用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 ...
樓主: mama0108
go

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都是在亞囡兩歲前不大開電視, 只會在亞囡瞓時睇! 所以朋友講既熱門劇集我都唔知係咩野! 不過亞囡真係專注力都幾好! 仲鍾意睇書添!  依家兩歲啦, 就會比佢睇BARNEY, 唱歌....VCD 大約20分鐘, 通常係我整緊野食比佢時睇, 到我整完叫佢食啦! 佢就會主動話關電視! SO我覺得暫時比佢睇少少都OK!

如何加強與小寶貝的互動

agree!  --我唔會認為tv係萬惡不赦的東西,做每樣事都太過極端反而會有反效果,只要做到中庸之道,即是不放縱孩子睇tv,又能引導他們培養其他興趣,我覺得ok喎!

我是週末才讓孩子看電視. 雖然周边的朋友都有意見, 怎麽益智卡通學英文好, 小時多看電視大了不會沈迷, 看電視才令孩子朋友間有話提等等. 不過孩子在家不看電視/ 不玩遊戲机有个好處是孩子變得充滿ideas. 佢會主動制作玩意, 家中有甚麽拿起就用. 例如上星期遊水河有uncle釣魚, 他回家便用玩具棒+姐姐的褲繩+廚房掛勾做了一个魚杆. 自得其樂咁玩了好耐. 我明白孩子喜歡看卡通是很正常, 我自己也喜歡一齐看. 不過真係要有節制. 我孩子一星期看34个鐘電視. 他還小不用做功課. 平日在家就是玩玩具或看故事書. 最重要是大人不要一時一样, 有明確的規舉, 養成習慣便ok.

by the way, 我的孩子已上幼稚園. 佢3歲前都不看電視的.BB 真的不應看電視.

回覆 1# slammama 的文章

i agree. They should not view TV programme but should view educational videos.

我不認為educational videos 係 educational. 小朋友用五官學習, 特別是BB 需要大量觸覺感. 坐電視机前面是passive learning, 同flashcard 冇分別, 像催眠. 孩子剛出世時,有朋友送了些baby einstein video 給我, 記憶中冇用過.
‹ 上一主題|下一主題