用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有冇媽咪冇比狄士尼美語DVD,但又學到英文.. ...
go

有冇媽咪冇比狄士尼美語DVD,但又學到英文..

我BB完全沒看disney的任何產品, 又沒有看任何DVD性質的教材, 但都學到英文.

我想問點解你覺得唔看DVD學不好英文呢???

DWE係我BB其中一套教材,我個人小小經驗la!
無論用任何一套教材,親子互動學習都好重要!
淨係每日比DVD佢睇,唔得ga!
有時間陪佢聽CD + 睇吓書la!
個人認為教材係輔助,家長配合至重要ar!

我亦十分同意.  要明白,DVD的內容是固定,即是說小朋友認識了所有DVD的內容,亦只局限DVD的東西,不會活用.  DVD有一百句句式,小朋友只會識背一百句,但是不會真正識對答和變通.  家長配合是最重要,這些教材真的只能輔助,看完不可能叫"識英文"

原帖由 meredo 於 08-11-4 12:06 AM 發表
DWE係我BB其中一套教材,我個人小小經驗la!
無論用任何一套教材,親子互動學習都好重要!
淨係每日比DVD佢睇,唔得ga!
有時間陪佢聽CD + 睇吓書la!
個人認為教材係輔助,家長配合至重要ar! ...

but, i found an interactive DVD set by disney in yahoo., this one is really good as it got many questions, game to play with your baby., just search "disney english" or "noddy english" in yahoo, and u will got it!

如果你 "很怕學不好英文" , 而又 afford 到, 去英語 playgroup 係比較好的選擇, 然後揀一間英語授課比重較多的幼稚園, 一定比用 dwe 好得多. dwe 的英文其實好淺.

如果你唔想用DVD去教語言, 其實真係仲有好多方法去教.

我沒買過坊間的"BB教材", 但有大量童書, 閃卡, 圖卡, 配對卡, phonics卡全部都自製. 如你要現成的, 可以參考其他媽咪的方法吧.

我都唔係話100%不看TV, 只係1YR前完全不看, 1-1.5YR每日共15MIN, 2YR之後才會考慮多媒體(但不限於英語學習)

BB的ECE PLAN係我自行設計的, 參考SHICHIDA, GD, MONTESSORI, (此三者為主), 以及卡爾威特, SUZUKI, 松原等人的ECE主張,  配合parenting 及建立良好的生活習慣,去令BB在平常活動中學習語言及其他如紀律, 自理及百科, 佢會學得更主動及輕鬆.

原帖由 mama0108 於 08-11-4 12:12 發表
因為DISNEY美語的公司主張要配合DVD,CD, 個SALES話一定要睇埋DVD。。

請問你是用那些教材教英文, 可否分享一下, 因為我真的希望不用DVD去教BB英文..

...

其實如果因為afford唔到太貴的教材, 上網有好多便宜一點的教材, 我試過上網買迪士尼互動DVD國際版同NODDY大陸版., 只係千多元., 比起幾萬蚊個好的郊果都唔錯, 因為個細絡真係好鐘意用同玩, 又有迪士尼人物, 又有廣東話SUPPORT., 可以唱歌仔...等., 我上網SEARCH, 叫博學坊, 係YAHOO打"DISNEY ENGLISH"就揾到., 因為好用....所以介紹下...

回覆 # 的文章

Why don't you guys try "Your Baby Can Read". It is really a very good English teaching materials. I bought it a few months ago thru some voluntary group order which was even cheaper than individual direct order from the States. If you need the group order information, pls PM me.
You may go to the website to see the product details:

http://infantlearning.com/products/asia.html

My baby has learned so many English words before she turned 1 year old. So, it is a highly recommended material.

我bb8个月大開始用, 現在20个月,記憶中好早就成日睇dvd, 我覺得佢睇完dvd, 然后又always播cd, 佢一邊hear 一邊笑一邊執口水尾, 我捻佢係picture番隻dvd畫面.我覺得佢學得很好, 人地話睇dwe係卡通同真野有出入,小朋友領略唔到, 但佢没問題,我比其它書佢一樣識,無分真or卡通.
佢仲會邊看dvd,邊攞本書跟住turn番去個頁, 甚至本fun with words, 佢聽到34頁都可跟住本書來看, 無分cd or dvd. 佢跌到會話fall down, ow-oh! 好食的food, 佢會話yummy food同自己用spoon好快食完,就話empty.唔好食就走人擰頭.到clubhouse玩見到giraffe, frog, zebra海報都識讀, 這些都是在dwe學的, 完全可apply到生活, 看dvd近視, 我相信全香港好多人唔洗看dwe都近視, 我想自選一些我認為有益的dvd給bb看,好過佢睇其它野.
所以你唔想佢睇dvd係好芧盾, 我覺得套野好就好在視,聽,書配合一齊,我好開心個女無論dvd, cd 同book 都一樣咁enjoy. 或者你比少d dvd佢睇, 但完全唔比就太浪費了.

