用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位媽媽 , 禮賢取錄信來了.
樓主: carmanlee
go

各位媽媽 , 禮賢取錄信來了. [複製鏈接]

喧嘩,

的確, 有了亞仔既經驗, 已很少上BK, 直至現在,亞女要考P.1
我完全明白你既想法. 其實,雖然禮小好好, 但在現今教育制度下, 它會在收生方面有少少吃虧. 通常, 取錄的學生也會先登記(因佢是私校), 然後再睇下其他學校收唔收, 或抽得好唔好.永遠放佢在最後. 我自己也會咁. 因為揾小學巳經咁慘, 揾中學点算. 可以負擔既就當然唔想啦.

好似有個朋友,個女响ST. Mary讀P.5. 未係一條龍.依家日日要補習, 想升原校,十分吃力. 你知啦, 女仔發起力上嚟, 分分中有好多黑馬. 升唔返,考第啲直資/私校, 人地又点解收你 ? 好似 Good Hope & DGS 咁,自己小學都咁多學生.學位所剩無幾.咁梗係收猛龍啦.

又或者,要學音樂又要學体育, 要考章又要攞獎. Oh ! No !

不過,我個仔成日比家長/老師讚佢乖,通常佢地都会問佢係出自邊間kinder. 一聽到係禮賢,個個都話"係呀,禮賢出名學生乖架."真安慰
原帖由 喧嘩 於 08-11-6 22:58 發表
fifi,
   點解我會覺得好少禮幼小朋友, 係因為真係冇乜見有人提過, 除左你同你早前相認的那位朋友, 而家先知原來civic都係, 咁我亞女唔係禮幼而入到咪算好勁囉?我好後悔同亞女選擇左一間活動教學的幼稚園俾佢, 所以 ...

龍柱,

好耐無見la, jovi 都被取錄左, 開心都暈ar!

原帖由 龍柱 於 08-11-6 14:12 發表
非禮幼的媽咪,

恭喜晒考到禮小!  你們的小朋友, 一定好乖巧!

你們的疑惑, 我是絕對明白.  因為你們是局外人...  一般的人, 可能對禮賢認識不深, 或唔認識.  或許只是為了拿個私小學位作後備...  如果有深入探知,  ...

acmother,

All students from KRS kinder also need interview with other students. No difference. But, I will say, the chance should be better. I guess primary should more understand their performance.

However, some students also failed too.
原帖由 acmother 於 08-11-7 11:10 發表
Is there any quota of P1 seats reserved for the student of the KRS Kindergarten?

Thanks for yr info.

原帖由 civic 於 08-11-7 11:30 發表
acmother,

All students from KRS kinder also need interview with other students. No difference. But, I will say, the chance should be better. I guess primary should more understand their performance.  ...

juntacw,

wow~~完全是我的心聲呀!!!

我情有獨鍾禮賢就是因為他不但成績唔差之外,更是一所著重品德/心靈的學校!!!

原帖由 juntacw 於 08-11-7 11:22 發表

....特別是禮小這類注重德行的學校), 而大抽獎入學的, 始終參差不齊, 特別是品行方面, 所謂近朱者赤近墨者黑囉...
所以經濟上不成太大負擔的話, 我考會慮私小

各位您好,
其實禮賢是否屬於「谷」的學校呢?因見升中派位有70%Band1,很多名校也有這成績,有冇人知道是否需要家長很多的協助,才可在此校就讀?此校能否訓練學生主動自發地學習,而不要家長很多的催促呢?知道的家長,可否提供資料呢?我的囡囡也被取錄明年小一,因不是禮幼學生,有些以上的擔心。請幫幫忙!

fi-fi,

除非中六合彩啦! 否則, 我都唔會逆天而行既!  
唔知有無機會小一同班呢

原帖由 fi-fi 於 08-11-6 02:07 PM 發表
hi 龍柱,

係呀...好耐無遇見喇,你哋好嗎?
你小朋友出年會做禮賢之士嗎?
琴晚知道結果後...真係很感動,原來上天早已安排禮小給阿仔,唔怪得早前多間學校都只是後備生喇 ,以家一天都光哂了,可以好好享受黎緊的聖誔節 ...

yiuyiu730,
恭喜!恭喜!  係咪除非中六合彩, 否則都係讀番KRS呀?

