用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.
樓主: carmanlee
go

各位媽媽 , 禮賢取錄信來了. [複製鏈接]

me too.

真係成個輕鬆晒!

原帖由 fi-fi 於 08-11-8 13:15 發表
KLLP,

當然記得喇!!!好耐無見喇....呢一年真係難過,由年頭開始滿腦子都是小一小一.....但3日前收到禮小封信之後就有"守得雲開見月明"的感覺....以家可以好好享受餘下K3生活,跟住出年九月就要陪阿仔一齊搏殺喇!!!

...

有冇人仲未收倒信呀??
係咪依家都仲未收倒信表示不獲取錄呢??
又有冇人係收倒信但係不獲取錄??
我仲未收倒信...

可以扛電話問下

咁你星期一打電話去check喇

原帖由 Adriano 於 08-11-8 15:08 發表
有冇人仲未收倒信呀??
係咪依家都仲未收倒信表示不獲取錄呢??
又有冇人係收倒信但係不獲取錄??
我仲未收倒信...

唔知係咪真係個天想亞女讀禮賢呢? 無端端誤打誤撞走左去lee間interview, 間間interview我地兩公婆都會一齊去, 而lee間我就冇去, 亞女有件interview戰衣, 但係佢in1200而且又返下午班, 咁就著埋體育衫interview, 衫都懶得換, pofolio又話唔收, 諗諗下間學校都幾好, 真係純緒睇小朋友表現, 真係冇乜邊間係咁, 我除左見cckg   d小朋友會著返校服in dgs外, 我諗冇人好似我咁著件唔出名的校服, 仲要係體育衫去
haha, 又一讚禮小的例子

仲有ar, 我地又唔係教徒, 又冇去簡介會, 又唔係禮幼生, 我之前因為亞女in  kts  in得唔好, 佢話佢冇答到條簡單的數學題, 而丙到佢七彩, 真係有d唔啱, 佢讀活動教學點同d  kv仔爭呢, 就算有d學術問題唔識都唔關佢事, 係我地冇教啫, 見到亞女靠自己而入到禮小, 係咪應該奬下佢呢? 其實五歲人仔, 就要玩d咁遊戲, 真係好慘

醒目開學勳章

喧嘩,

你似乎睇通左D喎, 真的, 幾好幾勁的學校都好, 都要arm自已先得.

能夠成為禮賢的正取生, 你囡囡一定是個乖巧的好孩子.  可能個天應為禮賢是最arm你囡囡的學校.

原帖由 喧嘩 於 08-11-8 17:48 發表
仲有ar, 我地又唔係教徒, 又冇去簡介會, 又唔係禮幼生, 我之前因為亞女in  kts  in得唔好, 佢話佢冇答到條簡單的數學題, 而丙到佢七彩, 真係有d唔啱, 佢讀活動教學點同d  kv仔爭呢, 就算有d學術問題唔識都唔關佢事,  ...

My son is also in wait list, so sad........

ha!ha!  The name of my son is very famous ar!  All of you use his name as a common sign.

原帖由 civic 於 08-11-8 09:54 AM 發表
KLLP,

Your son is "Tak Yeung's" classmate ? My daughter also. Nice to meet you here.

Me too!!

KLLP,
Actually, I have a bit disappointed for no chance in the second interview of Ying Wa.  As I knew that my son could not show his best during meeting with Principle Lam.  No way!  That's the arrangement of God.  

I'm sure that my son got a lot of marks from K2 teachers, otherwise his chance of KRS is 50/50.   By the way, I'm glad to know that he could show his side in good at schools.  As sometimes, he may crazy with low EQ at outside.  

原帖由 KLLP 於 08-11-8 01:53 PM 發表
me too.

真係成個輕鬆晒!

KLLP,

Really ? My memory is always bad. Sorry.

So, your son is my daughter's classmate ? You know who am I ? PM me please.

原帖由 KLLP 於 08-11-8 13:52 發表
civic,

I knew u too ^^
I have sought your advice for my elder son when his interview for KRS crashed with your son's school.

thanks for advice though my elder one could not get into the school.

Wi ...

Your son is popular ma. Good to meet you here.

原帖由 龍柱 於 08-11-8 18:41 發表
ha!ha!  The name of my son is very famous ar!  All of you use his name as a common sign.

請問waiting list的家長,你哋封信寫住如果有位,幾時會通知你哋呀?因我同朋友都係waiting,但個date唔同.........

如果唔太認識或呢間學校根本唔係你哋首選的話,求你哋最好盡快放返個學位出嚟,因為真係有好多有心人等緊......包括我個仔,昨晚同佢講可能要讀第2間,佢講咗好多次話"唔好""唔要",唉 佢真係太愛呢間學校喇....其實佢亞媽我又何嘗唔係呢....

個date有咩唔同呢??

原帖由 HOLONGMAMA 於 08-11-9 00:36 發表
請問waiting list的家長,你哋封信寫住如果有位,幾時會通知你哋呀?因我同朋友都係waiting,但個date唔同.........

如果唔太認識或呢間學校根本唔係你哋首選的話,求你哋最好盡快放返個學位出嚟,因為真係有好多有心人等 ...

pls check pm
原帖由 civic 於 08-11-8 23:03 發表
KLLP,

Really ? My memory is always bad. Sorry.

So, your son is my daughter's classmate ? You know who am I ? PM me please.

Agreed

原帖由 civic 於 08-11-8 23:04 發表
Your son is popular ma. Good to meet you here.

KLLP,

I sent PM to you. Please check.

原帖由 KLLP 於 08-11-9 07:52 發表
pls check pm   

原帖由 HOLONGMAMA 於 08-11-9 00:36 發表

如果唔太認識或呢間學校根本唔係你哋首選的話,求你哋最好盡快放返個學位出嚟,因為真係有好多有心人等 ...

holongma,

今日去生日會時, 和其他家長傾開, 好些家長雖然收了, 但仍15, 16, 因為禮賢雖好, 但一d都不便宜, 何解, 學費, 車費, 飯錢, 及課外活動費每月起麻要成4千多, 如果好似我, 有2個孩子, 一d都唔簡單, 真的可以供2層樓, 因此, 到11月24日, 首輪自行分配揭曉時, 便很快會知結果, 我老公都話, 他相信會有30多個位會放出來的, 加油....

你仔仔很主動及不怕羞, 在今天的生日會, 我帶了兩個孩子出席, 只有你的孩子問培培, 指我大仔, 他是誰, 培培答, 你估下, 他說, 你哥哥....

今日很多小朋友都很怕羞, 好似唔識培培, 但只有你仔仔, 有兩次主動走過來....

媽咪要加油......

civic,

pls check pm. ^ ^
原帖由 civic 於 08-11-9 09:33 發表
KLLP,

I sent PM to you. Please check.

原帖由 焯媽媽 於 08-11-9 23:43 發表

holongma,

今日去生日會時, 和其他家長傾開, 好些家長雖然收了, 但仍15, 16, 因為禮賢雖好, 但一d都不便宜, 何解, 學費, 車費, 飯錢, 及課外活動費每月起麻要成4千多, 如果好似我, 有2個孩子, 一d都唔簡單, 真 ...

焯媽媽,
多謝你!
培培會唔會讀返禮賢呀?定係同哥哥一齊?
‹ 上一主題|下一主題