用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.
樓主: carmanlee
go

各位媽媽 , 禮賢取錄信來了. [複製鏈接]

chengwaiking:
      我仔仔報了啟基,但未收到結果,反而崇真就收左,我交左留位費啦!禮賢就waiting,報告完畢.
    8月開始in,我其實很累,12月in完就收工,等11月24日放榜,等運到!!!!!
       接受殘酷現實的日子終於來臨了.....

loy211,
咁這三間你會點排次序呀?我都有報崇真,但仲未面試,其他兩間巳取錄。

小學概覽沒有關於功課量多不多的資料呀, 有沒有現在讀緊禮小的同學仔的真實情況可以分享呢?

原帖由 loy211 於 13-11-2008 09:28 發表
可以上小學一覽看看,應該可以幫到你.

有一間waiting,一間未收,好難排,假如三間都收我先慢慢排.
禮賢多人爭,搏下有冇位.

不是小學概覽,而是BK的教育王國裡面的小學一覽,那裡分不同地區,你選了深水埗區的禮賢小學,裡面有很多家長分享,希望可以幫到你.

好吧, 我知道了, 謝謝你!
原帖由 loy211 於 15-11-2008 15:01 發表
不是小學概覽,而是BK的教育王國裡面的小學一覽,那裡分不同地區,你選了深水埗區的禮賢小學,裡面有很多家長分享,希望可以幫到你.

大家好.我女兒都被禮賢取錄了,另外真道曾電我second in.因請不到假,要改期,(聽說second in只是校長見下家長講學校的理念等,跟住要3日內交留位費),還有等緊培僑.DGS. KTS.

其實我好鍾意禮賢.只是中學網比較差.喜歡她的實而不華.記得當日interview,我覺得這裡令我很舒服,有點回憶以前讀書時的簡單,自在,濃厚的親情feel.在網上看過很多關於老師很細心,很關心學生等.......,但爸爸認為真道比較適合她,我都很煩惱.但無論如何,都會交留位費先!

請問禮小留位費是多少?

原帖由 chengwaiking 於 08-11-13 10:27 發表
wega,
「禮小的老師出名有愛心, 小朋友返學都好開心, 佢唔似D名校淨係 focus D top student, 希望佢地能為學校爭光, 果D成績唔出的就會無人理, 成績差果D更慘.  但禮小就唔會咁, 佢地重視每個學生, 一個都不能放棄 ...

dorismama,

Pay $490 on this Friday afternoon.

原帖由 dorismama 於 08-11-26 15:34 發表
請問禮小留位費是多少?

KLLP,

咁你地個deadline係幾時呢?

原帖由 KLLP 於 08-11-26 16:19 發表
dorismama,

Pay $490 on this Friday afternoon.

only that day afternoon(28/11/2008)

u means KRS or my elder's one?

KRS --> same for all
my elder's one --> by 27/11

原帖由 dorismama 於 08-11-26 17:40 發表
KLLP,

咁你地個deadline係幾時呢?

kllp,
many thx for your information!

原帖由 KLLP 於 08-11-26 17:47 發表
u means KRS or my elder's one?

KRS --> same for all
my elder's one --> by 27/11

因請不到假交留位費, 我打了電話去問學校, 可以早上去交, 不過要加多一個回郵信封, 因為上午沒人整理資料.

原帖由 chengwaiking 於 08-11-26 17:46 發表
only that day afternoon(28/11/2008)

原帖由 Yonniewong 於 08-11-27 13:27 發表
因請不到假交留位費, 我打了電話去問學校, 可以早上去交, 不過要加多一個回郵信封, 因為上午沒人整理資料.

各位,

我睇返禮小封信,有一張紙要我哋填寫小一入學申請編號,我想知佢哋要呢個編號來做咩?會唔會影響我哋統一派位?

我朋友打佐電去問, 佢話對方唔係好答到佢.
其實大家睇清楚, 佢係話註冊編號. 係咪如果係第一輪抽到, 會有該小學註冊編號, 因為如果抽到, 今日係deadline要註冊. 我抽唔到, 所以我唸住唔填. 你地呢?
同埋我問佐個過來人, 佢話上年交完留位費後, 會收到禮賢既信, 要reply比禮賢, 即同意將你既資料呈上教育局.  由於佢決定佐KTS, 所以佢沒有reply.

咁係咪即係話第一輪派唔到, 就唔駛填寫呀!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

e...我剛才打去學校個小姐又唔係咁答wor, 佢話個number係申請自行派位表上既number, 不過佢話只係用作參考,唔會影響第二輪派位wor....我地可以繼續.因為我唔係自己去註冊,所以我巳經填咗啦...

原帖由 Yonniewong 於 08-11-27 16:35 發表
我朋友打佐電去問, 佢話對方唔係好答到佢.
其實大家睇清楚, 佢係話註冊編號. 係咪如果係第一輪抽到, 會有該小學註冊編號, 因為如果抽到, 今日係deadline要註冊. 我抽唔到, 所以我唸住唔填. 你地呢?
同埋我問佐個過來 ...

原帖由 August07 於 27-11-2008 17:59 發表
e...我剛才打去學校個小姐又唔係咁答wor, 佢話個number係申請自行派位表上既number, 不過佢話只係用作參考,唔會影響第二輪派位wor....我地可以繼續.因為我唔係自己去註冊,所以我巳經填咗啦...

...

禮賢校網屬深水埗區? 那豈不是派九龍塘區中學的機會很低? 那我可能要考慮kts了(因為兩間都收左我仔仔). 有沒有人可以俾d過來人經驗我?

我都係明天交了禮賢先, 我要再唸唸.
因為KTS一班成40人, 我朋友個囝囝讀緊. 我要再羅下料先.
‹ 上一主題|下一主題