做咩成大半年都唔蒲頭呀?

原帖由 yiuyiu730 於 08-11-7 11:29 AM 發表
龍柱,

好耐無見la, jovi 都被取錄左, 開心都暈ar!

civic,

我知你誰呢! 你阿女29號開生日會嘛! right?! 生日會見啦! 今晚去唔去家長會呀?

Absolutely agreed!!  ~ 近朱者赤近墨者黑 ~

大家一起與禮賢合作, 培養我們小朋友的"品德/心靈"吧!

原帖由 fi-fi 於 08-11-7 12:17 PM 發表
juntacw,

wow~~完全是我的心聲呀!!!

我情有獨鍾禮賢就是因為他不但成績唔差之外,更是一所著重品德/心靈的學校!!!

chengwaiking,

我都不太清楚禮小是否很"谷"的學校,但我之前聽過劉校長的簡介會,覺得課程適中,有傳統要測驗考試,亦有專題研習讓孩子思考及學習與人合作!!!

至於家長投入程度,我相信有一定的需要,禮賢很喜歡與家長有深入的交流的!!!

我記得劉校長曾經提及過每日下午有一節時間係功課時間,是訓練孩子自已完成功課作業(校長:要他們學會完成功課是他們的責任,不是家長的責任)

希望稍後可了解多一點再與你分享!!!

原帖由 chengwaiking 於 08-11-7 13:09 發表
各位您好,
其實禮賢是否屬於「谷」的學校呢?因見升中派位有70%Band1,很多名校也有這成績,有冇人知道是否需要家長很多的協助,才可在此校就讀?此校能否訓練學生主動自發地學習,而不要家長很多的催促呢?知道的家長,可否提 ...

龍柱

有1/3機會做到同班同學喎....

原帖由 龍柱 於 08-11-7 13:23 發表
fi-fi,

除非中六合彩啦! 否則, 我都唔會逆天而行既!  
唔知有無機會小一同班呢

醒目開學勳章

fi-fi,

我尋日都寄左叩門信....希望有機會 la !!

Oscar mum,

My daughter is waiting list of KRS.  Is it the same case of your child?  I saw you mentioned that you sent a 叩門信.  What is it about and who are you address to?  Please help.  I was appointed that my daughter failed for this school.
Thanks a lot,
Mimia
mimia

Oscar媽

之前我諗定嫁喇,如果萬一禮小唔收阿仔,我就每日一封求位信,叫我老公每朝早趁返學時間就親手交比校長(煩都煩c佢...哈!),好慶幸...我唔洗行到呢一步!!!

原帖由 Oscar媽 於 08-11-7 14:37 發表
fi-fi,

appointed = disappointed
mimia

醒目開學勳章

mimia,

封叩門信我係寫自己對學校既感覺...
你都可以試下咁寫架

原帖由 mimia810 於 08-11-7 14:44 發表
Oscar mum,

My daughter is waiting list of KRS.  Is it the same case of your child?  I saw you mentioned that you sent a 叩門信.  What is it about and who are you address to?  Please help.  I was appo ...

龍柱,

Ha ! Ha ! 估唔到我地最終都响BK相遇了. So good ! Actually, I had disappear from BK for years !!!!!!!

Yes ar, 29/Nov birthday party, 早啲到. 其實佢係22/Nov生日. 但太遲book.

I will join the 2nd section tonight. See you.

原帖由 龍柱 於 08-11-7 13:30 發表
civic,

我知你誰呢! 你阿女29號開生日會嘛! right?! 生日會見啦! 今晚去唔去家長會呀?

原帖由 Oscar媽 於 08-11-7 14:37 發表
fi-fi,

有用的, 感覺禮賢好重視家長的配合和誠意. 至少在waitinglist上都會排前0的.

昨天我同仔仔去德雅交表, 回程時因唔係好識路(我想去NATHAN RD轉車), 所以走去問吓人, 問著一位禮小既小學生, 佢好有禮貎同HELPFUL, 而且表逹有條理.

佢叫我搭巴士會方便些, 當時遠處有架巴士黎緊, 小朋友叫我哋唔好跑, 拖住個小朋友該小心點, 黎唔切! 慢慢行等個下一部車, 試問咁細心既小朋友宜家真係好少見!

禮賢小朋友真係
‹ 上一主題|下一主題