcyHui 於 08-12-13 23:31 發表
想請問,我仔仔寫字好大力嫁,有時佢寫成頁紙張紙都有D變形 咁呢隻HernXXX牌子會唔唔好難擦?    Thanks!

咦,咁你仔似我大仔寫字大力。呢隻HernXXX牌子都擦得乾淨,但係寫得咁大力,張紙都有個"拱",就算擦得乾淨,都知你寫錯過喇!大仔寫字無錯時,penmanship有A,但一錯幾個字,成張紙凹凹凸凸,好肉酸。

中華牌, 新出的3角筆.

各位有用'Hernidex' 鋁筆既媽咪, 可否 post 相睇下, 因我在教協找不到.  唔該晒!
yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

原帖由 曉晴媽咪 於 08-12-19 14:14 發表
各位有用'Hernidex' 鋁筆既媽咪, 可否 post 相睇下, 因我在教協找不到.  唔該晒!

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我女用緊日本制鉛筆, $10/15 支, 小女話幾好寫又唔易斷.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

jk67jk,

Thank you very much.

原帖由 jk67jk 於 08-12-19 16:42 發表

yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!
‹ 上一主題|下一主題