用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有自閉症小朋友S位畢業但不能入主流小學或幼稚園? ...
go

有沒有自閉症小朋友S位畢業但不能入主流小學或幼稚園? [複製鏈接]

如題.....
   0    0    0    0

我相信好大部份s位的小朋友都不能入主流小學。 我阿仔果間中心,20多人畢業,每年只有1,2個可以入主流小學。:(

原帖由 shio 於 08-11-3 22:56 發表
如題.....
:-)

入唔到主流小學,咁佢地以後點算呀

原帖由 Winsa 於 08-11-5 17:57 發表
我相信好大部份s位的小朋友都不能入主流小學。 我阿仔果間中心,20多人畢業,每年只有1,2個可以入主流小學。:(

回覆 # 的文章

特殊小學, 肌體傷殘學校(佢地是有課程由小一 to 預科, 而且 是"小學7年, 中學 6年" 比人地讀多一年)

入唔到主流

入學時,大口環主任話有兩個小朋友出去升K2 & K3

成功比例咁少-知唔知點解 ?

我個人認為去唔去主流都真係好睇個小朋友的能力!好像我個仔咁,十成十去唔到,我反而覺得無咩所謂,因學唔學到野先係最重要!

但在特殊中學畢業, 往後日子找工作始終比較難, 唔通我地真係要一生一世保護佢地, 咁我C左後佢點呀?會唔會永遠不能融入社會, 我好驚..............
原帖由 babytszkin 於 08-11-6 23:27 發表
我個人認為去唔去主流都真係好睇個小朋友的能力!好像我個仔咁,十成十去唔到,我反而覺得無咩所謂,因學唔學到野先係最重要!

入唔到既有幾多係自閉症既小朋友呢? 成日係呢度都見到自閉既小朋友係主流小學既苦況, 係唔係主流唔適合佢地呢?

我反而聽到既係入主流多過去特殊學校喎....因為特殊學校咁少位,一般都會俾真正智能唔夠水平(IQ低)或身體有殘障的佔了大部份...而自閉症小朋友就算可能響畢業(最盡去到6歲多)時仲未達標,但因為比較以上小朋友情況好,所以多數都是被派去主流學校呢.....
無論怎樣,我想我們還是暫不要想太多或太遠的事.....把握時間,盡最大努力去幫小朋友發展...到最後去主流也好,去特殊學校也好,也問心無愧呢!

原帖由 hellokitty1101 於 08-11-6 11:55 發表
入學時,大口環主任話有兩個小朋友出去升K2 & K3

成功比例咁少-知唔知點解 ?
‹ 上一主題|下一主題