用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中及英文練習
go

中及英文練習 [複製鏈接]

各位 BK MUM

請教一下,你地買咩中及英文練習比初中生做。我女讀中一,中文閱讀理解及文言文理解好弱,英文一般。點好?
   0    0    0    0

其實我並相信做多D補充練習可以將一些唔識的東西變做識,只可以在你對有關科目已有基本認識的情況下,才可以加强一些考試技巧及適應問題的變化,這是末不是本。  

我經常提醒囝囝, 不要以為讀完自已的教科書,工作紙及做一些補充練習就等於有齊哂中一生的應有教育水平,其實要多D睇報刋(學生英文報),課外書,查多D查字典, 重練已學習的英文國際併音,在課外閱讀時記低一些實用的vocab, idiom。如果英文又識讀又識解, 英文真係有幾難呀?  如果oral 再要好D,咪買商務的black cat audio book,或從圖書館借另外的audio books 再買原文故事書一路聽一路學外國地道的英語發音及連音。  

因為兩科language沒有明顯學習範圍,又要長時間浸淫,所以一定要預先準備, 只能做多不能做少。  如果你英文根根底不足,做多多補充練習都無用, 做練習的作用只是溫故及少許知新、加固你已所學的及 熟習考試/問題模式 。

此外, 在中國語文方面,商務有幾本同系列有關中學文言文、修辭技巧、閱讀理解的書,薄薄地$40幾1本,幾實用可以参考下。  

還要提醒一下,在囡囡做中英文閱讀理解時,你要教多D問題的思路,千其唔好睇住答案教番轉頭(包括數學),如果是做錯 ,應要了解她點解會做錯 , 紏正她的想法,闡明問題的原意,佢真係明嘞先睇答案,家長要備咗課先好教人,如果家長能力有問題教唔到,就要另請高明,其實閱讀理解的問題形式不外數十款變化,我哋最重要是訓練孩子的思路,千萬不可本末倒置,我們着重的應該係孩子明白幾多,而唔係做幾多。

原帖由 ricetaster 於 08-11-5 09:44 發表
其實我並相信做多D補充練習可以將一些唔識的東西變做識,只可以在你對有關料目已有基本認識的情況下才可以加强一些考試技巧及適應問題的變化,這是末不是本。  我經常提醒囝囝, 不要以為讀完自已的教科書,工作紙及做一 ...

Hi,

有沒有中文文學書名,pls pm to me, thanks.

可否把中文書名給我
e-mail: [email protected]

PM to you already

原帖由 KMTHOMAS 於 08-11-5 13:28 發表
可否把中文書名給我

Pls. check your PM

原帖由 purpleann 於 08-11-5 09:48 發表

Hi,

有沒有中文文學書名,pls pm to me, thanks.

醒目開學勳章

原帖由 ricetaster 於 08-11-5 09:44 發表
其實我並相信做多D補充練習可以將一些唔識的東西變做識,只可以在你對有關料目已有基本認識的情況下才可以加强一些考試技巧及適應問題的變化,這是末不是本。  我經常提醒囝囝, 不要以為讀完自已的教科書,工作紙及做一 ...

麻煩你將中文書名 pm 比我丫, 唔該晒!

可否將中文書名 pm 比我, 唔該晒!

ricetaster,

可否把書名pm給我, 麻煩你!

已PM 給你

原帖由 SinMiMi 於 08-11-5 15:59 發表
ricetaster,

可否把書名pm給我, 麻煩你!

回覆 # 的文章

Dear Ricetaster,

多謝指教,有關練習簿名稱,煩請PM我.

JanKit

Thx a lot !麻煩你將中文書名 pm

其實我並相信做多D補充練習可以將一些唔識的東西變做識,只可以在你對有關科目已有基本認識的情況下,才可以加强一些考試技巧及適應問題的變化,這是末不是本。  

我經常提醒囝囝, 不要以為讀完自已的教科書,工作紙及做 ...

我經常提醒囝囝, 不要以為讀完自已的教科書,工作紙及做 ...

Hi Ricetaster,

中文書名可不可以email給我, 謝謝.
[email protected]

ricetaster,

可否把書名pm給我,
Thanks!

原帖由 ricetaster 於 08-11-5 15:01 發表
Pls. check your PM

請把中文練習名稱 pm 給我. thanks

回覆 # 的文章

Could you please also PM the Chinese book names to me as well?

Many thanks!

Could you e-mail to me please
[email protected]
Thank you so much

原帖由 ricetaster 於 08-11-5 15:00 發表
PM to you already

Not yet rvd, pls re-send to me, tks.

To : KMTHMOAS & the other BK Mammy  those who made enquiry about the Chinese Reference Book List to me before.

Pls. check your PM box in BK, normally I will make reply thru PM in BK only.  

原帖由 KMTHOMAS 於 08-11-7 08:54 發表

Not yet rvd, pls re-send to me, tks.

Hi Ricetaster,

中文書名可不可以pml給我, 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題