用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 ...
go

太多教材需要看電視, 究竟應不應該比BB看電視 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 mama0108 於 08-11-3 20:45 發表
太多教材需要看電視, 例如我正在用的狄士尼美語, your baby can read 等,  究竟應不應該比BB看電視 (因聽說看電視多不喜歡閱讀??)

有冇媽媽可分享經驗, 謝謝!! ...

我都用緊your baby can read.....

可能tv係單向,所以對bb發展唔好,
其實我每日比bb睇頂多30mins,
同埋1定同佢1齊睇,
仲要邊睇,邊講,邊玩,希望o甘叫做有d互動......

我都係一樣, 我每天都會一定同BB一齊睇, 每次只看一集, 都係30分鐘... 一邊睇一邊跟住講/做~
佢亦唔會睇ONLY, 歌佢會同我一起唱, VCD有踢波佢又拿BALL出來一齊踢, 平日生活遇到相似的事情我又會提下VCD都有講過~ SO FAR 我都覺得OKAY!

我覺得VCD教材睇你點運用, 可以有益, 亦可以有害...

原帖由 g心批 於 08-11-4 10:48 發表

我都用緊your baby can read.....

可能tv係單向,所以對bb發展唔好,
其實我每日比bb睇頂多30mins,
同埋1定同佢1齊睇,
仲要邊睇,邊講,邊玩,希望o甘叫做有d互動...... ...

haha.....o甘似o既!!

亞b睇完video問"do u have toy key?"
依家1睇就要攞我條key

係o羅,我都覺得適可而止就得,
太多機械式發音都唔係o甘好......

原帖由 debbieip 於 08-11-4 11:24 發表
我都係一樣, 我每天都會一定同BB一齊睇, 每次只看一集, 都係30分鐘... 一邊睇一邊跟住講/做~
佢亦唔會睇ONLY, 歌佢會同我一起唱, VCD有踢波佢又拿BALL出來一齊踢, 平日生活遇到相似的事情我又會提下VCD都有講過~ SO ...

仔仔四歲,從來不鼓勵他看電視!
就算學校派發的一些光碟、Tom Lee的音樂光碟都沒有看過,學習途徑不依賴電視,他就習慣不看電視。
兩三歲的時候曾看barney dvd,但也不是日日看,不要成為習慣! 現在偶然看"動物"dvd,新聞報導及警訊,他不會自己去開or去睇電視。
不看電視的孩子會有大量時間去玩玩具、捉棋、畫畫、聽音樂、閱讀、傾計,何樂而不為!

me too...

原帖由 Radiomama 於 08-11-12 10:53 發表
仔仔四歲,從來不鼓勵他看電視!
就算學校派發的一些光碟、Tom Lee的音樂光碟都沒有看過,學習途徑不依賴電視,他就習慣不看電視。
兩三歲的時候曾看barney dvd,但也不是日日看,不要成為習慣! 現在偶然看"動物"dvd,新聞報導及 ...

原帖由 mama0108 於 08-11-3 20:45 發表
太多教材需要看電視, 例如我正在用的狄士尼美語, your baby can read 等,  究竟應不應該比BB看電視 (因聽說看電視多不喜歡閱讀??)

有冇媽媽可分享經驗, 謝謝!! ...

電視影像,始終都是極之刺激視覺觀能之媒體。

習慣視覺觀能刺激,自然不喜歡閱讀文字;
不喜歡文字,學習就容易有障礙。

不要花錢買一些學習障礙回家!

我冇用過要睇TV o既教材.

原帖由 ssaa 於 08-11-26 17:06 發表

電視影像,始終都是極之刺激視覺觀能之媒體。

習慣視覺觀能刺激,自然不喜歡閱讀文字;
不喜歡文字,學習就容易有障礙。

不要花錢買一些學習障礙回家! ...

"不要花錢買一些學習障礙回家! "

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我覺得除非家長係全職唔駛撈,
而又好有方法同時間教小朋友,
否則睇有教育性的電視無疑是學習的一條short cut,
當然一定要有時間限制

不同意, 我有份忙到嘔ge工, 但我仍會堅持不應以電視作為"幼兒"學習的方法!

原帖由 qoo_pooh 於 09-1-21 16:58 發表
我覺得除非家長係全職唔駛撈,
而又好有方法同時間教小朋友,
否則睇有教育性的電視無疑是學習的一條short cut,
當然一定要有時間限制

我都無買過要用電視輔助既教材...相反...圖書就買左好多...等亞仔習慣閱讀...多D思考...

陳家大少奶 I totally agree with you.

I already mentioned this once in BK that the American Academy of Pediatrics suggested children under 2 should not watch TV.Children who were given too much TV are prone to have more attentional problems!

原帖由 陳家大少奶 於 09-7-29 22:38 發表
我囡囡歲半啦,專注力好好,其一原因可能係我完全吾比佢睇TV, DVD 之類,全部教佢都係真人教,佢對中英文都能明白得很好,可能因為雙語,佢仲係好少講野,昨天去打歲半針,都 pass,這幾天她也多說了很多字(說英文多d)!

電視傷 ...

TV = Pictures & knowledges - it's better than nothing to do

see what kinds of TV channel.....Baby songs and happy endings..stories are fine....
The best is outings . Let BB touch the sands, flower, grasses, breath fresh air.  Never only stay at home all the time.  Kids and babies need more execises at their growth period.
We cant be lazy and we must do more sports with them.   Smart or not depands on how many sports can do.  Right and left brains both needs to train up.

原帖由 yhmommy 於 09-8-1 21:19 發表
陳家大少奶 I totally agree with you.

I already mentioned this once in BK that the American Academy of Pediatrics suggested children under 2 should not watch TV.Children who were given too much TV are ...
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

For other disadvantages of TV pls go to:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2143846&extra=page%3D1

原帖由 NichoB 於 09-8-2 00:04 發表
see what kinds of TV channel.....Baby songs and happy endings..stories are fine....
The best is outings . Let BB touch the sands, flower, grasses, breath fresh air.  Never only stay at home all the ti ...

我都是一樣, 借好多書俾囡囡睇, 雖然我女兒未到一歲, 但她已經好鐘意揭書, 看到圖片己有反應。

原帖由 tungtsz 於 09-2-9 15:31 發表
我都無買過要用電視輔助既教材...相反...圖書就買左好多...等亞仔習慣閱讀...多D思考...
‹ 上一主題|下一主題