用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.
樓主: carmanlee
go

各位媽媽 , 禮賢取錄信來了. [複製鏈接]

holongma,

我都好明白你的心情~ 但放心啦! 一定會有好多位放出嚟!  只是遲早問題.  因為學費貴得嚟, 而又唔係一條龍, 真係唔係"一般人"可以afford.  而禮小又唔係"非一般人"個杯茶.  

老實講, 如果我無allowance, 我都有八九成唔會讀. 學費連基本洗費都起碼$4500, 都未計學其他野.

原帖由 焯媽媽 於 08-11-9 11:43 PM 發表

holongma,

今日去生日會時, 和其他家長傾開, 好些家長雖然收了, 但仍15, 16, 因為禮賢雖好, 但一d都不便宜, 何解, 學費, 車費, 飯錢, 及課外活動費每月起麻要成4千多, 如果好似我, 有2個孩子, 一d都唔簡單, 真 ...

holongma,
咁你個date, 跟dorisma和yanyan-fish差幾多呀?

原帖由 HOLONGMAMA 於 08-11-9 12:36 AM 發表
請問waiting list的家長,你哋封信寫住如果有位,幾時會通知你哋呀?因我同朋友都係waiting,但個date唔同.........

如果唔太認識或呢間學校根本唔係你哋首選的話,求你哋最好盡快放返個學位出嚟,因為真係有好多有心人等 ...

原帖由 龍柱 於 08-11-10 13:36 發表
holongma,
咁你個date, 跟dorisma和yanyan-fish差幾多呀?

龍柱,
我哋3個date都一樣,即係如果有位最快於12月5日前或6月2x日通知,但我有個朋友,佢囝囝都係waiting,佢唔係禮幼學生,佢封信只係話有位的話會於6月2x日會通知,冇提12月,但我只係聽過我朋友一個係咁,所以我諗緊waiting係未都有2種,e.g.高分同低分or 禮幼學生同外來生?

原帖由 HOLONGMAMA 於 08-11-10 10:26 發表

焯媽媽,
多謝你!
培培會唔會讀返禮賢呀?定係同哥哥一齊?

培培應該會讀禮賢, 哥哥現在的私小因收生不足, 於2011年停辦, 他將於明年升讀另一小學, 但現在仍未決定那間, 但應會是, 原本學校的下午班(津小), 並會於2011年轉全日制, 或同區另一私小, 應不會讀禮小, 因為銀根........

媽媽要加油, 相信你好快會收到禮賢的好消息, 現在經濟開始轉差, 相信好些家長對用錢安排會審慎, 因為要讀6年, 唔想因為有工開, 便讀禮賢, 失業便津小, 再找到工又讀禮賢, 我老公話, 如果禮賢唔收細仔,  便讓他讀一間普通的私小, 留多些錢給孩子補習, 或學多一樣課外活動或什麼的.....

HOLONGMA,

咁更加唔洗怕啦! 有提12月5日... 咁即證明後補得來是前那批啦!  

Waiting List 點都好過收"Reject Letter"呀!  點都叫仲有機會嘛!

Add Oil !!

原帖由 HOLONGMAMA 於 08-11-11 12:18 AM 發表

龍柱,
我哋3個date都一樣,即係如果有位最快於12月5日前或6月2x日通知,但我有個朋友,佢囝囝都係waiting,佢唔係禮幼學生,佢封信只係話有位的話會於6月2x日會通知,冇提12月,但我只係聽過我朋友一個係咁,所以我諗緊wait ...

holongma,

agreed.  Add Oil!

原帖由 龍柱 於 08-11-11 13:46 發表
HOLONGMA,

咁更加唔洗怕啦! 有提12月5日... 咁即證明後補得來是前那批啦!  

Waiting List 點都好過收"Reject Letter"呀!  點都叫仲有機會嘛!

Add Oil !!

請問係邊間私小會喺2011年停辦??

原帖由 焯媽媽 於 08-11-11 00:49 發表

培培應該會讀禮賢, 哥哥現在的私小因收生不足, 於2011年停辦, 他將於明年升讀另一小學, 但現在仍未決定那間, 但應會是, 原本學校的下午班(津小), 並會於2011年轉全日制, 或同區另一私小, 應不會讀禮小, 因為銀根.. ...

醒目開學勳章

holongmama,

我仔仔都唔係讀禮幼架!亦都收到 waiting 信
我封 waiting 信裡面都有寫明 12月5月前或6月廿幾日通知

原帖由 HOLONGMAMA 於 08-11-11 00:18 發表

龍柱,
我哋3個date都一樣,即係如果有位最快於12月5日前或6月2x日通知,但我有個朋友,佢囝囝都係waiting,佢唔係禮幼學生,佢封信只係話有位的話會於6月2x日會通知,冇提12月,但我只係聽過我朋友一個係咁,所以我諗緊wait ...

