用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地會買什麼牌子鉛筆給小朋友返學用?
樓主: HeiHei_Baby
go

你地會買什麼牌子鉛筆給小朋友返學用? [複製鏈接]

原帖由 Hi-Mum 於 08-11-6 08:42 發表
中華牌黃色黑色間條果種.

me too.  ok 好用.  

原帖由 Giant 於 08-11-6 14:09 發表

係就係好用, 不過太貴喇, 阿仔響學校成日唔見筆的, 就算貼晒名, 都係一去冇回頭, 開學至今已唔見咗成打施德樓喇, 所以唔會買咁貴
我而家買中華牌, 黃間冇擦膠的, 因最憎阿仔懶, 成日用支筆頭 ...

唔見成打 !
我唔見一支新開的都好肉痛。
但同學仔愛有公仔的,黑黃多唔取。

me too......

夠經濟又實惠!$5.5有12枝喎!開學到現在已經用完了一打啦!

原帖由 Hi-Mum 於 08-11-6 08:42 發表
中華牌黃色黑色間條果種.

醒目開學勳章

原帖由 boying 於 08-11-6 16:54 發表

唔見成打 !
我唔見一支新開的都好肉痛。
但同學仔愛有公仔的,黑黃多唔取。

我就係超肉赤, 所以唔敢再買, 剩低嗰2支都只係留響屋企用; 開學至今, 除了鉛筆外, 已唔見咗3支漿糊筆、一把間尺、3舊擦膠喇, 唉, 成日都話唔知點解會唔見喎, 冇符
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

醒目開學勳章

原帖由 papa一個 於 08-11-6 14:04 發表
我用緊一隻叫 Hernidex既牌子, 大約$5-6一打, 大陸製造, 好處係幾輕身, 鉛芯唔易斷, 寫字時唔會好似中華牌咁硬, 感覺幾舒服, 第一次係書展買, 之後係大間既百x超市都見有得賣. ...

我剛買了來試, 又真係唔錯喎
1) 夠輕, 小朋友冇咁易手攰
2) 平
3) 真的好似中華牌咁硬喎
4) 顏色適中

而家唯一係睇吓佢易唔易斷芯, 之前買過D cheap cheap公仔鉛筆, 斷芯斷到把鬼火, 刨咗半支筆都依然斷芯, 谷鬼氣掉鬼晒佢。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

我囡都係用呢隻

原帖由 boying 於 08-11-6 11:21 發表
"Staedtler" made in Germany 的黑黃間三角鉛筆
1)好好"渣",手仔出汗唔"扇"手
2) 跌落地下唔易斷芯
3)品質信賴(e.g. 外層油漆含鉛唔超標哇?)
缺點:
貴、唔易買。 ...

where to but this pencil?

原帖由 boying 於 08-11-6 11:21 發表
"Staedtler" made in Germany 的黑黃間三角鉛筆
2) 跌落地下唔易斷芯
缺點:
貴、唔易買。 ...

原帖由 日羲 於 08-11-5 21:26 發表
推介買"FABER-CASTELL"鉛筆($16-10枝)+三角顏色筆

D蕊唔折斷.仲唔會一路寫一路走D"鉛"出嚟

攪到功課污嘈!!

初時都係用呢隻,特價$19.9/20支,但成日跌落地斷芯/吾見咗,之後改用中華牌, $5/10支,由鬼得佢,吾會心痛.

原帖由 Kennisliu107 於 08-11-10 11:54 發表

初時都係用呢隻,特價$19.9/20支,但成日跌落地斷芯/吾見咗,之後改用中華牌, $5/10支,由鬼得佢,吾會心痛.

在臺灣買咗支自動鉛心筆,吾洗"噤",長寫長有,支心露出1mm,吾會斷,比呀仔考試用, very good. 宜家在流動檔有得賣(檔主係肥肥地嘅男士),有迪迪尼/虾mo meme 公仔,大陸製,$10-20/支,有得試先好買.

施德樓

I usually buy Faber-Castell, not easy to break.  After reading this post, I bought a pack of 施德樓 (Yellow with rubber, $13 for 12 pencils, I guess they are not made in Germany), I tried, quite good for writing, smooth, a good bargain!

My son used 中華牌鉛筆 only becos he always lost the pencils and Staedtler tends too expensive for frequent replenishment. My daughter is only allowed to use 三角鉛筆 in school but I think most important is to teach your child the correct way / gesture of holding pencils.

邊度買?

Staedtler" made in Germany 的黑黃間三角鉛筆
2) 跌落地下唔易斷芯

xxx

I have a Staedtler 三角 鉛心筆, 用0.7 筆心, 好好用.

原帖由 papa一個 於 08-11-6 14:04 發表
我用緊一隻叫 Hernidex 既牌子, 大約$5-6一打, 大陸製造, 好處係幾輕身, 鉛芯唔易斷, 寫字時唔會好似中華牌咁硬, 感覺幾舒服, 第一次係書展買, 之後係大間既百x超市都見有得賣. ...

Me, too.
我又係喺書展買架! 價錢唔貴, d 色寫出黎幾好, 又唔易跌斷。 用完我都會再買。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

回覆 # 的文章

LOG ON

For P1-P3

LOG-ON

For P1-P3

原帖由 ALAL 於 08-11-12 14:50 發表
邊度買?

Staedtler" made in Germany 的黑黃間三角鉛筆
2) 跌落地下唔易斷芯

xxx

I have a Staedtler 三角 鉛心筆, 用0.7 筆心, 好好用. ...

7.8抵記賣個枝扭扭2b筆,膠筆身,套入普通鉛筆筆芯,一扭就出來,附有迷你筆芯刨,夠環保又唔易斷。

請問圓形同三角形鉛筆, 邊種好d及有咩好處?  謝謝!

原帖由 littlepigma 於 08-11-17 16:03 發表
請問圓形同三角形鉛筆, 邊種好d及有咩好處?  謝謝!

對初學執筆的小朋友, 由於手指控制能力未完全發展, 用三角形鉛筆較易掌握正確執筆手勢, 所以幼稚園一般都都會提供三角形鉛筆, 初學時不妨用粗身的一種, 但切記應盡量避免用圓身鉛筆, 對於小朋友而言, 用圓身鉛筆難以長時間維持正確執筆手勢, 容易學壞手勢.

中華牌好好用!我考試都係用中華牌!

BECKY你指o個隻施德樓係泰國做, 佢有個no. 134 呢隻施德樓係最平(我見過$11 pack), 藍色身o個隻係德國做係最貴. 但最好寫.

其實怕唔見筆, 我將小女任何文具都貼上名字或寫上名字, 因為幼稚園老c 已經提點, 小朋友跌野係唔會執, 所以老c 每年都會有好多文具無人認領.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.
‹ 上一主題|下一主題