亞b係早(after breakfast),午&晚(after/before meal,食的時候聽cd), 書就佢一早起身就自己從書櫃中自取書看, 開tv機時, 佢會自己衝入房揾番個本書睇, 當然不是每次都一定, 多咗玩具佢會少佐睇書, 有時我忙就擺佢在bb床, 開隻cd 比佢, 比埋本書佢, 佢自己會跟住turn the page.

btw, 書佢一定撕,起初佢唔係睇,係流吓口水,撕吓,搆吓,實有這混亂期,有得換唔洗憂, 亦無話迫佢睇邊本&睇邊頁,得閒睇吓書聽cd, 有時落街玩,食同瞓都佔了很多時間, 但套教材就平均每日用1.5小時,自自然就學會了.初初佢唔識講野, 唔好以為佢唔識, 其實佢明, 到佢歲幾就會有好多你唔明佢点解會識,你會好開心同好proud of佢嫁!

dvd (1-1.5 hrs), cards (15mins), cd (1 hr瞓覺和起床歌唔計) 佢早上有一個小時在房飲奶和睇書.
小bb好like玩套杯, 大了就無玩了,可能太多玩具和厭了.
我都唔知個schedule好不好, 我無同人比較, 亦無没問sales, 更加無一定時間表給工人跟,由得佢點玩, 只是時常提佢讀card讀耐d, 知道佢學到野就合格, 但my friend set 咗個時間比工人做,佢話佢個女連工人比漏了都會識講出來,佢個女由bb用到現5yrs, 我先生話合埋眼聽佢講野好似鬼妹咁,好正! 我希望女女都學得好和開心, 而眼見都没問題, 你放心用吓啦! 唔好捻咁多近視..洗腦...,都買咗囉.

原帖由 mama0108 於 08-11-3 19:21 發表
有冇媽咪冇比狄士尼美語DVD,但又學到英文..

我一直有用World family的DISNEY美語, 我不想BB睇太多電視, 所以巳停播DVD, 只聽CD..

請問有冇媽咪冇比BB睇DVD, 只聽CD部份, 而BB英文又流利又能溝通???

因為很怕BB學 ...

色彩繽紛卡通、再加上旋律輕快的歌曲,絕對容易吸引小朋友的注意。

不過小朋友長期習慣在觀能刺激下學習,日後要他們回到書本的文字上學習,會否因為文字相對 Vedio沉悶而抗拒學習?

單向式 Vedio學習方法(成幾萬蚊)究竟幫小朋友定係害小朋友?

睇DVD, 每日兩次, 得閒睇下書及玩下卡咁, 跟足佢地嘅instructions!

原帖由 mama0108 於 08-12-6 19:19 發表
請問你睇YOUR BABY CAN READ, 淨睇書定睇埋DVD.?

我女女很多時候都會看其他書,其中一本是first 1000 words,佢好喜歡每頁看, 佢會渣住你隻手指, 叫你讀比佢聽,而佢識的亦會讀,she know不少於100words,裏面有eggplant, pineapple, mangoes, honey....等字是dwe没的,但我只是講了幾次佢都會記得,所以任何教材
(唔一定係dwe)都是幫我bb啓蒙,同在誤樂中學習,而我朋友的女兒現在讀小一,佢從小用dwe,大了媽媽會買其它書本比佢,佢現在上厠所都愛攞本reading入內看,雖不是好習慣,不是跟大人學的,唔知点解,就是喜歡自己看書,没人教,我比本cinderella 佢,全識讀,仲好好聽,自己會分開句子應有的停位,我想當年我要到小4,5才學,講咁多都係唔覺用dvd會影響佢future的學習態度和品質.
(btw, 每次使用dvd係around20分or complete 1cd)