既然禮小學費這樣貴, 請問大家為什麼這樣喜歡禮小呢? 與同區名私校相比, 禮賢有什麼優勝的地方呀?

原帖由 Oscar媽 於 11-11-2008 14:56 發表
holongmama,

我封 waiting 信裡面都有寫明 12月5月前或6月廿幾日通知

原帖由 Oscar媽 於 08-11-11 14:56 發表
holongmama,

Oscar媽,
你好!如果冇記錯的話,我記得你囝囝好似讀創x的,同埋我哋大家好似住埋同一區,3年前我哋喺揀幼稚園d topic度chart過,唔知你記唔記得我.....
我就係唔係好sure係咪有2個date,所有想問吓其他waiting嘅媽咪,因為waiting人數都唔少,如果有分2批(可能係分數高低)的話,咁我哋有2個date的可能機會大少少,我朋友話佢封信寫6月先通知,所以佢覺得機會好微,連信都唔寫.......

醒目開學勳章

HOLONGMAMA,

你冇記錯我囝囝係讀創幼
我 3 年前搵幼稚園時住葵涌,
係上年已經搬左入馬鞍山 LA!!

我已經寫左求位信比學校 LA !!

原帖由 HOLONGMAMA 於 08-11-12 09:53 發表

Oscar媽,
你好!如果冇記錯的話,我記得你囝囝好似讀創x的,同埋我哋大家好似住埋同一區,3年前我哋喺揀幼稚園d topic度chart過,唔知你記唔記得我.....
我就係唔係好sure係咪有2個date,所有想問吓其他waiting嘅媽咪,因 ...

原帖由 jjbaby0307 於 08-11-11 14:24 發表
請問係邊間私小會喺2011年停辦??

牧x小學.....

原帖由 IP 於 08-11-11 22:16 發表
既然禮小學費這樣貴, 請問大家為什麼這樣喜歡禮小呢? 與同區名私校相比, 禮賢有什麼優勝的地方呀?

不知是否老師提小朋友或是什麼吸引力, 我細仔於k2時, 已和我說他要讀禮賢小學....

確實,老師好有耐性, 很有心思, 很愛鍚小朋友, 老師的心思, 連我日夜返工返學都感受到, 很令我感動, 例如, k1時, 小孩子一份母親節手工是一大束紙花, 當我收到時, 我很感動, 又例如, 孩子吃茶點的地點是往花園裏, 拿起書包, 好似郊外野餐一樣, 很特別....

當我晚上收到老師的來電, 說給我聽孩子的情況, 感覺和學校很親近....

其他不用多說了....

聽焯媽媽咁講我都安心啲.. 個心成日十五十六... 呢家可能都會揀禮小... 多謝你嘅意見...

原帖由 焯媽媽 於 08-11-12 15:43 發表

不知是否老師提小朋友或是什麼吸引力, 我細仔於k2時, 已和我說他要讀禮賢小學....

確實,老師好有耐性, 很有心思, 很愛鍚小朋友, 老師的心思, 連我日夜返工返學都感受到, 很令我感動, 例如, k1時, 小孩子一份母親 ...

請問交了留位費後, 仍可以參加大抽獎嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

可以...

原帖由 Crabtree 於 08-11-12 17:17 發表
請問交了留位費後, 仍可以參加大抽獎嗎?

焯媽媽講的是禮幼的老師吧? 聽起來他們很有愛心。那小學的情況又怎樣呢? 我也聽說老師也不錯。至於功課, 有人說很多, 壓力大, 有人又說不多功課。例如小一學生, 平均每天做功課的時間要多長呢? 測驗考試壓力大不大? 有人可以提供資料嗎?

原帖由 焯媽媽 於 12-11-2008 15:43 發表

確實,老師好有耐性, 很有心思, 很愛鍚小朋友, 老師的心思, 連我日夜返工返學都感受到, 很令我感動, 例如, k1時, 小孩子一份母親 ...

可以上小學一覽看看,應該可以幫到你.

wega,
「禮小的老師出名有愛心, 小朋友返學都好開心, 佢唔似D名校淨係 focus D top student, 希望佢地能為學校爭光, 果D成績唔出的就會無人理, 成績差果D更慘.  但禮小就唔會咁, 佢地重視每個學生, 一個都不能放棄, 佢地會幫D成績差的同學, 找出其長處, 建立佢的自信心.」
請問禮小如何建立成績差的同學的自信心呢?有冇一些例子。

loy211,
請問你收到信未呀?如冇記錯,你是不是也有報啓基呢?結果如何?可否分享你如何選擇呢?(我的囡囡也是報了這兩間)
‹ 上一主題|下一主題